Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot. Cikkünkben bemutatjuk, mi pontosan a kollagén, kinek érdemes szednie, illetve megismerkedünk egyéb pozitív hatásaival is.

Mi a kollagén?

A kollagén tulajdonképpen egy olyan fehérje, amely a csontok rugalmasságáért felelős, jelen van a kötőszövetekben, illetve szerepet játszik a porcszövet felépítésében is. Maga az elnevezés a görög eredetű kólla szóból ered, amelynek jelentése ragasztó. Számtalan pozitív hatása ismert, emiatt napjainkra az étrendkiegészítő készítmények kedvelt összetevőjévé vált.

Ha szeretnénk egy kis extra törődést nyújtani a szervezetünknek, a Patikamra étrendkiegészítő termékei között a kollagén mellett rengeteg egyéb vitamin is elérhető. Ha kifejezetten szépségünk megőrzése a cél, érdemes lehet kombinálni a kollagén, B-vitamin, illetve a hialuronsav hármasát is, amelyeket gyakran együttesen is használnak a beauty termékekben.

Pozitív hatások

Kollagént természetesen mindenféle plusz erőfeszítés nélkül is termel szervezetünk, fontos azonban tisztában lennünk vele, hogy az évek előrehaladtával fokozatosan csökkenni fog a mértéke a testünkben. Nem árt emiatt egy bizonyos életkor felett pótolni ezt az anyagot, hiszen ezáltal némileg hátráltatni tudjuk az öregedési folyamatokat.

Bőrünk például egy idő után észrevehetően veszíteni fog rugalmasságából, amelyet sikeresen késleltethetünk a rendszeres és megfelelő kollagénpótlással. Ennek következtében bőrünk nemcsak simább és puhább lesz, hanem a ráncokat is csökkenteni tudjuk.

Sokan szenvednek attól, hogy rossz minőségű, töredezett hajuk van, másoknak pedig a gyenge és sérülékeny körmök okoznak problémát. A kollagén ezekre is rendkívüli mértékű hatást tud gyakorolni, ezáltal jobb közérzetet is biztosítva nekünk.

Azoknak is érdemes lehet használni ezt a készítményt, akik sokat edzenek, sportolnak. A kollagén ugyanis nemcsak, hogy segíti az izmaink mozgás utáni regenerációját, de az izomtömeg növelésében is támogatást nyújhat. A gyorsabb regeneráció pedig egyben azt is jelentheti, hogy a következő edzés során hatékonyabbak tudunk lenni, ezzel méginkább meggyorsítva a folyamatot.

Hogyan szedjük?

Bármilyen vitamint vagy étrendkiegészítőt is kezdünk el alkalmazni, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen szokások vagy anyagok támogatják annak beépülését, illetve mi az, ami esetlegesen megnehezíti. A kollagén hasznosítását kifejezetten akadályozza a dohányzás, a túlzott mértékű cukorfogyasztás, illetve a gyakori napozás is. Ha szeretnénk törekedni a minél jobb eredményre, ezek helyett érdemes inkább az olyan tápanyagok bevitelére célszerű fókuszálni, mint a C-vitamin, prolin és glicin.

A megfelelő mértékű és gyakoriságú kollagén fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk szépségünk fenntartásához. Fontos azonban, hogy mindig figyeljünk az ajánlott adagolásra, illetve kerüljük a felszívódást gátló tényezőket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.