Arra, hogy milyen a koleszterinszintje, tízből legalább hat megkérdezett azt mondaná, hogy magas. Sokan vagyunk így, hazánk felnőtt lakosságának több mint fele érintett, a legveszélyeztetettebb a 40-65 éves korosztály.
Ezt leggyakrabban a helytelen táplálkozásra vezetik vissza, azonban májunk is termel koleszterint. Akár így, akár úgy, oda kell figyelni rá, hiszen komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Jó vagy rossz koleszterin?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magas koleszterinszintet nemcsak gyógyszerrel, de természetes módon, egy csésze finom, zöld teával is csökkenthetjük. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mi is az a koleszterin!

A koleszterin egy zsíros vegyület, ami minden sejtben jelen van. Szervezetünkbe két úton kerülhet: állati fehérjék fogyasztásával, valamint májunk is termeli. Egy része átalakul epesavakká és a széklettel együtt távozik, másik része viszont a bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ha túl sok húst és tejterméket fogyasztasz, a szervezeted nem képes azt lebontani, így az a vérbe kerül.

Itt kétféle vegyület kering, az LDL és a HDL, azaz a “rossz” és a “jó” koleszterin. Az előbbi képes lerakódni az érfalban, míg az utóbbi épp ezt tudja megakadályozni. Az artériákban lerakódott rossz koleszterin zavarja a vér áramlását, így növelve a szívroham, sztrók és a korai halálozás kockázatát.

Hogyan csökkentheted a koleszterint?

Az egészséges életmód, mint a magas koleszterinszint elleni védekezés vagy a megelőzés módja magában foglalja a sportot, helyes táplálkozást is. Ma már az orvosok és a táplálkozási szakemberek nagy része is inkább ezt szorgalmazza, mielőtt a koleszterincsökkentő gyógyszereket ajánlaná.

A rendszeres testmozgás valóban csodákra képes, ahogy már az is jelentős változást hozhat az egészségi állapotban, ha lemondasz egy-két ételről. Ha hanyagolod a zsíros húsokat, a cukros süteményeket, ugyanakkor beépítesz az étrendedbe másfajta zsírokat és rostokat.

Ilyenek például a zabpehely, magfélék, halak, a hüvelyesek, az étcsokoládé, alma és a zöld tea. Természetesen a csokoládéból is a magas minőség, azaz legalább 70%-os kakaótartalmú a legjobb választás, ugyanúgy a tea esetében is a minőség a szempont. Ennek leginkább megfelelő a tradicionális, eredeti japán matcha tea, amit japán “csodaitalnak” is neveznek.

Miért épp a matcha?

A matcha titka a termesztésének és feldolgozásának különleges módjában rejlik. Van ugyanis egy időszak, amikor a teacserjéket leárnyékolják, így azok sokkal több klorofillt és tápanyagot kezdenek termelni. Ráadásképp az egész tealevelet porrá őrlik, amivel annak minden jótékony hatását kamatoztathatjuk egészségünk érdekében.

Kutatással igazolt tény, hogy fogyasztása csökkenti az LDL szintet, miközben a HDL mennyiségén nem változtat. Bár minden zöld tea egészséges, de a matcha, abból is az M Matcha által forgalmazott minőségi tea garantálja a jó koleszterinszintet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.