Az igazi kalandorok egyre gyakrabban látogatnak el a közép-ázsiai régióba. Az egykori szovjet tagköztársaság, Kirgizisztán is kedvelt célponttá vált. Az ország mágnesként vonzza azokat a túrázókat, akik szeretik a kihívásokat.

Kirgizisztáni túra az igazi kalandoroknak

Amikor utazást tervezünk, általában rengeteg időt elvisz a szervezés. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy szervezett túrán vegyünk-e részt, mivel ez a fajta kirándulás rengeteg terhet levehet a vállunkról. A WanderWell kirgizisztáni túrája például olyan programokat és látnivalókat foglal magába, amelyekkel garantáltan megismerhetjük a helyiek életét.

Megismerkedhetünk az Ala Archa Nemzeti Parkkal, ahol szemügyre vehetjük a Tien Shan északi nyúlványait, beleértve a 4000 méter feletti havas hegycsúcsokat. Láthatunk 30 méter magas vízeséseket és megkóstolhatjuk a helyi sörfőzde ízeit, illetve falatozhatunk a kirgiz fogásokból. Célba vehetjük a 3000 méter felett fekvő türkizkék Köl-Ükök tavat.

Ezek mind-mind olyan helyek, amelyek saját felkutatása rengeteg energiát emésztene fel. Mindenkinek jól jön a segítség, amikor egy új célállomásra utazik, ezért bátran döntsünk a vezetett séták mellett.

Természeti kincsek tömkelege

A szervezett túra nagy előnye a saját tervezéssel szemben, hogy végigvezet minket az adott terület természeti kincsein. Kirgizisztánban az olyan kisebb tavak is beleférnek a túrába, mint a Kol-Tor apró tavacskája. Bepillanthatunk, a helyiek állattartási szokásaiba, illetve megtekinthetjük a jurtáikat. Az ország egyik legszebb tava, a Song Kul szintén kihagyhatatlan látnivaló.

A lovaglás szintén egy olyan program, amelyet nem érdemes kihagyni. Egy jól átgondolt programcsomagnak mindenképpen a nélkülözhetetlen részét képezi. Érdemes megismerkedni továbbá a kirgizek nemzeti sportjával, amelynek lényege, hogy két csapat egy fej nélküli birkát vagy kecskét próbál bedobni egy traktorgumiba. A felejthetetlen élmény után az ország legnagyobb tava, az Issyk Kul vár minket. Itt a táj kopár és sivatagos.

A szervezett túra mindig jó döntés

A kirgizisztáni túra egy nélkülözhetetlen megállója a Karakol-völgy, amelyet a hely legszebb túraútvonalaként tartanak számon. Buja, zöld természet vár ránk ezen a területen. A bővizű folyók és a legelésző lovak látványa igazán idilli, és a 14 km-es séta után égigérő hegyeket pillanthatunk meg. Ha már itt vagyunk, nem érdemes kihagyni az Ala-Kul-hágót és az Ala-Kul tavat sem. Az út végeztével Altyn-Arashan településére érhetünk el, ahol egy forró vizű gyógyfürdőben pihenhetünk meg.

A szervezett túrák által olyan extra információkhoz juthatunk, amelyeket saját magunk csak hosszas kutakodás eredményeként szerezhetnénk meg. A túravezető mindig rendkívül felkészült, és az olyan váratlan helyzetekben is feltalálja magát, amely sokunknak gondot okozna.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!