A kulturális sokszínűség fontossága az illusztrációk világában

Egy ügynökség már tudatosan választott különböző származású és hátterű illusztrátorokat, mert a Black Lives Matter mozgalom után a kulturális sokszínűség is elvárássá vált a kreatív szakmabeli megbízók és a piac szempontjából.  

Fekete művészeket hozott helyzetbe a BLM mozgalom

A Black Lives Matter mozgalom csatakiáltása az egész világon az utcára szólította az embereket még a világjárvány közepette is, hogy rendszerszintű változást követeljenek.

sokszinu illusztraciok 3
/ Illusztráció: Queenbe Monyei

A BLM mozgalom következtében előtérbe kerültek a tiltakozásokhoz kapcsolódó művészi alkotások, mind a köztereken, mind a virtuális térben, írja a Creative Boom. Reflektorfénybe kerültek a fekete művészek: írók, képzőművészek, kreatív tehetségek, színészek, zenészek.

A karantén és a Black Lives Matter zseniális képzőművészeti parafrázisokat szült

Ki gondolta volna, hogy a koronavírus-járvány folytán elrendelt karantén ideje alatt az emberek a képzőművészeti alkotások újragondolásával ütik majd el az idejüket? Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk pár nagyszerű parafrázisról, amik olyan mesterművek újjászületésére adott lehetőséget, mint Frida Kahlo vagy Vincent Van Gogh munkái.

Korunk egyre elmélyültebb ismereteket igényel a különböző kultúrákról és szubkultúrákról, ezt pedig hitelesen csak az azokból származók tudják képviselni.

Tudatos döntés a kulturális sokszínűség

Az üzenet egyértelmű: vége a tessék-lássék hozzáállásnak, a kulturális kisajátítás lopásnak minősül. A közönség, a megbízók is a valódi, autentikus anyagokra kíváncsiak, és elutasítókká válnak, ha nem ezt kapják.

A művészeti igazgatók is lassan ráébrednek erre az új rendre. Megértik, hogy a sokszínűség és az autentikus üzenetek átadása csak különböző háttérrel rendelkező illusztrátorok megbízásával lehetséges. Tudatos választásokkal a sztereotípiák megdöntésében is oroszlánrészt vállalhatnak.

Forradalom a bíróságon: csoportos emlékkiállítás nyílt a New Haven-i Black Panthers-per 50. évfordulóján

Éppen 50 esztendeje, hogy egy New Havenben zajló, megosztó perre felkapta a fejét az Egyesült Államok közvéleménye, írja a The Guardian . A Yale Egyetem akkori igazgatója, Kingman Brewster lemondóan azt nyilatkozta, nem bízik abban, hogy a feketék jogaiért harcoló aktivisták valaha is képesek lesznek elérni, hogy igazságos ítélet szülessen a feketékkel szemben bárhol az Egyesült Államokban.

Az Anna Goodson Agency által tudatosan kiválasztott, különböző származású illusztrátorok munkáiból mutatunk be néhányat. Ezek a rajzok bizonyítják, mennyire fontos a sokszínűség képviselete a reklámszakmákban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból