Kiszivárgott egy hangfelvétel, amin Palkovics László mindent megígér az MTA elnökségének

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és Palkovics László között régóta húzódnak a tárgyalások. Egy kiszivárgott hangfelvétellel újabb mederbe került az ügy, amelyen az hallható, Palkovics mindent megígért az elnökségnek. Ma már tudjuk, pontosan az ellenkezőjét tette a kormány.

Az Index birtokába jutott egy hangfelvétel, amelyet még 2018-ban rögzítettek. Ez az időszak az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Palkovics László és az MTA közti tárgyalások korai szakaszára tehető.

Palkovics Laszlo 2 Hpgy
Palkovics László / Fotó: Bielik István / 24.Hu

A hangfelvételen hallani, ahogy Palkovics László mindent megígér az MTA elnökségének, igyekszik megnyugtatni őket, hogy a kormány nem tervezi a kutatóintézetek elvételét az MTA-tól. Sőt, nem is akar beleszólni abba, hogy a tudósok milyen területen kutathatnak. Ma már tudjuk, hogy ebből semmi sem igaz, az ígéreteknek éppen az ellenkezőjét tette a kormány.

Ez a levél bizonyítja, hogy Palkovics László megzsarolta az MTA elnökségét

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben magyarázza a múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozatot. Pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel megállapodott Lovász László elnökkel, hogy az MTA megtarthatja vagyonát, és a kutatóintézeteket egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A döntés felháborodást keltett a kutatókban, az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nyilatkozatban utasította el az MTA felszabdalását.

A hangfelvételen azt mondta Palkovics:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek.[/perfectpullquote]

Ám májusban egy, A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el című sajtóközleményben az ellenkezőjét mondta. A közleményben olvasható az is, hogy „a kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan”.

A kormány megígérte, így be is nyújtotta az MTA-t kivéreztető törvényjavaslatot

Mint ismert, az EP-választás után ismét nekilátott Palkovics László , az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezető minsztere a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetésének. Egy törvénymódosítással próbálja betörni az MTA-t. A kiszivárgott tervezet szerint augusztus 1-jén erővel venné el a kormány az MTA kutatóintézeteit. Sőt, köteleznék, hogy a vagyonár adja át ingyenes használatba, ami tulajdonképpen államosítást jelentene.

A lap megkérdezte az ITM-t, miért változott meg az álláspontjuk a felvétel ideje óta. A minisztérium kommunikációs főosztálya megismételte, hogy nem változatlan álláspontjuk egy éve.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak[/perfectpullquote]

– tették hozzá. Az ITM legszögezte közleményében, hogy a kutatóintézetek átalakítása mindenkinek jó, „a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja”.

Az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot a tudományos közvélemény szinte egyöntetű tiltakozása ellenére benyújtották a parlament elé, és a kormánytöbbség azt minden bizonnyal meg is fogja szavazni. Ennek értelmében augusztustól:

  • Kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja.
  • A kutatóhálózat kikerül az MTA irányítása alól, az új szervezet irányító testületében a tagok fele kormánydelegált lesz. A kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben.
  • Az irányító testület delegáltjait és az elnököt a miniszterelnök nevezi ki.
  • Az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk