Azt tudjuk, és természetes is, hogy a zeneiparra is kártékony hatással van gazdaságilag a koronavírus-járvány. Azonban Ausztria új szabálya egészen más perspektívából szemléli a karanténdalokat.

Hogyan segíts a zenészeken?

Azon nem lepődünk meg, hogy az egész világot sújtja a koronavírus-járvány – bár tegnap megírtuk, magyar tudósok eredtek a kór nyomába, hogy felfejtsék, honnan érkezett hazánkba. És persze ez alól a zenészek sem kivételek. A koncerthiány hatalmas bevételt húz ki a zenészek zsebéből. Noha mind külföldön, mind hazánkban igyekeznek megmenteni a szakmát. Magyarországon a Banding és a Photon startupok fogtak össze a zenészek támogatásának érdekében.

Már a Spotify-on keresztül is adományozhatsz zenészeknek

A Spotify streamingszolgáltató alkalmazás lehetőséget biztosít az előadók és zenekarok számára, hogy pénzt gyűjtsenek a rajongóiktól. A befolyt összeget saját célra is felhasználhatják, a turnékból kimaradó társaiknak adományozhatják tovább vagy egy szervezet számára is odaadhatják, írja a BBC.

Bár volt kevésbé zökkenőmentes segítségnyújtás is. Az Artisjus és az EJI zenei segélyén Majka borult ki, amelyből aztán egész nagy botrány alakult ki. Az Artisjus elnöke, Lovasi András, Kállay-Saunders András és számos más előadó is megszólalt pro és kontra – bár inkább Majka ellen. Külföldön pedig megszámlálhatatlanul sok kezdeményezés indult útjára. Az egyik legnagyobb a Lady Gaga által fémjelzett Together at home (Együtt otthon), amelyből a popszakma krémje több mint 127 millió dollárt gyűjtött össze. Elton John projektjével, amelyben többek között Billie Eilish és Mariah Carey és Alicia Keys vállalt szerepet, több mint 8 millió dollárt gyűjtöttek.

De hogyan próbáljanak a járvány ideje alatt a zenészek?

Szót kell ejtenünk az óvintézkedésekről is, amikor is próbálnak a tagok. Hogyan tegyék mindezt? Ausztriában népszerűek a rezesbandák fellépései, májustól októberig főképp. Ráadásul több mint 19 ezer aktív zenészt számlálnak ezen formációk.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

Mivel számukra nem volt világos, hogy érintik őket a járványügyi lazítások, a rezesbandák szövetségének elnöke, Erich Riegler levelet írt az ügyben az illetékes minisztériumnak, adta hírül az osztrák Kronen Zeitung lap.

Koronavirus Rezes Banda Ausztria Szajmaszk
Képünk Illusztráció, Noha Így Ki Lehetne Kerülni A Szabályt, Nem? / Fotó: Pixabay

De erre a válaszra valószínűleg ő sem számított.

Mostantól ugyanis a zenekarok a próbákon és a koncerteken is három szabályt kötelesek betartani. Egyrészt legfeljebb tíz főből állhat egy zenekar, másrészről egyméteres távolságot kell tartaniuk. Ez még menne is. Azonban mostantól kötelező szájmaszkot viselniük próba és koncert közben.

A Jazzclub Nordhausen viszont már magába szippantotta a kormány által adott új információkat:

Jazzclub Nordhausen Ausztria Rezes Banda Szajmaszk
/ Fotó: Jazzclub Nordhausen / Bild

Végül is, így is lehet, próbálni, nem?

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet