A kültéri világítás életre kelti a homlokzatot és a külső tereket. Függetlenül attól, hogy milyen célból szereljük fel a világítótesteket, a fény és árnyék játéka megváltoztathatja az épület és a kert látványát.
A fő kiindulási pont, amikor a kültéri világítást megtervezzük, elsősorban az, hogy milyen célt fog szolgálni. Döntésünket befolyásolja, hogy a biztonságot, a látványt vagy a kültéren töltött hosszabb időt vesszük figyelembe a lámpák megválasztásánál. Útmutatónk segít a döntésben.

Elsődleges szempontok

Az otthonunk, kertünk megvilágításához számtalan lámpatípus közül választhatunk. A kültéren használt világítótestek esetében fontos, hogy ellenállóak legyenek a nedvességnek, hiszen az időjárás viszontagságainak abszolút kitett tárgyak. Az otthonunk körüli zárt területet érdemes halványabb fényű, hangulatos oszloplámpákkal körülhatárolni, így biztonságosan tudjuk bejárni még sötétben is kertünket.

Az épület és a kert stílusához igazodó lámpákat válasszunk, így tökéletes lesz az összhang a kül- és beltér között egyaránt. A mömax által forgalmazott kültéri világítótestek között a hagyományos lámpáktól kezdve egészen a legmodernebb dizájnon át, számtalan modell közül válogathatunk. A fém és üveg elemek mellett antikolt hatású, inox vagy faburkolatú világítótestek teszik teljessé otthonunk hangulatát.

A kültéri világítás típusai

A kertben vagy a ház előtti téren található világítás eltérő lámpatípusokkal lesz tökéletes. Az úti fények oszlopokon álló lámpák, melyek segítségével megvilágíthatjuk a kerti utakat, a kerti tó körül elhelyezve pedig keretet adunk az adott térnek.

A mennyezeti és függőlámpák általában olyan helyen világítanak, amelyet közvetlenül sosem ér az eső. A felületbe integrálható változatok is kaphatóak, illetve a függőlámpák különböző fényerővel rendelkeznek. A klasszikus első vagy hátsó verandai világítást a fali lámpák segítségével tudjuk esztétikusan megoldani. Ez az egyik leggyakrabban használt udvari világítótest. A fókuszált világítás miatt ideális választás teraszokon, balkonokon egyaránt.

Biztonság és védelem

Az otthonunk védelmének egyik alappillére a jó megvilágítás. A fő hangsúly általában a bejárati ajtók, ablakok és a garázsbejárat megvilágítására kerül. A mozgásérzékelővel ellátott lámpák kiváló megoldást nyújtanak arra, hogy az épület közelébe érkező hívatlan látogatókat erős fénnyel fogadjuk. Ez sok esetben elegendő ahhoz, hogy a behatolási szándékot visszaszorítsa és a betörő meggondolja magát. Ezek az érzékelők általában alkonyattól pirkadatig működnek, automatikusan be- és kikapcsolnak az adott időszak elején és végén. Ezzel elkerülhetjük, hogy feleslegesen működjenek és fogyasszák az energiát.

A kültéri világítás segítségével képesek lehetünk az egész épület és a környező terület stílusát megváltoztatni, csak jól kell megválogatni a lámpatesteket. Néhány alapelvet betartva Te is otthonos és pazar helyet teremthetsz a kertedben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.