A kültéri világítás életre kelti a homlokzatot és a külső tereket. Függetlenül attól, hogy milyen célból szereljük fel a világítótesteket, a fény és árnyék játéka megváltoztathatja az épület és a kert látványát.
A fő kiindulási pont, amikor a kültéri világítást megtervezzük, elsősorban az, hogy milyen célt fog szolgálni. Döntésünket befolyásolja, hogy a biztonságot, a látványt vagy a kültéren töltött hosszabb időt vesszük figyelembe a lámpák megválasztásánál. Útmutatónk segít a döntésben.

Elsődleges szempontok

Az otthonunk, kertünk megvilágításához számtalan lámpatípus közül választhatunk. A kültéren használt világítótestek esetében fontos, hogy ellenállóak legyenek a nedvességnek, hiszen az időjárás viszontagságainak abszolút kitett tárgyak. Az otthonunk körüli zárt területet érdemes halványabb fényű, hangulatos oszloplámpákkal körülhatárolni, így biztonságosan tudjuk bejárni még sötétben is kertünket.

Az épület és a kert stílusához igazodó lámpákat válasszunk, így tökéletes lesz az összhang a kül- és beltér között egyaránt. A mömax által forgalmazott kültéri világítótestek között a hagyományos lámpáktól kezdve egészen a legmodernebb dizájnon át, számtalan modell közül válogathatunk. A fém és üveg elemek mellett antikolt hatású, inox vagy faburkolatú világítótestek teszik teljessé otthonunk hangulatát.

A kültéri világítás típusai

A kertben vagy a ház előtti téren található világítás eltérő lámpatípusokkal lesz tökéletes. Az úti fények oszlopokon álló lámpák, melyek segítségével megvilágíthatjuk a kerti utakat, a kerti tó körül elhelyezve pedig keretet adunk az adott térnek.

A mennyezeti és függőlámpák általában olyan helyen világítanak, amelyet közvetlenül sosem ér az eső. A felületbe integrálható változatok is kaphatóak, illetve a függőlámpák különböző fényerővel rendelkeznek. A klasszikus első vagy hátsó verandai világítást a fali lámpák segítségével tudjuk esztétikusan megoldani. Ez az egyik leggyakrabban használt udvari világítótest. A fókuszált világítás miatt ideális választás teraszokon, balkonokon egyaránt.

Biztonság és védelem

Az otthonunk védelmének egyik alappillére a jó megvilágítás. A fő hangsúly általában a bejárati ajtók, ablakok és a garázsbejárat megvilágítására kerül. A mozgásérzékelővel ellátott lámpák kiváló megoldást nyújtanak arra, hogy az épület közelébe érkező hívatlan látogatókat erős fénnyel fogadjuk. Ez sok esetben elegendő ahhoz, hogy a behatolási szándékot visszaszorítsa és a betörő meggondolja magát. Ezek az érzékelők általában alkonyattól pirkadatig működnek, automatikusan be- és kikapcsolnak az adott időszak elején és végén. Ezzel elkerülhetjük, hogy feleslegesen működjenek és fogyasszák az energiát.

A kültéri világítás segítségével képesek lehetünk az egész épület és a környező terület stílusát megváltoztatni, csak jól kell megválogatni a lámpatesteket. Néhány alapelvet betartva Te is otthonos és pazar helyet teremthetsz a kertedben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.

Joyful aged woman looking at her beloved man

Hogyan éled majd meg a nyugdíjas éveket?

A nyugdíjas éveink során számos kihívással kell majd szembenéznünk. Idős korunkra már több lesz az egészségügyi problémánk, de nem szabad mindig csak a negatívumokra koncentrálni!

https-_www.geminiduo.hu_ - 2022 december - Cikk3

Stílusos kádtöltő csaptelepek

Lakásfelújítás vagy építés alkalmából talán nem a legfontosabb kérdések között szokott szerepelni a fürdőszoba kialakítása, pedig ez az a helyiség, ahol minden napunk kezdődik és végződik, ahol pihenhetünk és feltöltődhetünk és amely helyiség jelentősége messze túlmutat azon, miszerint csak a tisztálkodás helyszíne legyen.