Könyvautomata: Tavasztól zsebkönyv kandikál majd ki a táskánkból okostelefon helyett?

Budapesten hamarosan új trend fog hódítani, mégpedig a könyvautomata. Legalábbis reméljük. Vecsei H. Miklós a könyvbemutatóján a POKET projektjének sajtótájékoztatóját is megtartotta.

Amikor elindultam Vecsei H. Miklós új kötetének könyvbemutatójára, a Pesti Színházba, arra nem számítottam, ami a kötetvásárlást és a dedikálást megelőzte. Hasi (Vecsei H. Miklós – a szerk) már jó ideje igyekszik népszerűsíteni a szépirodalmat. Egyik jó példa rá a Facebookon „közös olvasás”, amikor is bizonyos időközönként kiválasztott egy könyvet, és arra buzdította követőit, hogy ők is olvassák vele egyszerre. De amibe most néhány barátjával belekezdett, az valami egészen innovatív.

Miután elcsitultak az „Úristen, ott van! Hallod?!”-ok és az „Ott a Vecsei H. Miklós! Istenem, tiszta fangirl vagyok!”-ok, a Vígszínház fiatal tehetsége, aki nem mellékesen író és költő is, belekezdett a sajtótájékoztatóba. Kicsit sután kezdett beszélni – talán a barátainak jelenléte volt az, ami erőt lehelt belé. Pár perc leforgása alatt elhadarta a nagyszabású POKET projekt fontosabb részleteit, majd Geszti Péter vette át a szót, kicsit oldva a hangulatot.

Mi is az a POKET projekt?

Budapest fontosabb csomópontjain és közterein könyvautomatákat találunk majd, amikből okostelefon méretű zsebkönyveket lehet vásárolni.

Milyen könyvek lesznek az automatákban?

Kortárs és klasszikus műveket egyaránt vásárolhatunk. Egyelőre az első öt zsebkönyv címe biztos:

  1. Szerb Antal: Utas és holdvilág
  2. Esterházy Péter: „És mesélni kezdtem”
  3. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
  4. Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
  5. Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái

A projekt beindulásával pedig nagyjából háromhavonta fog megjelenni 5-5 új cím. Az összes könyv elérhető lesz minden automatában.

Hol lesznek az automaták?

Kezdetben a főváros csomópontjaira helyeznek 6 (a későbbiekben a pénz függvényében több, de maximum 20) automatát. Hasi elmondta, hogy tervben van még ezen kívül a nagyobb városokba, a balatoni strandokra, valamint fesztiválokra is eljuttatni a könyvecskéket. A fesztiválokra kétnyelvű automatákat terveznek, amelyekben elérhető lesz az adott magyar szépirodalmi mű angol fordítása is.

Hogyan és mennyiért vásárolhatunk a könyvautomata segítségével?

Az automatákban található könyveknek 990 Ft az egységára, amelyet paypass eszközzel lehet kifizetni. A gépekben nem történik készpénz-forgalom, így a pénzmozgás jobban követhető.

Mikor kezdhetjük az olvasgatást?

A POKET projekt első könyvautomatái 2018 márciusában kerülnek kihelyezésre Budapesten.

Hogyan született meg a könyvautomata ötlete?

Jelen társadalmunk fiatalsága számára már nem az olvasás „a menő”. Az a menő, ha a tömegközlekedésen, a buszmegállóban, az orvosi rendelőben várva is az okostelefonba bújunk. Lehet ezt tagadni, de nem vagyunk messze a technológiai függőségtől. Ezt hivatott enyhíteni a zsebkönyvprojekt. Az olvasás klassz dolog, ezzel a kezdeményezéssel pedig talán a fiatal korosztálynak is újra kedve támad könyvet ragadni.

jasinka ádám2
/ Fotó: Jasinka Ádám

A POKET projekt jó példa arra, hogy az irodalom és a digitalizáció valóban szoros kapcsolatban áll egymással. Ez a viszony azonban nem feltétlenül szimbiotikus. Minden művészeti és technikai médium hatást gyakorol egymásra, így a technológia elkerülhetetlenül igyekszik kitúrni az irodalmat a mindennapi életünkből.

A zsebkönyvprojekt célja a papír alapú olvasás népszerűsítése.

Emellett az irodalom mint médium megóvását is kitűzték célként a lassan mindent elseprő digitalizációtól.

Vecsei H. Miklós szívügyének, mi több, egy közös ügynek nevezte az olvasás „újra-felfedezését”. Minden zsebkönyvnek van egy-egy kinevezett nagykövete, akik szintén hasonlóan súlyos problémának tekintik az okostelefonok túlzott használatát. Az első öt nagykövet (Rudolf Péter, Dés László, Geszti Péter, Zacher Gábor és Lábas Viki) is szólt pár szót a saját köteteiről, egyúttal népszerűsítve is azokat.

jasinka ádám 4
/ Fotó: Jasinka Ádám

Nem titok, hogy Hasinak ezer és egy dolga van (játszik, ír, rendez, tanít és tanul), ő mégis úgy döntött, hogy ér annyit ez a projekt, hogy ezt a sok energiát, időt és pénzt mind belefektesse. A Grecsó Krisztiánnal együtt indított kezdeményezése szerintem máris felkeltette az emberek érdeklődését. Az eddig összerakott tőkéhez még közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt, amiről bővebben ezen oldalon lehet majd tájékozódni.

A fiatal alkotó nem egyszer idézte különböző interjúkban Ferenc pápát, az ominózus citátum pedig a sajtótájékoztatón is elhangzott, hiszen aligha lehetne ennél jobban összefoglalni ezt a jelenséget. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy „az okostelefonok elveszik a csendjeinket”.

Ezt a csendet szeretnék a Sztalker Csoport tagjai visszacsempészni a mindennapokba.

A cél az lenne, hogy a telefonok helyett a zsebkönyvek lógjanak ki a zsebeinkből vagy a táskáinkból. Hiába, nincs több kifogás! Nem foglal nagy helyet, nem nehéz, nem drága, és ami a legjobb: soha sem merül le az akksija. Zsebkönyvet a kézbe!

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból