Az örökösök beperelték a norvég kormányt a két Picasso-falfestmény megmentéséért

Több szakértő is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Pablo Pcasso A halász és A sirály című alkotásait új építésű, kormányzati épületekbe kívánják elhelyezni a politikusok.

Kifejezetten az Y Block épületébe készültek

A nagy kiterjedésű falfestmények utóélete sosem egyszerű történet. Banksy graffity-jeit rendszeresen lefestik, átfirkálják. Olykor viszont nem is olyan apró csodák bukkannak fel újra. Legutóbb pedig a Black Lives Matter mozgalom kapcsán a rasszista emlékműveket elsöprő népharag miatt kellett több alkotás sorsáról dönteni az Egyesült Államokban.

oslo picasso falfestmeny
Oslo, az Y Block épülete / Fotó: Adrian Bugge

Norvágiában viszont a kormány általi, két Picasso-falfestmény áthelyezése miatt került jogi csatározásig menő konfliktusba az alkotók örököseivel, a helyi lakossággal és számos szakértővel, írja a The Art Newspaper. Az oslói kormányzati negyedben a lebontásra ítélt Y Block elnevezésű épület külső homlokzatán és előterében két hatalmas Picasso-kép látható. A The Fishermen (A halász) és a The Seagull (A sirály) című homokfúvott falfestményeket az ismert festő, Carl Nesjar norvég művésszel közösen alkotta meg, és kifejezetten az Erling Viksjø norvég építész által tervezett épületre.

Új-Zéland miniszterelnöke hatalmas falfestményen ölel egy muszlim nőt

A christchurch-i mészárlás után pár nappal készített festményt Loretta Lizzio street art művész készítette a tolerancia és szeretet szimbólumaként. A helyiek kérték meg rá, hogy fesse újra az alkotást egy több, mint 22 méter magas gabonatárolóra. Egy adománygyűjtő oldalon igyekeztek összegyűjteni a projekt költségeit, végül több mint 2 millió forint támogatás érkezett az ügyre.

A kormány már 2014 óta szeretné elbontani az épületet, és azzal indokolja, hogy az intézmény megsérült a 2011-es terrorista bombatámadásban. A PicassoNesjar falfestmények természetesen nem semmisülnének meg, hanem bekerülnének két új építésű ingatlanba a kormányzati negyedben. Az Y Block bontási munkálatainak előkészítése idén márciusban kezdődött el.

Save Oslos Y-block with murals by Picasso

Have a look at this short film about the Y-block in Oslo, with murals by Picasso. The building is about to be demolished. We hope that an international press…

Viksjø unokája és Gro Nesjar, a norvég alkotótárs lánya közösen beadvánnyal beperelték a norvég kormányt. Nesjar elmondta, hogy édesapja 17 éven keresztül dolgozott együtt Picassóval. Nyilatkozatában megemlítette, hogy a 2011-es terrortámadásban a létesítmény nem rongálódott meg, mindössze az ablakai törtek be.

Színesbőrűnek lenni nem bűn: New York street art művei a tüntetések után

A szobordöntési hullám után a Nagy Alma utcáit hamar ellepték az erőteljes és nagy hatással bíró mondanivalót képviselő falfestmények. A graffitik elsősorban a Black Lives Matter-tüntetések hátszeleként szimbolikusak. Breonna Taylor, Elijah McClain és Eric Garner neve mindössze három a rendszerszintű rasszizmusból fakadó brutalitás áldozatai közül.

A norvég alkotók örökösei attól tartanak, hogy a törvények értelmében az áthelyezett falfestmények már nem fognak Picassóval közös alkotásnak minősülni, így elveszthetik az alkotásokhoz kapcsolódó „személyhez fűződő szerzői jogaikat”.

A szakértőknek nem tetszik a terv, a miniszter nyugtatgat

Egy helyi lakos szerint A sirályt már július 28-án kiemelték az épületből, A halász eltávolítását pedig július 29-én kezdték meg, másnapra tervezték az elszállítását.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindkét alkotást akár tíz évre is elcsomagolhatják, amíg el nem készül az új épületegyüttes. Bár ott is kihelyezik majd őket, de nagyon szerencsétlen, a művek eredeti szándékát semmibe vevő módon[/perfectpullquote]

– mondta a felháborodott hölgy, aki tüntetett is a falfestményekért.

Nem csak az örökösöknek és a helyieknek nem tetszik a kormány terve, több szakmabeli felszólalt az áthelyezés ellen. A New York-i MoMA kurátorai követelték a norvég politikusoktól, hogy gondolják át még egyszer, tényleg le akarják-e bontani az épületet. A Dél-Franciaországban található Picasso Múzeum igazgatója is aggodalmát fejezte ki a norvég miniszterelnök felé.

A városnak te vagy a kovásza – Hatalmas rajzzal tisztelegnek minden budapesti előtt

Az alkotást a Színes Város Csoport művészei készítették el, a 420 négyzetméter területű falfelületre mintegy 180 liter festéket használtak fel 12 nap alatt – közölte a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel, írja a We Love Budapest .

A múzeumnak címzett válaszlevelében Nikolai Astrup modernizációért és önkormányzatiságért felelős miniszter igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az Y Block lebontása lehetővé teszi, hogy egy még nyitottabb kormányzati épületegyüttest létesíthessünk, valamint a külső terek hasznosítását is a korábbihoz képest sokkal optimálisabban oldhassuk meg. Az illetékes kormányzati szerv kikérte a szakhatóság véleményét azzal kapcsolatban, hogyan tudják elhelyezni a két falfestményt az új komplexum területén. A Picasso Administration, a festő hagyatékát kezelő szervezet is jóváhagyta az áthelyezést. Az új helyen mindkét alkotás sokkal közelebb kerül a nagyközönséghez[/perfectpullquote]

– fejtette ki álláspontját a miniszter, aki neoromantikus norvég festő névrokona.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból