Történelmi felfedezés a 20 ezer éves kéznyomat azonosítása az Altamira-barlangban

Az UNESCO világörökség részének számító észak-spanyolországi Altamira-barlangban három új, legalább 20 ezer évesre becsült kéznyomatot azonosítottak kutatók.

Az Európai Unió által támogatott „Handpas: A múlt kezei” elnevezésű projekt keretében végzett dokumentációs munka során bukkantak rá és tanulmányozták behatóan a barlangrajzokat, amelyekkel együtt összesen kilencre nőtt az Altamira ismert paleolitikumi tenyérlenyomatainak száma.

1198
Kéznyomat Az Altamira-Barlang Tetején. Digitálisan Retusált Fotó / Fotó: P. Saura, Museo Di Altamira Hivatalos Facebook-Oldala

A szakértők „szinte teljes bizonyossággal” állítják, hogy a rajzok több mint 20 ezer évesek, korábbiak mint a barlang világhírű bölényábrázolásai, azonban nincsenek jó állapotban, ezért nehezen lehet őket észrevenni, és nehezíti a vizsgálatukat is – részletezte Carmen de las Heras, az Altamira Múzeum igazgató-helyettese.

1198 1
A 3-As Számú Kéznyomat. Mellette A Digitálisan Retusált Fotó / Fotó: P. Saura, Museo Di Altamira Hivatalos Facebook-Oldala

Beszámolója szerint a kilenc kéznyomból egy úgynevezett negatív technikával készült, vagyis a barlang plafonjára támaszkodó tenyeret festették körbe, a többit pedig épp fordítva csinálhatták, a befestett kezet nyomták a sziklafalra.

1198 2
A 4-Es Számú Kéznyomat. Mellette A Digitálisan Retusált Fotó / Fotó: P. Saura, Museo Di Altamira Hivatalos Facebook-Oldala

Érdekességként kiemelte, hogy az egyik lenyomat gyereké lehet – erre utal annak mérete, valamint a rajz helyének magassága –, ami kivételesnek számít, mivel ebből az időszakból kevés hasonló lelet maradt fenn.

A Santander városától mintegy 30 kilométerre nyugatra található, 280 méter hosszú, több teremből, folyosóból álló mészkőbarlang mennyezetén 1879-ben fedezték fel az ősember festményeit és sziklarajzait.

1198 3
Kéznyom A Barlangfalon, Illetve Digitális Retusálás Után / Fotó: P. Saura, Museo Di Altamira Hivatalos Facebook-Oldala

A freskók az úgynevezett magdaléni kultúra idején, Kr. e. 13 500 körül készülhettek. A barlang sziklafalát, mennyezetét bölény-, vaddisznó-, vadló- és szarvasábrázolások díszítik.

A barlang 1985 óta számít a világörökség részének, ám látogatóinak számát erősen korlátozták, évente kevesebb mint 250 embert engednek be, akiket kisorsolnak a jelentkezők közül.

A turisták csak védőöltözetben léphetnek be az Altamira-barlangba, és 37 percet tölthetnek el odabent egy kísérővel.

A világ legrégebbi hasthagjét találták meg Dél-Afrikában

A tudósok egy apró kődarabot találtak, amelyen vörös-okker színű, egymást keresztező vonalak láthatók. A felfedezés azért szenzációs, mert 73 ezer évével ez a legrégebbi ismert, ember alkotta rajz, állítják a tudósok. Legalább 30 ezer évvel idősebb, mint az eddig ismert, legrégibbnek tartott rajz. A hashtagre hajazó követ a Blombos barlangban találták Dél-Afrika déli partján.

A korlátozásra a festmények megőrzése érdekében volt szükség. A nagy érdeklődés miatt viszont 2001-ben megnyitották az Altamira-barlang hasonmását az eredeti közelében, amely az elmúlt évben több mint 280 ezer látogatót fogadott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk