Nyerjen ki hőenergiát a környezetéből!

Az igen környezetbarát hőszivattyúk olyan berendezések, amelyek segítségével levegőből, vízből vagy talajból energiát nyerhet, melyet felhasználhat fűtéshez, vízmelegítéshez és akár hűtéshez is. Nem csak függetlenné teheti magát a szolgáltatóktól, de hosszú távon spórolhat is használatukkal.

Hogyan működik egy hőszivattyú?

A STIEBEL ELTRON-nál számos hőszivattyú kapható, azonban mindegyik hasonló alapelven működik. Legyen szó bármilyen közegről, belső vagy kültéri elhelyezésű modellről, egy körfolyamatra vannak alapozva. A halmazállapot-változásokban rejlő hőt hasznosítják.

Ezt a rejtett hőt elsőre nehéz elképzelni, azonban igen egyszerű jelenségről van szó. A 100°C-ra melegített víz forr, de nem válik azonnal gőzzé. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, még több energiára van szükség.
Hoszivattyu Kornyezetbarat Hoszivattyu Hoenergia
Ez az az energia, amivel a vízből ugyanolyan hőmérsékletű gőz lesz, amit a hőszivattyú kihasznál, mégpedig egy másik fizikai törvény segítségével. A halmazállapot-változást nem csak hőmérséklettel, de nyomáskülönbséggel is el lehet érni.
Ugyan az elv egyszerű, a működés már bonyolultabb. Különféle hűtőközegek képezik az alapját, így a hőmérséklet és a nyomás más és más hatásokat eredményeznek. A technológia fejlődésével ezek a hűtőközegek is egyre környezetbarátabbak, és akár 65°C-os előremenő hőmérsékletet is elő tudnak állítani.
A hőszivattyú több berendezésből épül fel. A körfolyamatot egy párologtató, kompresszor és kondenzátor végzi, így állítja elő a melegítéshez használt energiát. Amit megtermelt pedig különféle puffer- és melegvíz-tárolókkal későbbi használatra is el tud raktározni, így nem kell az akadozó ellátástól tartani.

Kis teljesítményű hőszivattyúk

Attól függően, hogy milyen közegből nyerik az energiát, a hőszivattyúkat három csoportba tudjuk sorolni. A levegő-víz egy gyakori típus, azonban a többinél kisebb teljesítménnyel bír, ezért csak alacsonyabb igényeknél ajánlott a használata.
Előnye, hogy nincs szükség előkészítési munkára, hiszen nincs másra szüksége, mint a levegőhöz való hozzáféréshez. Azonban ez részben egy hátrány is, hiszen az időjárás változásával a potenciálisan kinyerhető energia is csökken. A hidegebb hónapokban is képes üzemelni, de alacsonyabb hatásfokon.

Magas hatásfokú rendszerek

A talajhő-víz szivattyúk rendkívül stabil készülékek, melyek a többi verzióhoz képest a legnagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Azonban ahhoz, hogy ezt a potenciált elérje, igen körülményes munkálatokra van szükség.
A levegő-víz hőszivattyúkkal ellentétben szükség van szondák fúrására, és a kiépítés költsége is igen magas. A telepítés vonzata és a magas hatásfok következtében ezt a rendszert leginkább nagy energiaigényű épületek, például társasházak esetében ajánljuk.
Azonban, hogyha kisebb háztartásról van szó, de a levegő-víz típus nem elegendő, a víz-víz hőszivattyú remek választás. A magasabb teljesítmény mellett azonban vannak követelmények is, amelyeknek meg kell felelnie a környezetnek.
Elsősorban szüksége van stabil vízellátásra, valamint az elhasznált folyadéktól meg is kell tudnia szabadulni. Emellett a víztisztaságra is figyelni kell, mivel szennyezett talajvízzel komplikációk léphetnek fel.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból