Könyvesboltmentés másként: piros bringáján szállítja házhoz a megrendeléseket a milánói könyvkereskedő

Luca Santini nem adta fel: öt éve úgy döntött, hogy felveszi a harcot az Amazonnal. 

Piros cargo biciklivel a gigamulti ellen

Könyvkereskedőnek lenni nem mindig álommeló. A koronavírus-járvány még a világ legkülönlegesebb könyvesboltjait is súlyosan érintette, a legendás londoni Shakespeare Company-ért is elkeseredett kampányt folytatott a tulajdonos. Létezik azonban egy másik stratégia is.

konyvkereskedok milano olaszorszag
Luca Ambrogio Santini / Fotó: Handout

Luca Ambrogio Santini kóbor lovagként járja Milánót különleges piros kerékpárjával, hogy kiszállítsa ügyfeleinek a megrendelt könyveket. Nem véletlenül hívják a könyvkereskedők Don Quixotéjének, írja a The Guardian

Don Quixote a szélmalmok ellen küzdött. Az én szélmalmaim a globális online óriások… Hát persze, hogy az Amazonról van szó. Gyakorlatilag én is azt csinálom, amit ők, de gyakran még gyorsabban is

– mondta. 

Santini 2015 óta vívja harcát, amikor Olaszországban elsőként a könyvkereskedők között elindította a házhozszállítást Milánó déli kerületeiben. A speciális kialakítású csomagtartóba jó köbméternyi áru fér, de két négyzetméteres standdá is alakítható. A járvány kitöréséig könyvvásárokon vett részt, főleg gyerekkönyvekkel, most a rendezvények nélkül kizárólag a házhozszállításból tartja fenn a céget. A karantén még jól is jött, mert az emberek otthon ismét felfedezték az olvasás örömét. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Néhány vevőm összeszámolta, hány könyvet olvasott el március óta, és ezek mind meglepően magas szám” – mesélte Santini

Húsz éve nyitotta meg könyvesboltját a városban, és mivel a közelben próbáló zenekar tagjai gyakran kerestek zenei kiadványokat, ezért erre a területre specializálódott. 2013-ban azonban be kellett zárnia, mert anyagilag már nem tudta fenntartani a boltot.

Addig nagyon jól ment. De aztán a 2008-as pénzügyi válság, az online konkurencia megjelenése és úgy általában a könyvpiac válsága miatt nem tudtam folytatni. Pedig próbálkoztam, a környékbeliek különböző kezdeményezéseket indítottak, hogy megmentsék a könyvesboltot, de be kellett zárnunk

– mondta el a bolt történetét. Aztán eszébe jutott, hogy utazó ügynöknek áll. Így lett az első vállalkozó, aki mozgó könyvértékesítéshez váltotta ki az engedélyt, hiszen mindig is kerékpárral közlekedett a városban. Az olvasók Facebookon vagy Whatsappon érhetik el, de nyár vége óta egyike azon kétezer könyvkereskedőnek, akik megalapították az Amazonnal szemben a saját online platformjukat, és a Bookdealer.it-en is értékesítik boltjuk kínálatát.

Független boltok összefogása, civil támogatással

A nagy-britanniai önálló könyvesboltokat egyesítő Bookshop.org-hoz hasonlóan az olvasók kiválaszthatják a lakhelyükhöz legközelebb eső boltot. A szolgáltatás főleg azoknak hasznos, akik településén megszűnt a könyvesbolt – bár Olaszországban a második lockdown idején a könyvesboltokat már elsődleges fontosságú üzleteknek minősítették, és végig nyitva tarthattak. Futárral külföldre is szállítanak. 

Ezenkívül a vásárlók ugyanazt a hozzáértést és tanácsadást is megkapják, mint személyesen az eladóktól. Santini meg van róla győződve, hogy éppen ez a személyre szabott szolgáltatás különbözteti meg őket a gigacégektől. 

 

„Augusztus végén indultunk, és azt veszem észre, hogy sokan keresik ezt a lehetőséget. Lehet, hogy nem kapnak olyan kedvezményeket, mint az Amazonon, de tökéletes, profi kiszolgálásban lesz részük, és beszélhetnek egy szakértővel” – ecsetelte a szolgáltatás előnyeit. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az elmúlt öt évben 2300 könyvesbolt zárt be Olaszországban. A könyvértékesítők szövetsége bírálta is a kormányt, amiért nem tett semmit az internetes értékesítéssel szemben. Santini szerint a járvány során az emberek felismerték a helyi kisvállalkozások fontosságát, és érzi, hogy mellettük állnak. 

Az idén a franciák is bojkottálják az Amazont, amely akár a futárok munkáját is elveheti. A könyves szakma már két éve is összerúgta a port a gigavállalattal, amikor bizonyos értékesítőket nem engedtek a platformon megjelenni


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból