Miért jó homokozóban játszani?

Ahogy jön a jó idő, a gyerekek is kiszabadulnak a szabadba, kertbe, játszótérre. Sok kicsinek felnőttként teljesen érthetetlen csábítást jelent a homokozó. Ha eddig mumusként tekintettünk a homokozóra, mert csak hazavisszük a homokot a cipőkben, innentől ne tegyük. A következőkben a Játékliget segítségével megnézzük, miért is népszerű a homokozó, és miért is jó, ha ott játszanak a csemeték.

Miért szeretik annyira a homokozót?

A homokozóban csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit építenek a gyerekek.
Itt szabadon kísérletezhetnek, építhetik meg a valódi építmények kicsinyített mását.
A fantáziájukat is kiélhetik, egyik pillanatban még autóknak lehet garázst építeni, a másikban várat, a harmadikban pedig szörnyként le lehet rombolni azt.

Erre figyeljünk a homokozóban

A homok kóstolgatása miatt a piciket csak felnőtt felügyelet mellett engedjük a homokozóba. A játszótéri homokot mindig ellenőrizzük le, mert a játszótérre nem csak emberek járnak, kutyák és macskák alomnak nézhetik azt. A balesetek elkerülése végett törött játékot ne vigyünk magunkkal, ha pedig ott történik baleset, akkor mihamarabb dobjuk ki a rossz figurákat.

Homokozás kapcsolata a logikus gondolkodással

A gyerekek a homokozóban olyan dolgokat is megtanulnak, amikre elsőre nem is gondolunk. Felismerhetnek olyan ellentétpárokat, mint a vizes-száraz vagy a nehéz-könnyű. Gondoljunk csak bele, hányszor láttunk már olyat, hogy egy gyerkőc merít egy hatalmasat a vödrével, aztán csak kiönti a homokot. Így fedeznek fel törvényszerűségeket.

Emellett a logikus gondolkodásra is sarkall a homokozás, hiszen egy-egy építményt meg kell tervezni, hogy melyik formából kell kiönteni a homokot ahhoz, hogy a tökéletes végeredményt kapjuk. Ezzel már a matematikai gondolkodásra is felkészítjük őket, hiszen látják, hogy a különböző elemekből hogyan áll össze a nagy egész. Ma már pont emiatt találunk kifejezetten olyan homokozószetteket, ahol külön-külön elemekből tudják kiönteni a végleges formákat.

Kézügyesség fejlesztése

A homokozás fejleszti a finommotorikus mozgást. Amikor építenek a gyerekek, a kézizmaikat mozgatják, fejlesztik, illetve koordinálni kell kezeik mozgását. Amikor gyúrják a homokot, vagy használják az eszközöket, azzal a kezüket már a ceruzafogásra készítik fel. A homokozóba ezenfelül akár rajzolni is lehet, aztán letörölni és újra rajzolni.

Kommunikáció

A homokozóban adódnak konfliktusok, főként, ha a lapátról van szó. A gyerekek ott megtanulhatják az együttműködést és együtt játszást. Megtanulják, hogy hogyan kell kommunikálni ahhoz, hogy elérjék céljaikat. Fejlődik a szocializációs készségük, és még új barátokra is szert tehetnek.
A homokozó egy olyan csodás és kreatív világ, amit ha kihasználunk és hagyjuk kibontakozni a gyerekeket, sokat fejlődhetnek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból