A kutatók nagy reményeket fűznek a három lehetséges koronavírus elleni vakcinához, amik készen állnak a tesztelések utolsó fázisaira is. A nyár folyamán talán végleges kidolgozásra kerülnek. 

Három esélyes is van

A koronavírus jelentős változásokat eredményezett hétköznapjaink minden területén beleértve a politikai, a gazdasági és a személyes életünket is. A fertőzés elleni oltóanyag létrehozásán rengeteg kutatócsoport dolgozik, köztük magyarok is. A gyógyszercégek és a tudósok összedolgoznak ugyan, mégis komoly harcokat vívnak azért, hogy elsőként találjanak biztos megoldást a betegségre. Az Egyesült Államokban fejlesztett koronavírus elleni vakcina eredményeit még a kínai hackerek is célba vették. 

Vaccine
Három Lehetséges Koronavírus Elleni Védőoltásban Is Reménykedhetünk / Fotó: Getty Images

A Modern Inc. által fejlesztett vakcina a harmadik tesztelési fázisába ért, ami azt jelenti, hogy hamarosan 30 ezer embernek adják be az oltóanyagot. Őt követi a AstraZeneca és a Johnson & Johnson, akik szintén ugyanekkora tömegen kezdik meg a hatóanyag alkalmazását. Ez a tesztelési fázis ugyan évekig is eltarthat, a kutatók így is a megszokottnál jóval gyorsabban jutottak el erre a pontra, írja a Futurism. 

Kevés gyógyszer jut el idáig

Mielőtt egy gyógyszert vagy oltást hatóságilag jóváhagynak,számos vizsgálati fázison kell átesnie. A 0. szakaszban megvizsgálják, hogy az emberi test hogyan dolgozza fel a hatóanyagot, ezt követően pedig a lehetséges mellékhatásokat veszik górcső alá. A 2. fázisban megnézik, a gyógyszer valóban sikeresen orvosolja-e a problémát, vagy sem. 

Válaszok a legtöbbet ismételt kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban

Ezt a kérdést nehéz egyértelműen megválaszolni. A kulcskérdés inkább az, hogy a szervezet képes-e a fertőzést követően antitesteket előállítani, ami aztán később az immunitásért felel, és ha igen, azokat mennyi ideig biztosítja testünk számára.

Kevés hatóanyag jut el azonban az utolsó, harmadik szakaszhoz, amely keretein belül annak hatását vizsgálják a placebó-effektussal szemben. Azonban az megnyugtató reményekkel szolgál, hogy már három vakcina is eljutott eddig a pontig. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet