Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra. Bár sokan tekintenek rá igazi mumusként, mert több tűt kell használni a folyamat során, sokkal könnyebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Legfőképpen akkor, ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeid.

Mire lesz szükség?

Egy zokni megkötése többféleképpen kivitelezhető. Használhatod például a Butika.hu kötő-horgoló eszköz kínálatában is fellelhető Prym zoknikötő kereteket, melyeknek akkor veszed leginkább hasznát, ha nem tudsz hagyományos módon kötni.

A hagyományos módszer szerint azonban 5 egyenes kétvégű kötőtűvel kell zoknit kötni, amelyeknek kétféle verziója létezik. Az egyik a hagyományos fém, a másik pedig a melegebb tapintású, illetve halkabb fa és bambusz változat. Végül ott van még a körkötőtűs módszer, amelyhez javasoljuk, hogy rövidebb damilú tűket használj.

Egyéb kellékek

Szükséged lesz még egy öltés- vagy sorszámlálóra is, hogy jobban nyomon követhesd, hol tartasz a mintában. De sokan használnak ehelyett kontrasztos színű fonalat mentőszálként, amelyek különösen hasznosak, ha ismétlődő mintát vagy csipkemintát kötsz.

Melyik fonal a legjobb?

A zoknikötés akkor működik a legjobban, ha a fonal némi rugalmasságot biztosít, ezért a legtöbben előnyben részesítik a legalább 20 százalékos nylon tartalmú gyapjú-nylon keverékeket.

Továbbá a választásnál fontos tényező lehet még a fonal vastagsága is. Ha inkább vékonyabb zoknikat szeretsz viselni, akkor a kötéshez javasoljuk, hogy használj egy A méretű fonalat (26-23 szem). Amennyiben viszont fázósak a lábaid, akkor számodra a C (19-16 szem) és a D méretű fonal (15-12 szem), vagy más néven a Chunky az ideális.

Kötésminták

A kötésminták kiválasztása kezdetben elsöprő lehet, mivel rengeteg található az interneten és a különféle könyvekben. Abban az esetben, ha még csak most ismerkedsz a zoknikötéssel, akkor érdemes lehet egy egyszerűbb mintát keresned, amelynek segítségével csiszolhatod a tudásodat.

Ami pedig az értelmezésüket illeti, a zokni kötésmintákban használt terminológia és rövidítések nagyjából ugyanazok, mint bármely más kötésminta esetében. Egy üres négyzet jelöli például, hogy a munka színén 1 szem simát kell kötni, a visszáján pedig fordított szemeket. Ha viszont egy fekete pontot látsz, akkor az pont az ellentettjét jelenti az előbbinek. A fekete kisatírozott négyzet pedig akkor jelenik meg, ha a szemek száma nem azonos minden sorban. Továbbá amennyiben ennek a négyzetnek csak a jobb oldala van kisatírozva, az a jobbra dőlő fogyasztást jelöli. Ha pedig a bal oldala, akkor evidens, hogy az lesz a balra dőlő fogyasztás.

A fenti információk birtokában biztosak vagyunk benne, hogy ügyesebben fogsz majd boldogulni a zoknikötés során. Egyet ne feledj, ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül tökéletesre! Gyakorolj folyamatosan, és a sokadik pár zoknitól már egészen gyorsan fog menni a munka.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

klasszikus_gitarok_falnal_intermuzika

A klasszikus gitárokról, kezdőknek

A klasszikus gitár nagyszerű első gitárunk lehet, hiszen ezeket a hangszereket olyan árfekvésben kínálják, amelyek nem terhelik meg túlságosan pénztárcánkat.

hisense-klima.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Milyen szabályokra kell figyelnünk a  klíma beszerelése előtt?

Az utóbbi években egyre több ember, cég dönt klímaberendezés felszerelése mellett, ugyanis egyrészt a növekvő energiaárak, másrészt a környezetváltozás, az átlaghőmérséklet emelkedése a nyári hónapokban maga után vonja, hogy alternatív fűtési-hűtési megoldásokat keressünk.

netpolc.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Tippek a tökéletes szakács kabát kiválasztásához

A legtöbb étterem konyhájában a séfek és a szakácsok munkaruhában végzik feladataikat. A szakács kabátok sokrétű célt szolgálnak, elsősorban védelmet nyújtanak a konyhai szennyeződések ellen, kényelmet biztosítanak és megkülönböztetik a szakácsokat a konyhai személyzettől.

https-zoneklima.hu - 2023 március - Cikk 2

6 érv, a hőszivattyú telepítése mellett

A fosszilis energiahordozók kora lassan lejár a készletek kimerülése, az ezeket használó berendezések károsanyag-kibocsátása, valamint az új építésekre vonatkozó, a megújuló energiák használatát előíró szabályozások miatt, így a hőszivattyúk egyre nagyobb szerephez jutnak a jövőben.

https-__www.voxpay.hu_ - 2023 március - Cikk6

Parkolás, autópálya-matrica, tömegközlekedési jegy: mindhárom elfér egy alkalmazásban, de hogyan?

A 21. század egyik legnagyobb találmányai az okostelefonok, amelyek teljesen megreformálták a “telefonálásról” kialakult képünket, valamint a mobiltelefon, mint eszköz is egészen más funkciókat kapott. Ma már nem csak arra használjuk őket, hogy felhívjunk valakit, hanem sokkal több funkció elfér bennük. Ilyen például az is, hogy már másodpercek alatt vásárolhatunk mobiljegyeket.

toptarget.hu - 2023 március - LinkMarketing - 1

A Google Shopping nyújtotta lehetőségek

Ha az utóbbi néhány évben kerestünk már rá valamilyen termékre a Google rendszerében bizonyára észrevettük, hogy az oldal tetején a szöveges hirdetéstől külön blokkban, csempéken jelentek meg a keresésnek megfelelő termékek képei.

https-meseloajandekok.hu - 2023 március - Cikk2

Személyre szóló ajándékok bármilyen alkalomra

Ajándékot vásárolni sokszor nem egyszerű feladat. Egyesek számára évről évre nehezebb lesz valamilyen meglepetést találni, ami nem túlzó, de mégis érezteti az ajándékozottal, hogy személyesen neki készültünk, nem pedig valamilyen tucatmegoldással akartuk letudni a feladatot.

https-__energyhub.hu_ - 2023 február - Cikk5

EKR támogatás az energiakereskedők részére

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, vagy más néven EKR, abból a célból jött létre, hogy 2030-ban Magyarország végső energiafelhasználása a 2005-ben mért 785 PJ értéket ne haladja meg.

https-topredony.hu - 2023 február - Cikk3

Csúcsminőségű alumínium redőnyrendszerek

A precíz árnyékolás, a hatékony szigetelés és a sötétítés mellett a redőnynek számtalan praktikus funkciója ismert. Otthonunk kényelmét többféle szempontból is kifogástalanul szolgálja a magas minőségű redőny jelenléte a nyílászáróinkon.

httpswww.velekey-ekszervilag.hu - 2023 február - Cikk1

Milyen karórát érdemes választani?

Hatalmas választékkal találkozhatunk, amikor karórát szeretnénk vásárolni így nem könnyű kiválasztani azt az egyet, ami végül elnyeri a tetszésünket.

https-__marryjane.hu_ - 2023 február - Cikk1

Mit tehetünk ADHD esetén?

Aligha létezik olyan ember, aki ne hallott volna már a magatartásproblémákról, magatartás- és viselkedészavarokról, kiváltképp az ADHD-ról.