Követem Élet + Stílus A koronavírus-járvány elhanyagolható hatást gyakorol a klímaválságra 

A koronavírus-járvány elhanyagolható hatást gyakorol a klímaválságra 

Promóció

Egy újabb tanulmány szerint a koronavírus-járvány folytán csökkent kibocsátások elhanyagolható mértékben befolyásolják a klímaválságot. A globális felmelegedés megállításához elengedhetetlen a zöld fellendülés. 

Határmezsgyén

Promóció
- Advertisement -

A koronavírus-járvány folytán az egész világon hirtelen csökkent a szén-dioxidkibocsátás, ami reménységgel töltötte el az embereket a klímaválsággal kapcsolatban. A Readingi Egyetem professzora, Keith Shine által vezetett kutatás szerint azonban ez a változás elhanyagolható mértékben befolyásolja a globális felmelegedést. A gazdasági leállások eredményeként 2030-ra mindössze 0,01 celsius-fokkal csökkentettük a felmelegedés mértékét. A legismertebb klímaaktivista, Greta Thunberg szerint pedig még semmit nem tettünk igazán a bolygónk érdekében. 

A koronavírus nem megoldás a globális felmelegedés kezelésére / Fotó: Peter Byrne

Ennek ellenére azonban a pandémia a zöld fellendüléshez és a fosszilis tüzelőanyagokról való lemondáshoz jelentősen hozzájárult. Ezzel elérhető, hogy a globális hőmérséklet emelkedését 1,5 celsius-fok alatt tartsuk. A kutatók szerint jelenleg egy határmezsgyén állunk, ahonnan a hatékony környezetvédelmi magaslatokba emelkedhetünk vagy a felmelegedés poklába zuhanhatunk . 

Van esély a változásra

A kutatás elsősorban a Google és az Apple adataiból indult ki, amelyek az egyének tartózkodási helyeit felmérve képesek valós idejű információt nyújtani az utazási és munkaviszonyokról, ezáltal pedig a kibocsátás szintjéről. Az adatok 123 országot fedtek le, amelyek együttesen felelősek a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának 99%-ért. A kutatók megállapították, hogy a globális szén-dioxidkibocsátás több mint 25%-kal, a nitrogén-oxidok pedig 30%-kal csökkentek 2020 áprilisában.

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában – Vélemény

A tisztánlátás érdekében, érdemes pár pillantást vetni ezekre a homályos fogalmakra. A Föld felmelegedését az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok okozzák, elsősorban az ipari termelések során keletkezett szén-dioxid, dinitrogén-oxid vagy metán. Mindez a hőmérséklet drasztikus emelkedéséhez vezet, ami már komoly globális problémákat és éghajlatváltozást idéz elő.

Mindez a világszerte elrendelt karanténnak köszönhető, ami azonban hosszú távon nem tartható fent. A szakértők szerint pontosan ezért egész országokra kiterjedő változtatásokra van szükség, amelyben beletartozik a közlekedés, az ipar, az épületek megreformálása is. A megújuló energia, a hidrogén vagy a szén-dioxid elkülönítésével és eltemetésével jó esélyeink lennének a bolygó zöldítését illetően, írja a The Guardian. 

1 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet a következő 5 évben

A klímaváltozás káros hatásaira nem csak Greta Thunberg figyelmeztet, aki a járványhelyzet alatt is aktív maradt, hanem David Attenborough és Jane Goodall természettudósok is sürgős változásra szólítják fel az emberiséget. Goodall a koronavírus-járvány lecsengése után kongatta meg a vészharangot az életrajzi dokumentumfilmje előtt.

Keith Shine professzor szerint a zöld helyreállítás elengedhetetlen a párizsi éghajlat-változási megállapodás célkitűzéseinek teljesítését illetően. A szakértők szerint a ma végrehajtott helyreállítási beruházások egyaránt támogatják a zöld technológiákat és a fosszilis tüzelőanyagokat, ami kettős eredményt szül.

Dr. Jaise Kuriakose, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint az emberek tevékenysége korábban elképzelhetetlen módon változott meg. Az utazási- és térhasználati szokások radikális módon alakultak ám, a legtöbb esemény pedig az online térben helyezkedett el. Mindez azt mutatja, hogy az embereknek van hajlandósága a változásra, és ez jó kiindulópontja lehet a bolygó zöldítését illetően is. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3