Lehet kortárs a freskó? címmel nyílt tárlat a debreceni MODEMben január 21-én, szombaton. A freskókiállítás különlegessége, hogy a falra festett művek valóban csak a kiállítás időtartamára láthatóak. Február 19. után fehér festék fedi majd őket.

Az egyedülálló témát boncolgató kiállításra 2016 novemberében írt ki egy falfestési pályázatot a MODEM vezetősége. A cél a keresztény kultúrkör megelevenítése modern köntösben. Ennek a pályázatnak a nyertes műveit láthatja most a közönség egy hónapon keresztül.  Kónya Ábel, a MODEM jelenlegi kurátora köszöntőjében kiemelte a kiállítás szakrális jelentőségét, amely által közelebb kerülhetünk a valláshoz a rendhagyó művek segítségével. Továbbá elmondta, hogy a hatalmas falfestményeket a kiállítás végeztével megsemmisítik, lefestik.

Golda János, Ybl-díjas építész is köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte a freskó és az építészet egybeválásának elsődlegességét. Állítása szerint egy freskó csak kortárs lehet. A három tagból álló zsűri, amelyet Golda János, Kónya Ábel és Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész alkotott, tíz alkotást választott ki, amely felkerülhetett a kiállítótér falára. Az alkotási fázis január 10-én vette kezdetét.

Volt azonban, aki a megnyitót is a munkája részévé tette. Ilyen volt Szegedi Varga Zsuzsanna, Chicagóban tanuló multimédia-művész, aki a közönség bevonásával interaktívvá változtatta a statikus falat.

A látogatók a művész indíttatására a falfestményt megsemmisítették. A freskó végleges formáját viszont a keletkezés és megszűnés mozzanatairól készült videós dokumentáció visszavetítésével érte el. Tehát a freskó tovább él a falon, immár digitális formában.

Lehet E Kortárs A Freskó Modem 3

A megnyitón minden kiállító mondott magáról és az alkotásáról, ötletéről néhány szót. Tóth Anna inkább a tárgyi világ, a materializmus felől közelítette meg freskójuk témáját, amivel az absztrakciót és a belső szakrális világot kívánta ábrázolni. Ezzel szemben Szántó István Szent Mihály szekere névre keresztelt alkotását a mexikói hagyományok inspirálták, és a halottkultusz megvalósítása kerül előtérbe. A freskók között az egyik legszembetűnőbb alkotás Várhelyi Csilla és Hegedűs Judit kezének a munkája, akik sajátos módon ábrázolták a kis Jézus megszületését. Egy panelház földszinti lakásába helyezték a jelenetet, az újszülöttet körülvevő alakokban pedig felismerhetjük Máriát, Józsefet és a betlehemi bölcseket is.

A művek sok oldalról karolják fel a keresztény kultúrkört. Rögtön a bejárat mellett például Huszthy Edit munkáját láthatjuk, aki a színek erőteljes használata mellett az evangélistákat és Mózes történetét ragadta meg.

Ebben a Debreceni Egyetem építészhallgatói is inspirálták. A kiállítók között megtekinthetjük még Krnács Ágota Keressetek és találtok című freskóját. Ő munkájában rengeteg marketingtermék között rejtett el vallási szimbólumokat, így utalva a vallás keresésének fontosságára napjainkban. Láthatjuk még Tarnóczki Tamás Jézus bevonulása Jeruzsálembe munkáját. Ennek a gyerekrajzokra hasonlító freskónak a képi világa teljesen beszippantja a nézőt.

Lehet E Kortárs A Freskó Modem 1

Végh Júlia is a vallás aktualizálásába kapaszkodott. Három ortodox papot ábrázolt a tenger közepén egy KRESZ-táblába kapaszkodva, melynek jelzése felfelé mutat. Ezzel szimbolikusan a hit fenntartó erejét emelte ki. Gressai Ferdinánd, Pintér Gergő és Váczi Lilla triója a Teremtés forgatókönyvét elevenítette meg. Az Istenben megformálódó világ képének valószínűsíthető térképét. Burai István, aki ugyan nem tudott jelen lenni a megnyitón, a körülvevő világ bonyolultságára hívta fel a figyelmet alkotásán keresztül, amely független a vallási környezettől.

Számomra tökéletes kikapcsolódás volt a freskók megtekintése, melyek nemcsak közelebb hozzák a látogatót a képek és a szakralitás hermeneutikájához, hanem a művészek belső világába, személyiségükbe is betekintést engednek.

A tárlat február 19-ig áll nyitva a látogatók előtt.

Fotók: Lukács Tihamér

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.