A kutatók egy széles körben használható UV-lámpán dolgoznak, amely elpusztítja a koronavírust, de az emberekre nincs káros hatása.

Kínában már sikeresen használják fertőtlenítésre

A Covid-19 elleni védőoltás kidolgozása mellett a kutatók újfajta fertőtlenítő eljárásokon is dolgoznak, a koronavírus legyőzése érdekében.

Már egy évszázada ismert tény, hogy az UVC-fény – amely az UV-fény nagy energiájú és rövidhullámú formája – képes elpusztítani a vírusokat, írja a Futurism. A kutatók bíznak abban, hogy hasonló módszerrel a Covid-19 vírus is hatástalanítható lesz.

Uv Koronavirus
Az Uv-Fény Megöli A Koronavírust / Fotó: China Daily

Kína az élvonalba tartozik az UVC-fény fertőtlenítő célú felhasználatában, ezzel tisztítják a bankjegyeket, a tömegközlekedési eszközökön lévő felületeket és az egészségügyi intézmények belsejét is. Az amerikai nagyvárosokban szintén alkalmazzák ezt a hatékony módszert, New Yorkban a metrókocsik éjszakai tisztítása során használják az eljárást a koronavírus elpusztítására.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az eredmények nagyon biztatóak. Biztosnak látszik, hogy az UV-fény nagyon hatékonyan pusztítja el ezt a vírust[/perfectpullquote]

– állítja David Brenner, a Kolumbia Egyetem kutatója.

Vannak azonban korlátai is a technológia alkalmazásának. Az UVC-fény bőrirritációt és rákot okozhat, tehát csak akkor alkalmazható, ha senki sem tartózkodik a fertőtleníteni kívánt helyen. A másik probléma, hogy az UV-sugárzást biztosító eszközök nagyon drágák és rövid élettartamúak. A kutatók már dolgoznak azon, hogy megoldják ezeket a nehézségeket.

Megoldást találtak a problémákra?

A Kolumbia Egyetem kutatócsoportja azt a felfedezést tette, hogy a 222 nanométeres hullámhosszúságú UVC-n túli sugárzás biztonsággal alkalmazható embereken is, de megőrzi a víruspusztító hatását.

Virtuális műtétekkel tanulhatnak a japán orvostanhallgatók a járvány alatt

Brit kutatóknak sikerült előállítaniuk a koronavírus ellenszerét, azonban amíg a gyógymód nem válik elérhető tömegesen, addig be kell tartani az óvintézkedéseket. Japánban egy elképesztő módszert találtak az egyetemi hallgatók megvédésére. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében egy tokiói kórház különleges óvintézkedést vezetett be az orvostanhallgatók megóvása érdekében.

A legtöbb UVC-lámpa drága higanygőzzel üzemeltethető. A LED-fény sokkal egyszerűbb és energia-hatékonyabb megoldás lenne, de jelenleg még nem elegendő az az UV-fény, amit ezek a lámpák képesek kibocsátani. Ezért több nemzetközi kutatócsoport is azon dolgozik, hogy megtalálják azt a kémiai anyagot és optika eszközt, amelyek kombinálásával hatékonyan állíthatóak elő a fertőtlenítésre használható UVC-sugárzást biztosító LED-lámpák.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet