A kutatók egy széles körben használható UV-lámpán dolgoznak, amely elpusztítja a koronavírust, de az emberekre nincs káros hatása.

Kínában már sikeresen használják fertőtlenítésre

A Covid-19 elleni védőoltás kidolgozása mellett a kutatók újfajta fertőtlenítő eljárásokon is dolgoznak, a koronavírus legyőzése érdekében.

Már egy évszázada ismert tény, hogy az UVC-fény – amely az UV-fény nagy energiájú és rövidhullámú formája – képes elpusztítani a vírusokat, írja a Futurism. A kutatók bíznak abban, hogy hasonló módszerrel a Covid-19 vírus is hatástalanítható lesz.

Uv Koronavirus
Az Uv-Fény Megöli A Koronavírust / Fotó: China Daily

Kína az élvonalba tartozik az UVC-fény fertőtlenítő célú felhasználatában, ezzel tisztítják a bankjegyeket, a tömegközlekedési eszközökön lévő felületeket és az egészségügyi intézmények belsejét is. Az amerikai nagyvárosokban szintén alkalmazzák ezt a hatékony módszert, New Yorkban a metrókocsik éjszakai tisztítása során használják az eljárást a koronavírus elpusztítására.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az eredmények nagyon biztatóak. Biztosnak látszik, hogy az UV-fény nagyon hatékonyan pusztítja el ezt a vírust[/perfectpullquote]

– állítja David Brenner, a Kolumbia Egyetem kutatója.

Vannak azonban korlátai is a technológia alkalmazásának. Az UVC-fény bőrirritációt és rákot okozhat, tehát csak akkor alkalmazható, ha senki sem tartózkodik a fertőtleníteni kívánt helyen. A másik probléma, hogy az UV-sugárzást biztosító eszközök nagyon drágák és rövid élettartamúak. A kutatók már dolgoznak azon, hogy megoldják ezeket a nehézségeket.

Megoldást találtak a problémákra?

A Kolumbia Egyetem kutatócsoportja azt a felfedezést tette, hogy a 222 nanométeres hullámhosszúságú UVC-n túli sugárzás biztonsággal alkalmazható embereken is, de megőrzi a víruspusztító hatását.

Virtuális műtétekkel tanulhatnak a japán orvostanhallgatók a járvány alatt

Brit kutatóknak sikerült előállítaniuk a koronavírus ellenszerét, azonban amíg a gyógymód nem válik elérhető tömegesen, addig be kell tartani az óvintézkedéseket. Japánban egy elképesztő módszert találtak az egyetemi hallgatók megvédésére. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy tokiói kórház különleges óvintézkedést vezetett be az orvostanhallgatók megóvása érdekében.

A legtöbb UVC-lámpa drága higanygőzzel üzemeltethető. A LED-fény sokkal egyszerűbb és energia-hatékonyabb megoldás lenne, de jelenleg még nem elegendő az az UV-fény, amit ezek a lámpák képesek kibocsátani. Ezért több nemzetközi kutatócsoport is azon dolgozik, hogy megtalálják azt a kémiai anyagot és optika eszközt, amelyek kombinálásával hatékonyan állíthatóak elő a fertőtlenítésre használható UVC-sugárzást biztosító LED-lámpák.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.