Régi igazság: ahogy egyre többet iszik valaki, annál bölcsebbnek hiszi magát. Szerencsére van egy bevált módszer, amivel kideríthető, hogy az alkohol ébresztette önbizalom mennyire mozog a realitások talaján. Igen, a méltán népszerű kocsmakvízről, vagy ahogy angolszász területeken elhíresült, pub kvízről beszélünk, aminek az eredettörténete is jó pár izgalmas műveltségi kérdéshez szolgáltathat muníciót.

A kezdetek

Köztudott, hogy a britek szeretnek pubban üldögélni és vetélkedni is, így nem meglepő, hogy a Stepout games kvízjátékok között elérhető kocsmakvíz előképe az Egyesült Királyságban született.

A legkisebb sörfőzdétől a legnagyobb publáncokig láthatunk időről-időre embereket összegyűlni ma is Angliában, hogy önfeledten kiabálhassák a helyesnek vélt válaszokat, miközben a kilöttyent sörhab lassan olvadásnak indul a pulton heverő kártyákon. Közben barátságok születnek, vagy éppen évtizedes viszályok kapnak méltó zárást, csak hogy véletlenül se legyen unalmas az élet.

Ha egy kocsmakvízen az első ilyen est szervezőire vonatkozó kérdést kapunk, a Burns and Porter nevű céggel nem teszünk rossz lóra. A leleményes páros jó 50 éve vágott bele ilyen jellegű estek szervezésébe, hogy a kevésbé mozgalmas napokon is biztosítsák a megfelelő forgalmat az őket felkérő puboknak. Aztán beutazták a Brit-szigeteket, sörfőzdéknek és kocsmáknak mutatták be játékukat egyre nagyobb sikert aratva.

Benne voltak a tévében

Végül a BBC felkérte az ötletgazdákat, hogy alkalmazzák a formátumot televízióra is, és innen már csak egy lépés volt a világsiker, a kvízestek önálló életre keltek, folyamatosan szerveződtek.

Persze mint ahogy az már sikersztoriknál lenni szokott, vannak, akik vitatják Burns és Porter elsőségét, és azt állítják magukról (vagy valamelyik ősükről), hogy igazából ők voltak a kocsmakvíz szellemi atyjai, anyjai.

Ennek megfelelően olyan is akad, aki a kezdeteket nem az 1970-es, hanem jóval korábbra, az 1930-as évekre teszi, de a “ki találta fel?” kérdésre a mainstream válasz mégiscsak a fent vázolt történet.

A kocsmakvíz napjainkban

Egy 2009-ben született felmérés alapján az Egyesült Királyságban 22.445, az Egyesült Államokban pedig hetente körülbelül 2000 kocsmakvíz jellegű eseményt rendeznek, és a lelkesedés láthatóan azóta sem csökkent, hiszen az emberek sörözni sem szeretnek kevésbé, és okosnak is szívesen mutatkoznak barátaik, családjuk előtt.

Még a járvány jelentette bezártság sem jelentett visszaesést, hiszen a kvízmesterek azonnal átköltöztek a virtuális térbe, a kvízőrültek pedig követték őket egy hideg sörrel a monitor elé.

Az élmény persze élőben az igazi, szerencsére ma már újra szabad a kvíz, lehet sörhabos szájjal örülni a helyes válasznak, vagy háborogva csalást kiáltani, ha kiderül, hogy mégsem mi voltunk a legokosabbak a teremben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.