Az igen környezetbarát hőszivattyúk olyan berendezések, amelyek segítségével levegőből, vízből vagy talajból energiát nyerhet, melyet felhasználhat fűtéshez, vízmelegítéshez és akár hűtéshez is. Nem csak függetlenné teheti magát a szolgáltatóktól, de hosszú távon spórolhat is használatukkal.

Hogyan működik egy hőszivattyú?

A STIEBEL ELTRON-nál számos hőszivattyú kapható, azonban mindegyik hasonló alapelven működik. Legyen szó bármilyen közegről, belső vagy kültéri elhelyezésű modellről, egy körfolyamatra vannak alapozva. A halmazállapot-változásokban rejlő hőt hasznosítják.

Ezt a rejtett hőt elsőre nehéz elképzelni, azonban igen egyszerű jelenségről van szó. A 100°C-ra melegített víz forr, de nem válik azonnal gőzzé. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, még több energiára van szükség.
Hoszivattyu Kornyezetbarat Hoszivattyu Hoenergia
Ez az az energia, amivel a vízből ugyanolyan hőmérsékletű gőz lesz, amit a hőszivattyú kihasznál, mégpedig egy másik fizikai törvény segítségével. A halmazállapot-változást nem csak hőmérséklettel, de nyomáskülönbséggel is el lehet érni.
Ugyan az elv egyszerű, a működés már bonyolultabb. Különféle hűtőközegek képezik az alapját, így a hőmérséklet és a nyomás más és más hatásokat eredményeznek. A technológia fejlődésével ezek a hűtőközegek is egyre környezetbarátabbak, és akár 65°C-os előremenő hőmérsékletet is elő tudnak állítani.
A hőszivattyú több berendezésből épül fel. A körfolyamatot egy párologtató, kompresszor és kondenzátor végzi, így állítja elő a melegítéshez használt energiát. Amit megtermelt pedig különféle puffer- és melegvíz-tárolókkal későbbi használatra is el tud raktározni, így nem kell az akadozó ellátástól tartani.

Kis teljesítményű hőszivattyúk

Attól függően, hogy milyen közegből nyerik az energiát, a hőszivattyúkat három csoportba tudjuk sorolni. A levegő-víz egy gyakori típus, azonban a többinél kisebb teljesítménnyel bír, ezért csak alacsonyabb igényeknél ajánlott a használata.
Előnye, hogy nincs szükség előkészítési munkára, hiszen nincs másra szüksége, mint a levegőhöz való hozzáféréshez. Azonban ez részben egy hátrány is, hiszen az időjárás változásával a potenciálisan kinyerhető energia is csökken. A hidegebb hónapokban is képes üzemelni, de alacsonyabb hatásfokon.

Magas hatásfokú rendszerek

A talajhő-víz szivattyúk rendkívül stabil készülékek, melyek a többi verzióhoz képest a legnagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Azonban ahhoz, hogy ezt a potenciált elérje, igen körülményes munkálatokra van szükség.
A levegő-víz hőszivattyúkkal ellentétben szükség van szondák fúrására, és a kiépítés költsége is igen magas. A telepítés vonzata és a magas hatásfok következtében ezt a rendszert leginkább nagy energiaigényű épületek, például társasházak esetében ajánljuk.
Azonban, hogyha kisebb háztartásról van szó, de a levegő-víz típus nem elegendő, a víz-víz hőszivattyú remek választás. A magasabb teljesítmény mellett azonban vannak követelmények is, amelyeknek meg kell felelnie a környezetnek.
Elsősorban szüksége van stabil vízellátásra, valamint az elhasznált folyadéktól meg is kell tudnia szabadulni. Emellett a víztisztaságra is figyelni kell, mivel szennyezett talajvízzel komplikációk léphetnek fel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!