Ahogy jön a jó idő, a gyerekek is kiszabadulnak a szabadba, kertbe, játszótérre. Sok kicsinek felnőttként teljesen érthetetlen csábítást jelent a homokozó. Ha eddig mumusként tekintettünk a homokozóra, mert csak hazavisszük a homokot a cipőkben, innentől ne tegyük. A következőkben a Játékliget segítségével megnézzük, miért is népszerű a homokozó, és miért is jó, ha ott játszanak a csemeték.

Miért szeretik annyira a homokozót?

A homokozóban csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit építenek a gyerekek.
Itt szabadon kísérletezhetnek, építhetik meg a valódi építmények kicsinyített mását.
A fantáziájukat is kiélhetik, egyik pillanatban még autóknak lehet garázst építeni, a másikban várat, a harmadikban pedig szörnyként le lehet rombolni azt.

Erre figyeljünk a homokozóban

A homok kóstolgatása miatt a piciket csak felnőtt felügyelet mellett engedjük a homokozóba. A játszótéri homokot mindig ellenőrizzük le, mert a játszótérre nem csak emberek járnak, kutyák és macskák alomnak nézhetik azt. A balesetek elkerülése végett törött játékot ne vigyünk magunkkal, ha pedig ott történik baleset, akkor mihamarabb dobjuk ki a rossz figurákat.

Homokozás kapcsolata a logikus gondolkodással

A gyerekek a homokozóban olyan dolgokat is megtanulnak, amikre elsőre nem is gondolunk. Felismerhetnek olyan ellentétpárokat, mint a vizes-száraz vagy a nehéz-könnyű. Gondoljunk csak bele, hányszor láttunk már olyat, hogy egy gyerkőc merít egy hatalmasat a vödrével, aztán csak kiönti a homokot. Így fedeznek fel törvényszerűségeket.

Emellett a logikus gondolkodásra is sarkall a homokozás, hiszen egy-egy építményt meg kell tervezni, hogy melyik formából kell kiönteni a homokot ahhoz, hogy a tökéletes végeredményt kapjuk. Ezzel már a matematikai gondolkodásra is felkészítjük őket, hiszen látják, hogy a különböző elemekből hogyan áll össze a nagy egész. Ma már pont emiatt találunk kifejezetten olyan homokozószetteket, ahol külön-külön elemekből tudják kiönteni a végleges formákat.

Kézügyesség fejlesztése

A homokozás fejleszti a finommotorikus mozgást. Amikor építenek a gyerekek, a kézizmaikat mozgatják, fejlesztik, illetve koordinálni kell kezeik mozgását. Amikor gyúrják a homokot, vagy használják az eszközöket, azzal a kezüket már a ceruzafogásra készítik fel. A homokozóba ezenfelül akár rajzolni is lehet, aztán letörölni és újra rajzolni.

Kommunikáció

A homokozóban adódnak konfliktusok, főként, ha a lapátról van szó. A gyerekek ott megtanulhatják az együttműködést és együtt játszást. Megtanulják, hogy hogyan kell kommunikálni ahhoz, hogy elérjék céljaikat. Fejlődik a szocializációs készségük, és még új barátokra is szert tehetnek.
A homokozó egy olyan csodás és kreatív világ, amit ha kihasználunk és hagyjuk kibontakozni a gyerekeket, sokat fejlődhetnek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!