Azon nők számára, akiknek telefonját ellenőrzik a bántalmazóik, sajátos kódolt nyelvet is kidolgozott a 17 éves Krysia Paszko.

Kamaszként áldozatsegítő hálózatot épített ki saját ötlete alapján Krysia Paszko

Lengyelországban néhány héttel az első járványügyi intézkedések elrendelése után, 2020 áprilisában a középiskolás, 17 éves Krysia Paszko látta a tévében, hogy a járvány miatt Európában mennyivel több családon belüli erőszakot követnek el.

A WHO felmérése szerint akár 60%-kal is nőtt az esetszám 2019-hez képest.

Krysia Paszko Csaladon Beluli Eroszak
Krysia Paszko / Fotó: Martyna Kowacka

A legnagyobb lengyel nőjogi szervezet, a Centrum Praw Kobiet (CPK) szerint 2020 márciusában 50%-kal többször hívták családon belüli erőszak áldozatai a segélyvonalakat. A riportban az is elhangzott, hogy Franciaországban a „maszk 19” kódszó bemondásával gyógyszertárakban kérhetnek segítséget az érintettek. Ennek kapcsán született meg Paszko ötlete: egy grafikus barátjával összehoztak egy Facebook-oldalt, amely úgy kommunikál, mintha egy természetes kozmetikumokat gyártó cég lenne. Ezután a személyes közösségi oldalán közzétette az alábbi bejegyzést. 

Ha egy lakásba kényszerültél egy mérgező vagy bántalmazó személlyel, jelentkezz! Ha a natúrkozmetikumokról érdeklődsz tőlünk, akkor felvesszük veled a kapcsolatot. Ha csak annyit írsz, „STOP”, a nevedben kihívjuk a rendőrséget.

Majd feltette a kozmetikai cég Facebook-oldalára is. 

Ezután rengetegen megosztották az oldalt, jelenleg több mint húszezer követőjük van. A beözönlő segélykiáltások miatt néhány nap múlva Paszko kénytelen volt felvenni a kapcsolatot a CPK-val, hogy segítsenek. Azóta pszichológusok, jogászok és a CPK önkéntesei, köztük Paszko támogatják az áldozatokat. 

Az oldal annyira valóságosnak tűnik, hogy a kiposztolt kozmetikumokról is kapnak kérdéseket olyanoktól, akik nincsenek tisztában azzal, hogy az csupán fedőtevékenység. Ezért fejlesztettek egy programot, amely képes megkülönböztetni a sürgős segítségkéréseket a termékek iránt érdeklődő üzenetektől, és a fontos üzeneteket segítő szakemberek felé továbbítják.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Paszko kódolt kérdések segítségével beszélget azon nőkkel, akiknél fennáll a veszélye, hogy partnerük lehallgatja telefonbeszélgetésüket vagy elolvassa az üzeneteiket. Tapasztalatai alapján elkészített egy 15 oldalas útmutatót, amely tartalmazza a kódolt szövegek jelentését. Ezt egyébként a szakemberek is használják, akik részletesen kifaggatják az segítségkérőt „bőrproblémáiról”, mint mikor és hogyan kezdődött, illetve rajta kívül a többi családtag is tapasztalt-e hasonló „panaszokat”. 

A lengyel nők jogait több szinten is leépítette a kormány a járvány alatt

Egy esetben akkor kereste meg üzenetben egy nő Paszkót, amikor éppen a gyerekét fürdette. A járvány alatt férje sokkal durvább lett, és anyagilag is teljes mértékben tőle függött, így nem volt hova mennie. Paszko azt tanácsolta neki, hogy pakolja össze a legszükségesebb holmijaikat, és napközben, amikor a férfi dolgozik, a CPK küld értük egy taxit, amivel elmehetnek egy varsói védett lakásba. A CPK titkos, védett lakásai egy szerény társasház egyik emeletén találhatóak a lengyel fővárosban, ahol húsz asszonyt és gyermekeiket tudnak egyszerre elszállásolni, írja a The Guardian

Már a járvány előtt is jelentős számban követtek el családon belüli erőszakot Lengyelországban, de a mértékét az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) mindig alábecsülte.

Tavaly azonban kiszivárgott egy, még 2019-ben a kormány megbízásából készült jelentés, amelyből kiderült, a lengyel nők 63%-a szenved el családon belüli erőszakot élete folyamán. A felmérés másik tanulsága szerint az elkövetőkben az a közös, hogy meg vannak győződve arról, nem vonják felelősségre és büntetik meg őket tetteikért.

Az előző hónapban a lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro kezdeményezte Lengyelország kilépését az Európa Tanács Isztambuli egyezményéből – amelyből nemrég éppen Törökország lépett ki –, a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést szabályzó nemzetközi megállapodásból. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint az egyezmény genderideológiája veszélyezteti a „hagyományos családi értékeket”. 

A lengyel nők jogait nem csak az Isztambuli egyezményből való kilépés, hanem az abortusz-törvény is erősen rombolja, hiába szólalt fel ellene számos külföldi, ismert nőjogi aktivista. A kormány a járvány ürügyén pedig további intézkedésekkel építette le a lengyel nők védelmét biztosító jogszabályokat.

Ellentmondásosan hangozhat, de optimizmusra ad okot, hogy az áldozatok kaphatnak segítséget ahelyett, hogy évekig benne maradnak a bántalmazó kapcsolatban

–  mondta Paszko, aki elismerte, nagy felelősséggel jár, hogy kamaszként elindította az oldalt, de örül, hogy van eredménye a munkájának. Tavaly tavaly óta több mint ötszáz nő kapott segítséget Paszko oldalán keresztül Monika Perdjon, a CPK aktivistája szerint.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk