Május 23-án, hétfőn mutatta be a debreceni Modem új vezetőkurátorát, Kónya Ábelt Papp László polgármester és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. Az ünnepélyes sajtótájékoztatóra a Modem előterében került sor.

Bevallom, vegyes érzésekkel jelentem meg hétfőn a belváros szívében, a Modem épülete előtt. Kezdeti jókedvemet elbizonytalanította a bejárat melletti hatalmas daru jelenléte, amely megnehezítette a bejutást a hivatalos sajtótájékoztatóra. A gyalogos forgalmat másfelé terelték, így nekem is egy teljesen más – eddig ismeretlen – útvonalon sikerült a helyszínre érkeznem. Nem tudtam, hogy mindez szándékos, vagy csak a véletlennek köszönhető egybeesés. Végül egy morgolódó járókelő jelenlétében sikerült a komplexumba jutnom.

Modem
Új Kurátor A Modemben / Fotó: Gellén Sára

A tájékoztatóra a Modem előterében került sor. Először Papp László, a cívisváros polgármestere köszöntötte a sajtó képviselőit, majd egy rövidke áttekintést követően ismertette velünk a központ céljait. Elmondta, hogy a város vezetősége szeretné, ha a Modem egy úgynevezett regionális zászlóshajó lenne, egy szellemi és művészeti alkotóközpont, amely 3-4 hetes terminusokban várná a művészetre fogékony érdeklődőket. Továbbá, mindez erősítené a 2023-as Európa kulturális fővárosa cím elnyerését, melyre Debrecen is pályázott. (A 2010-es pécsi sikerek óta magyarországi város nem kapta meg ezt a címet.)

Ezt követően Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját érte a megtiszteltetés, hogy személyesen mutathatta be Kónya Ábelt, a Modem új vezető kurátorát.

Ismertette korábbi tevékenységeit – kiemelve a képzőművészet és filmrendezés iránti kötődését –, valamint azt a hármas kritériumot, amelyet figyelembe vettek választásuk előtt: a szakmai előéletet, a városhoz való kötődést és a korszerű elképzeléseket.

Modem
Új Kurátor A Modemben / Fotó: Gellén Sára

A szót maga Kónya Ábel vette át, aki ismertette a Modemmel kapcsolatos közeli és távoli terveket, pályázatának terveit. Hozzátette, hogy szeretnék kitágítani a nemzetközi kapcsolatrendszert a szomszédos, és a visegrádi országok művészeivel, amely jó hatással lenne a diplomáciai kapcsolatokra és az identitás fejlődésére. Szeretné, ha sor kerülne társ- és magángyűjtemények behozatalára is. Kiemelte, hogy június 4-én nyílik meg a GÉM/GAMEkapocs című kiállítás a földszinten, amely az Antal-Lusztig-gyűjteményt kívánja fókuszba állítani. 

Nagy T. Katalin, kurátor a kiállítás kapcsán elmondta, hogy egy olyan tárlatot kívánnak létrehozni, amelybe vendégműveket, társművészeti képviselők alkotásait kívánják bevonni. A kiállítást nem csak nézhetjük, hanem hallhatjuk, és olvashatjuk is.

A sajtótájékoztató meghívott vendégei között Tölg-Molnár Zoltán és Szurcsik József festőművészeket is köszönthettük, akik életében fontos szerepet játszik Debrecen. Tölg-Molnár beszélt a művek egymással való diskurzusáról, és Keserű Ilona festményeiről, míg Szurcsik József Markó Károly életművét emelte ki. Beszéde során kiemelte, hogy

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]a jelenkor művészete a jövőkor klasszikusa.[/perfectpullquote]

Modem
Új Kurátor A Modemben / Fotó: Gellén Sára

Az eseményt követően a szervezők lehetőséget adtak az újságíróknak és a médiának kérdéseik feltevésére, interjúk készítésére. A tájékoztató alatt a daru is eltűnt, a Modem elé helyezve a dunaújvárosi Pentele-híd kicsinyített másolatát, amelyet a nyár folyamán megrendezésre kerülő építészeti kiállítás kapcsán helyeztek oda.

Kónya Ábelnek további sikereket kívánunk tervei megvalósításához!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.