Luca Santini nem adta fel: öt éve úgy döntött, hogy felveszi a harcot az Amazonnal. 

Piros cargo biciklivel a gigamulti ellen

Könyvkereskedőnek lenni nem mindig álommeló. A koronavírus-járvány még a világ legkülönlegesebb könyvesboltjait is súlyosan érintette, a legendás londoni Shakespeare Company-ért is elkeseredett kampányt folytatott a tulajdonos. Létezik azonban egy másik stratégia is.

Konyvkereskedok Milano Olaszorszag
Luca Ambrogio Santini / Fotó: Handout

Luca Ambrogio Santini kóbor lovagként járja Milánót különleges piros kerékpárjával, hogy kiszállítsa ügyfeleinek a megrendelt könyveket. Nem véletlenül hívják a könyvkereskedők Don Quixotéjének, írja a The Guardian

Don Quixote a szélmalmok ellen küzdött. Az én szélmalmaim a globális online óriások… Hát persze, hogy az Amazonról van szó. Gyakorlatilag én is azt csinálom, amit ők, de gyakran még gyorsabban is

– mondta. 

Santini 2015 óta vívja harcát, amikor Olaszországban elsőként a könyvkereskedők között elindította a házhozszállítást Milánó déli kerületeiben. A speciális kialakítású csomagtartóba jó köbméternyi áru fér, de két négyzetméteres standdá is alakítható. A járvány kitöréséig könyvvásárokon vett részt, főleg gyerekkönyvekkel, most a rendezvények nélkül kizárólag a házhozszállításból tartja fenn a céget. A karantén még jól is jött, mert az emberek otthon ismét felfedezték az olvasás örömét. 

Kapcsolódó cikk

„Néhány vevőm összeszámolta, hány könyvet olvasott el március óta, és ezek mind meglepően magas szám” – mesélte Santini

Húsz éve nyitotta meg könyvesboltját a városban, és mivel a közelben próbáló zenekar tagjai gyakran kerestek zenei kiadványokat, ezért erre a területre specializálódott. 2013-ban azonban be kellett zárnia, mert anyagilag már nem tudta fenntartani a boltot.

Addig nagyon jól ment. De aztán a 2008-as pénzügyi válság, az online konkurencia megjelenése és úgy általában a könyvpiac válsága miatt nem tudtam folytatni. Pedig próbálkoztam, a környékbeliek különböző kezdeményezéseket indítottak, hogy megmentsék a könyvesboltot, de be kellett zárnunk

– mondta el a bolt történetét. Aztán eszébe jutott, hogy utazó ügynöknek áll. Így lett az első vállalkozó, aki mozgó könyvértékesítéshez váltotta ki az engedélyt, hiszen mindig is kerékpárral közlekedett a városban. Az olvasók Facebookon vagy Whatsappon érhetik el, de nyár vége óta egyike azon kétezer könyvkereskedőnek, akik megalapították az Amazonnal szemben a saját online platformjukat, és a Bookdealer.it-en is értékesítik boltjuk kínálatát.

Független boltok összefogása, civil támogatással

A nagy-britanniai önálló könyvesboltokat egyesítő Bookshop.org-hoz hasonlóan az olvasók kiválaszthatják a lakhelyükhöz legközelebb eső boltot. A szolgáltatás főleg azoknak hasznos, akik településén megszűnt a könyvesbolt – bár Olaszországban a második lockdown idején a könyvesboltokat már elsődleges fontosságú üzleteknek minősítették, és végig nyitva tarthattak. Futárral külföldre is szállítanak. 

Ezenkívül a vásárlók ugyanazt a hozzáértést és tanácsadást is megkapják, mint személyesen az eladóktól. Santini meg van róla győződve, hogy éppen ez a személyre szabott szolgáltatás különbözteti meg őket a gigacégektől. 

 

„Augusztus végén indultunk, és azt veszem észre, hogy sokan keresik ezt a lehetőséget. Lehet, hogy nem kapnak olyan kedvezményeket, mint az Amazonon, de tökéletes, profi kiszolgálásban lesz részük, és beszélhetnek egy szakértővel” – ecsetelte a szolgáltatás előnyeit. 

Kapcsolódó cikk

Az elmúlt öt évben 2300 könyvesbolt zárt be Olaszországban. A könyvértékesítők szövetsége bírálta is a kormányt, amiért nem tett semmit az internetes értékesítéssel szemben. Santini szerint a járvány során az emberek felismerték a helyi kisvállalkozások fontosságát, és érzi, hogy mellettük állnak. 

Az idén a franciák is bojkottálják az Amazont, amely akár a futárok munkáját is elveheti. A könyves szakma már két éve is összerúgta a port a gigavállalattal, amikor bizonyos értékesítőket nem engedtek a platformon megjelenni

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.