Többen arra döbbentek a karanténban, hogy nem szeretik a párjukat

A koronavírus-járvány folytán elrendelt karantén alatt többen rádöbbentek hogy mégsem szeretik úgy a párjukat, ahogy azt korábban gondolták. 

Megdöbbentő adatok

A koronavírus-járvány számtalan, korábban elképzelhetetlen változást hozott az életünkbe. Jelentős átalakulásokkal kell szembe néznünk a divatvilág csinos kifutóin, a képzőművészeti alkotások tengerén és a szórakoztatóipar kényelmes, kipárnázott székeiben is.

szerelem kapcsolatok karanten
/ Képünk illusztráció

A korlátozások miatt sokan hagytak fel vagy reformálták meg korábban megszokott utazási szokásaikat, de a pandémia a nők társadalomban elfoglalt szerepére is rányomta a bélyeget. És ha mindez nem lenne elég, a négy fal között eltöltött hosszú hónapok számtalan kapcsolatot tettek tönkre. 

Szex vagy karantén? Amikor a vágyak felülkerekednek a távolságtartási szabályokon

A koronavírus-járvány most éppen Amerikában tombol a leginkább. Az amerikaiak Los Angelestől New Yorkig hetek óta ki se teszik a lábukat a lakásból, miközben azt sem tudják, mikor lesz vége ennek az őrületnek. A nagyvárosokban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, valamint elrendelték az emberek közötti két méteres távolság betartását.

Egy kapcsolattámogató jótékonysági szervezet kutatása szerint áprilisban a vizsgált párok 23%-a számolt be arról, hogy jelentős nehézségekkel kell szembenézniük a partnerüket illetően. Mindezt tetőzték a múlt hónapban közzétett számadatok, miszerint a fiatalok 8%-a ébredt rá arra, hogy véget kell vetnie akár több éves kapcsolatának, írja a The Guardian.

Újszerű kapcsolatok?

Gin Lalli pszichoterapeuta szerint ez részben a kapcsolatok “újszerűségének” köszönhető. Az idősebb párok több ideje vannak együtt, és számtalan nehézségen átküzdötték már magukat az életük során. Ha ezeket követően is együtt maradtak társukkal, akkor a koronavírus-járvány miatt bekövetkező munkahelyi elbocsátások, leépítésék, jövedelmi csökkenések már nem okoznak akkora problémát, mintha hasonló akadályokkal sosem találkoztak volna.

Párcserés szexparti a karantén ideje alatt? – ContextUs

A koronavírus által generált kényes politikai, gazdasági és társadalmi helyzetet legtöbben már ismerjük, hiszen elsősorban ezektől hangos a média. Olykor azonban szükség van az olyan kevésbé ismert problémák fókuszba helyezésére is, mint a járvány okozta párkapcsolati gondok. Ebbe beletartozik a szvingerkedés, vagyis a párcserés szexparti is.

Mindezt alátámasztja a Relate felmérése. Eszerint a karantén ideje alatt a 16-34 évesek 38%-a küzdött komoly párkapcsolati problémákkal, míg az 55 éven felülieknek csak 14%-a szembesült hasonlókkal. Peter Saddington, a Relate tanácsadója és pszichoszexuális terapeutája továbbá beszámolt arról is, hogy a négy fal között töltött idő hangsúlyosabbá tette a szülői és a családi élethez való hozzáállásbeli különbségeket, amik szintén megvétózhatják egy kapcsolat jövőjét. 

A világjárvány előtt könnyű a kapcsolatokban felmerülő problémákat hektikus életciklusnak tulajdonítani. A külső feszültségek megszűnésével, például a hosszú ingázástól vagy a munkavégzéshez szükséges utazási kötelezettségvállalásoktól való elköszönéssel, sok ember először szembesült a kapcsolatának igazi mivoltával.

A karantén pedig a hűtlenség elrejtését is jelentősen megnehezítette, így a semmivé vált érzések egyértelművé váltak. Ennek ellenére vannak olyan párok is, akik sikeresen túlvészelték ezt az időszakot, alkalmazkodtak a nehézségekhez és hajlandóságot mutattak a kommunikációra, a megértésre és a partnerük jövőképének elfogadására. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból