Anglia első női szerzőit a késő középkorra datálták, de egy új könyv azt állítja, hogy ez a hagyomány már a VIII. században megjelenhetett, írja a The Guardian.

A legelső, nőktől származó írások megjelenését általában a késő középkor tájára helyezik, hiszen olyan asszonyok ragadtak tollat akkoriban, mint amilyenek a XII. századi udvari írnok, Marie de France illetve a XIV. századi látnokok, Julian of Norwich és Margery Kempe is voltak.

Szent Leboa
Szent Leboa A Szent Mihály Templom Üvegképén / Fotó: Stan Pritchard

A jövő hónapban megjelenő Women, Writing and Religion in England and Beyond, 650–1100 című könyv szerzője, Diane Watt azzal érvel, hogy az angol irodalmi hagyományok kialakulásában már korábban is nagy szerepet játszottak a hölgyek. A surrey-i egyetem professzora azt is kifejti a könyvben, hogy néhány korábban ismeretlen szerzőjű írást lehetséges, hogy valójában nők írták. Továbbá azt is állítja, hogy a férfiak is írtak át olyan szövegeket amelyeket eredetileg nők készítettek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Már a normann hódítás előtt élénk irodalmi élet létezett, amibe a nőket is bevonták különböző módokon[/perfectpullquote]

– állítja Watt. A könyv több korai női szerzőt is bemutat többek között az angol misszionáriust és a tauberbischofsheim-i főapácát, Leboát, aki 782-ben halt meg. Illetve az angol apácát, Hugeburc-ot, aki a heidenheimi bencés kolostorban tevékenykedett.

A britek pénzt gyűjtenek a Lady Chatterley szeretője botránykönyv megtartása érdekében

Közösségi gyűjtést szerveznek az olvasók, írók és publicisták közösen, hogy megtarthassák a könyv azon példányát, amelyet a botrányos könyv bírósági tárgyalásán használt a bíró. A jegyzetekkel ellátott példányt tavaly ősszel vásárolta meg egy tengerentúli gyűjtő 56 ezer fontért a Sotheby’s aukciós ház árverésén.

Úgy tűnik Hungeburc volt az első női alkotó, aki dramatizált műveket írt, de csak a XX. században fedezték fel a nevét kódoltan egy kéziraton. Watt továbbá azt is állítja, az eddig ismeretlen szerzőjű Life of Gregory the Great című alkotás is inkább származhat a Whitby kolostor apácáitól, mintsem egy szerzetestől.

Bede
Beda Venerabilis / Kép: James Doyle Penrose

Watt állítása szerint a korabeli írói munkát végző szerzetesek felülírták a nők által írt történeteket. Állítása szerint az egyik ilyen példa Bede, aki nem nevezte meg azok az egyházi szerzőket, akik könyveiből merítette forrásait az Angol nép egyházi története című művéhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]99,9%-ban biztos vagyok benne, hogy ezek a korai forrásokat nők írták, a korai közösségek maguk készítették saját történelmüket[/perfectpullquote]

– állítja Watt.

Watt úgy hiszi, hogy a női írók szerepének megértése elengedhetetlenül fontos az adott korszak megismeréséhez.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.