A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is. Ezért is fontos, hogy egy harmonikus, hívogató teret teremtsünk benne. Mindebben a színeknek óriási a jelentősége.

Egy kis színtan

Nem a színkörre vagy az árnyalatok kikeverésre gondolunk most. A színek pszichológiai hatása egy viszonylag régóta kutatott terület, de saját magunkon is tapasztalhatjuk: minden szín másféle érzelmi és vizuális hatást vált ki. Ha az otthonos, természetközeli hatás a célunk, a Wallplex konyhapanel webshopjában számos gyönyörű, természet inspirálta falburkoló panel közül válogathatunk!

A nyugalmat árasztó vízesések, a vidám virágminták vagy épp a napfényes tengerpartok is hűen mutatják, mennyiféle érzést tudunk kapcsolni a különböző árnyalatokhoz.

A világos színek, mint például a fehér, a sárga és a rózsaszín, általában pozitív, boldog és vidám hangulatot sugároznak. Frissességet és könnyedséget sugallnak, így általuk még egy szűkebb helyiség is nagyobb, tágasabb térérzetet kelthet.

Velük szemben a sötét színek (mint például a fekete, a sötétbarna és a sötétkék) mélységet, eleganciát és komolyságot sugallnak. E luxust árasztó, letisztult tónusok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy környezetünk meghitt és nyugodt legyen.

Mindemellett – ha túl sok van belőlük az adott térben – néha nyomasztónak is hathatnak. Egy teljesen szürke vagy fekete enteriőr például bizonyítottan növeli a depresszióra való esélyünket.

Konkrét színek és jelentéseik

Mindezek után vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, mit is jelent mindez a gyakorlatban, egy-egy szín hatása kapcsán – a konyhai fali paneleken!
  • Narancssárga: Vidámságot és kreativitást sugároz. Frissességet ad a konyhának és étvágyat is növelhet.
  • Sárga: Boldogságot és optimizmust közvetít. Nagyszerű választás lehet a konyhai hátfalak tekintetében egy napsütötte, világos táj mintája, mivel növeli a természetes fényt és a teret is tágabbnak mutatja.
  • Kék: Nyugalmat és harmóniát áraszt, valamint az ég és a tenger színe. Képes csökkenteni az étvágyat, ezért célszerű kevésbé intenzív árnyalatokat választani. Egy kellemes vízesést vagy egy esőcseppet ábrázoló hátfallal azonban nem lőhetünk mellé.
  • Zöld: Egyensúlyt és nyugalmat sugároz. Az étvágyat is serkentheti. A pázsitzöld és az olajzöld árnyalatok (például egy ritkás erdőt ábrázoló fali panelen) remekül mutatnak konyhánkban is.
  • Pasztellszínek: A pasztellszínek lágyak és gyengédek. Rezgésük nyugtató hatással van a szemre és az elmére egyaránt.
  • Barna: A föld színe, így melegséget és stabil hatást kelt. A föld alapú barna árnyalatok ideálisak a konyhai terekhez is – akár a sivatag világosbarna homokszemcséit vagy egy fa erezetét mintázó konyhapanel formájában is.

Személyiségünk és a színek találkozása

Láthattuk: minden színnek más és más hatása van ránk és a térre. Ezért alaposan átgondolva, és egyéniségünkre, a konyha adottságaira figyelemmel válasszuk ki annak színeit! Így otthonunk szívében egy kellemes, inspiráló környezetet teremthetünk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.