“Elkerülhetetlennek tartom, hogy két hónapra lezárjuk a világot” – írta vasárnap a Facebook-oldalán Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató. A Bostonban élő szakember úgy fogalmazott, munkatársaival már februárban tudták, hogy “március közepén le fog állni a világ”.

Az új koronavírust nem lehet megállítani szerinte

Az erdélyi születésű Barabási Albert-László az egyik legismertebb magyar kutató napjainkban. Áttörő sikereket ért el a hálózatkutatás területén, amivel mintegy két évtizede foglalkozik már. A bostoni Northeastern University egyetemi tanára, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, több tudományos bestseller írója. A tavaly májusban Bolyai János Alkotói Díjjal is kitüntetett szakember vasárnap este megjelent Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az új koronavírust (SARS-CoV-2) nem lehet megállítani, mégis fontos, hogy az emberek fegyelmezetten betartsák a hatósági előírásokat, útmutatásokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Az Ebolát ki lehetett így irtani, de a koronavírus túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Ráadásul oltásra sem számíthatunk az idén. Ha megállíthatatlan, akkor miért nyomjuk be a tarsadalmi féket? Miért zárjuk be az iskolákat, miért taszítjuk a világ gazdaságát recesszióba? Egyetlen ok miatt: hogy lelassíthassuk. Mert ezáltal megmenthetjük a szüleinket, a nagyszüleinket és néha magunkat is[/perfectpullquote]

hangsúlyozta Barabási Facebook-posztjában.

Barabasi Albert Laszlo Koronavirus Budapest Karanten
Barabási Albert-László / Fotó: Németh Dániel

Hozzátette, az előrejelzések szerint egy éven belül a lakosság fele megfertőződik az új koronavírussal.

Olaszország példáján láthatjuk, mi történik, ha elszabadul

A hálózatkutató szerint érdemi beavatkozás nélkül a járvány gyors növekedéssel ér majd el egy markáns csúcsot, hogy aztán elkezdjen lecsengeni. Az említett csúcs idején azonban a kórházi kapacitás nem lesz képes mindenkit ellátni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]És a csúcs ijesztően közel van – heteken belül tízezrek lesznek megfertőzve, ha nem teszünk semmit. Olaszország példáján látjuk, hogy mi történik, ha elszabadul a vírus: kapacitás hiányában az orvosok kénytelenek élet és halál fölött dönteni, egyes pácienseken segíteni, másokat eszköz hiányában elengedni[/perfectpullquote]

– mutatott rá Barabási.

Így terjedt el a koronavírus Olaszországban – tanuljunk belőle!

A 38 éves, 190 cm magas codognói Mattia maga volt a kirobbanó életerő. Egy multicég Milánó melletti, 500 fős üzemében dolgozott kutatóként, imádta a sportot, aktív társasági életet élt, közben pedig feleségével első gyermeküket várták tavasz elejére. Február elején két félmaratonon is részt vett a futóklubjával.

Gondolatait azzal zárta, ha komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük a megbetegedések kezelhetetlen mértékű csúcsát, így hozzájuthat mindenki a megfelelő ellátáshoz, akinek arra szüksége lesz.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha viszont nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk[/perfectpullquote]

– szögezte le Barabási.

Közelít a 170 ezerhez a fertőzöttek száma

A legfrissebb, hétfő reggeli adatok szerint világszerte 169 ezer megbetegedést okozott eddig az új koronavírus. Kínában, ahonnan a járvány tavaly év végén kiindult, immár hosszabb ideje lassú a fertőzés terjedése, Olaszországban viszont immár 25 ezerhez közelít az esetszám.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 875.5k Likes, 32.3k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

Az utóbbi napokban Európa-szerte megugrott a fertőzöttek száma. Magyarországon eddig 39 esetet regisztráltak, közülük egy fő meggyógyult, egy beteg pedig – egy 75 éves férfi – vasárnap életét vesztette a COVID-19 következtében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk