Kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, beteg gyerekeknek is gyűjtenek

Különleges helyszíneken, többek között aluljárókban, tereken és templomokban rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált március 16. és 25. között – hangzott el az M5 csatorna Kult’30 című műsorában.

A fesztivál 71 település 250 helyszínén mintegy 3 ezer fellépő művész közreműködésével valósul meg szerte a Kárpát-medencében. A programok ingyenesek, de egyes koncertekre regisztrálni kell – mondta el Kovács Zalán László fesztiváligazgató a műsorban.

johann sebastian bach mini biography
Johann Sebastian Bach / Kép: Biography

Március 18-án a budapesti Rendőrségi Igazgatási Központban a Magyar Állami Operaház együttese ad koncertet Oberfrank Péter vezényletével, Szirtes Edina Mókus hegedűművész és Kovács Zalán László tubaművész közreműködésével. A Gödöllői Királyi Kastélyban pedig március 23-án a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész – hívta fel a figyelmet két koncertre Kovács Zalán László.

Johann Sebastian Bach: János-passió | St John Passion

Karmester | Conductor: Strausz Kálmán Színpadra állította | Staged by: Eperjes Károly Bemutató: 2015. április 2. Premiere: 2nd April 2015

Kiemelte, hogy a kulturális misszió mellett a fesztivál másik célja a Bethesda Gyermekkórház számára adományt gyűjteni, amellyel egy lélegeztetőgép vásárlását segítik majd.

Legyél te korunk Beethovenje! Jelentkezz a zeneszerzőverseny!

Nagy Gábor Tamás azt mondta, arra kíváncsiak, milyen hatást gyakorol a mai zeneszerzőkre, és hogy hangzana ma Beethoven hegedűre és zongorára írt F-dúr Tavaszi szonátája. Mindkettőnknek nagyon jó barátja Steven Isserlis, a fantasztikus angol csellista, akivel az Endiburgh-i Nemzetközi Fesztiválon szombaton fogunk hárman koncertezni (Schumann, Brahms és Mendelssohn kamarazenéi, Queen’s Hall, augusztus 26, 11óra – szerk.).

Emlékeztetett arra, hogy a fesztivált 2015-ben rendezték meg első alkalommal, azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach művein keresztül juttassák el a klasszikus zenét az utca emberéhez. A muzsika szabadtéren, aluljárókban, templomokban, börtönökben, kórházakban és más különleges helyszíneken szólal meg olyan hangszereken, mint a koncertzongora, a hárfa, a csembaló vagy az orgona, amelyekkel a hétköznapokban nem feltétlenül találkozhatnak az utcán járva-kelve az emberek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból