Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra. Bár sokan tekintenek rá igazi mumusként, mert több tűt kell használni a folyamat során, sokkal könnyebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Legfőképpen akkor, ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeid.

Mire lesz szükség?

Egy zokni megkötése többféleképpen kivitelezhető. Használhatod például a Butika.hu kötő-horgoló eszköz kínálatában is fellelhető Prym zoknikötő kereteket, melyeknek akkor veszed leginkább hasznát, ha nem tudsz hagyományos módon kötni.

A hagyományos módszer szerint azonban 5 egyenes kétvégű kötőtűvel kell zoknit kötni, amelyeknek kétféle verziója létezik. Az egyik a hagyományos fém, a másik pedig a melegebb tapintású, illetve halkabb fa és bambusz változat. Végül ott van még a körkötőtűs módszer, amelyhez javasoljuk, hogy rövidebb damilú tűket használj.

Egyéb kellékek

Szükséged lesz még egy öltés- vagy sorszámlálóra is, hogy jobban nyomon követhesd, hol tartasz a mintában. De sokan használnak ehelyett kontrasztos színű fonalat mentőszálként, amelyek különösen hasznosak, ha ismétlődő mintát vagy csipkemintát kötsz.

Melyik fonal a legjobb?

A zoknikötés akkor működik a legjobban, ha a fonal némi rugalmasságot biztosít, ezért a legtöbben előnyben részesítik a legalább 20 százalékos nylon tartalmú gyapjú-nylon keverékeket.

Továbbá a választásnál fontos tényező lehet még a fonal vastagsága is. Ha inkább vékonyabb zoknikat szeretsz viselni, akkor a kötéshez javasoljuk, hogy használj egy A méretű fonalat (26-23 szem). Amennyiben viszont fázósak a lábaid, akkor számodra a C (19-16 szem) és a D méretű fonal (15-12 szem), vagy más néven a Chunky az ideális.

Kötésminták

A kötésminták kiválasztása kezdetben elsöprő lehet, mivel rengeteg található az interneten és a különféle könyvekben. Abban az esetben, ha még csak most ismerkedsz a zoknikötéssel, akkor érdemes lehet egy egyszerűbb mintát keresned, amelynek segítségével csiszolhatod a tudásodat.

Ami pedig az értelmezésüket illeti, a zokni kötésmintákban használt terminológia és rövidítések nagyjából ugyanazok, mint bármely más kötésminta esetében. Egy üres négyzet jelöli például, hogy a munka színén 1 szem simát kell kötni, a visszáján pedig fordított szemeket. Ha viszont egy fekete pontot látsz, akkor az pont az ellentettjét jelenti az előbbinek. A fekete kisatírozott négyzet pedig akkor jelenik meg, ha a szemek száma nem azonos minden sorban. Továbbá amennyiben ennek a négyzetnek csak a jobb oldala van kisatírozva, az a jobbra dőlő fogyasztást jelöli. Ha pedig a bal oldala, akkor evidens, hogy az lesz a balra dőlő fogyasztás.

A fenti információk birtokában biztosak vagyunk benne, hogy ügyesebben fogsz majd boldogulni a zoknikötés során. Egyet ne feledj, ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül tökéletesre! Gyakorolj folyamatosan, és a sokadik pár zoknitól már egészen gyorsan fog menni a munka.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.mphshop.hu - 2024 június - Cikk1

Összhangban a hatékony működésért

A hidraulikus rendszerek hatékony működéséhez tökéletes harmónia és összhang szükséges. Akárcsak egy zenekar esetében, hiába játszik szinte mindenki tökéletesen a hangszerén, elég egyetlen hamisan zenélő tag, és az összhatás máris elmarad a kívánttól.

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.