Az igen környezetbarát hőszivattyúk olyan berendezések, amelyek segítségével levegőből, vízből vagy talajból energiát nyerhet, melyet felhasználhat fűtéshez, vízmelegítéshez és akár hűtéshez is. Nem csak függetlenné teheti magát a szolgáltatóktól, de hosszú távon spórolhat is használatukkal.

Hogyan működik egy hőszivattyú?

A STIEBEL ELTRON-nál számos hőszivattyú kapható, azonban mindegyik hasonló alapelven működik. Legyen szó bármilyen közegről, belső vagy kültéri elhelyezésű modellről, egy körfolyamatra vannak alapozva. A halmazállapot-változásokban rejlő hőt hasznosítják.

Ezt a rejtett hőt elsőre nehéz elképzelni, azonban igen egyszerű jelenségről van szó. A 100°C-ra melegített víz forr, de nem válik azonnal gőzzé. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, még több energiára van szükség.
Hoszivattyu Kornyezetbarat Hoszivattyu Hoenergia
Ez az az energia, amivel a vízből ugyanolyan hőmérsékletű gőz lesz, amit a hőszivattyú kihasznál, mégpedig egy másik fizikai törvény segítségével. A halmazállapot-változást nem csak hőmérséklettel, de nyomáskülönbséggel is el lehet érni.
Ugyan az elv egyszerű, a működés már bonyolultabb. Különféle hűtőközegek képezik az alapját, így a hőmérséklet és a nyomás más és más hatásokat eredményeznek. A technológia fejlődésével ezek a hűtőközegek is egyre környezetbarátabbak, és akár 65°C-os előremenő hőmérsékletet is elő tudnak állítani.
A hőszivattyú több berendezésből épül fel. A körfolyamatot egy párologtató, kompresszor és kondenzátor végzi, így állítja elő a melegítéshez használt energiát. Amit megtermelt pedig különféle puffer- és melegvíz-tárolókkal későbbi használatra is el tud raktározni, így nem kell az akadozó ellátástól tartani.

Kis teljesítményű hőszivattyúk

Attól függően, hogy milyen közegből nyerik az energiát, a hőszivattyúkat három csoportba tudjuk sorolni. A levegő-víz egy gyakori típus, azonban a többinél kisebb teljesítménnyel bír, ezért csak alacsonyabb igényeknél ajánlott a használata.
Előnye, hogy nincs szükség előkészítési munkára, hiszen nincs másra szüksége, mint a levegőhöz való hozzáféréshez. Azonban ez részben egy hátrány is, hiszen az időjárás változásával a potenciálisan kinyerhető energia is csökken. A hidegebb hónapokban is képes üzemelni, de alacsonyabb hatásfokon.

Magas hatásfokú rendszerek

A talajhő-víz szivattyúk rendkívül stabil készülékek, melyek a többi verzióhoz képest a legnagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Azonban ahhoz, hogy ezt a potenciált elérje, igen körülményes munkálatokra van szükség.
A levegő-víz hőszivattyúkkal ellentétben szükség van szondák fúrására, és a kiépítés költsége is igen magas. A telepítés vonzata és a magas hatásfok következtében ezt a rendszert leginkább nagy energiaigényű épületek, például társasházak esetében ajánljuk.
Azonban, hogyha kisebb háztartásról van szó, de a levegő-víz típus nem elegendő, a víz-víz hőszivattyú remek választás. A magasabb teljesítmény mellett azonban vannak követelmények is, amelyeknek meg kell felelnie a környezetnek.
Elsősorban szüksége van stabil vízellátásra, valamint az elhasznált folyadéktól meg is kell tudnia szabadulni. Emellett a víztisztaságra is figyelni kell, mivel szennyezett talajvízzel komplikációk léphetnek fel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.