Ahogy jön a jó idő, a gyerekek is kiszabadulnak a szabadba, kertbe, játszótérre. Sok kicsinek felnőttként teljesen érthetetlen csábítást jelent a homokozó. Ha eddig mumusként tekintettünk a homokozóra, mert csak hazavisszük a homokot a cipőkben, innentől ne tegyük. A következőkben a Játékliget segítségével megnézzük, miért is népszerű a homokozó, és miért is jó, ha ott játszanak a csemeték.

Miért szeretik annyira a homokozót?

A homokozóban csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit építenek a gyerekek.
Itt szabadon kísérletezhetnek, építhetik meg a valódi építmények kicsinyített mását.
A fantáziájukat is kiélhetik, egyik pillanatban még autóknak lehet garázst építeni, a másikban várat, a harmadikban pedig szörnyként le lehet rombolni azt.

Erre figyeljünk a homokozóban

A homok kóstolgatása miatt a piciket csak felnőtt felügyelet mellett engedjük a homokozóba. A játszótéri homokot mindig ellenőrizzük le, mert a játszótérre nem csak emberek járnak, kutyák és macskák alomnak nézhetik azt. A balesetek elkerülése végett törött játékot ne vigyünk magunkkal, ha pedig ott történik baleset, akkor mihamarabb dobjuk ki a rossz figurákat.

Homokozás kapcsolata a logikus gondolkodással

A gyerekek a homokozóban olyan dolgokat is megtanulnak, amikre elsőre nem is gondolunk. Felismerhetnek olyan ellentétpárokat, mint a vizes-száraz vagy a nehéz-könnyű. Gondoljunk csak bele, hányszor láttunk már olyat, hogy egy gyerkőc merít egy hatalmasat a vödrével, aztán csak kiönti a homokot. Így fedeznek fel törvényszerűségeket.

Emellett a logikus gondolkodásra is sarkall a homokozás, hiszen egy-egy építményt meg kell tervezni, hogy melyik formából kell kiönteni a homokot ahhoz, hogy a tökéletes végeredményt kapjuk. Ezzel már a matematikai gondolkodásra is felkészítjük őket, hiszen látják, hogy a különböző elemekből hogyan áll össze a nagy egész. Ma már pont emiatt találunk kifejezetten olyan homokozószetteket, ahol külön-külön elemekből tudják kiönteni a végleges formákat.

Kézügyesség fejlesztése

A homokozás fejleszti a finommotorikus mozgást. Amikor építenek a gyerekek, a kézizmaikat mozgatják, fejlesztik, illetve koordinálni kell kezeik mozgását. Amikor gyúrják a homokot, vagy használják az eszközöket, azzal a kezüket már a ceruzafogásra készítik fel. A homokozóba ezenfelül akár rajzolni is lehet, aztán letörölni és újra rajzolni.

Kommunikáció

A homokozóban adódnak konfliktusok, főként, ha a lapátról van szó. A gyerekek ott megtanulhatják az együttműködést és együtt játszást. Megtanulják, hogy hogyan kell kommunikálni ahhoz, hogy elérjék céljaikat. Fejlődik a szocializációs készségük, és még új barátokra is szert tehetnek.
A homokozó egy olyan csodás és kreatív világ, amit ha kihasználunk és hagyjuk kibontakozni a gyerekeket, sokat fejlődhetnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.