Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György zeneszerző

A kerület napja alkalmából adták át a díjat a 94 éves Kurtág György zeneszerzőnek.

Mindazlrt, amit a hazai zenei életért tett

Idén Kurtág Györgyöt választották Ferencváros díszpolgárának, az évente megtartott kerület napja alkalmából – írja a Telex.

Kurtag Gyorgy Zeneszerzo Ferencvaros Diszpolgar
Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész / Fotó: Stiller Ákos

Kurtág György mint tanár, zeneszerző és zongorista a hazai zenei életért tett zenei szervezői tevékenységéért és művészetéért kapta az elismerést, fejtik ki a közleményben.

"A klasszikus zene egyik legnagyobb alakja"

A díjat a járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett adta át a 94 éves díjazottnak Baranyi Krisztina polgármester és két alpolgármestere.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Kurtág György a klasszikus zene egyik legnagyobb alakja, ő kapcsol minket az európai zenei nyelvhez és bebizonyította, hogy közünk van a nagy klasszikusokhoz, mint Schubert és Webern, rajta keresztül él tovább Bartók Béla. Miatta tartozunk az európai csúcs zenéhez. Művészetét, tehetségét és műveinek magas színvonalát nem lehet megkérdőjelezni. Ő tart minket bent az európai körforgásban” – mondta Baranyi Krisztina, a kerlület polgármestere.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A díjátadón Kurtág Györgyöt rövid koncerttel köszöntötte Keller András hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója és Berecz Mihály zongoraművész.

Kurtag Gyorgy Kurtag Marta New York Times
/ Fotó: Wikimedia

Tavaly Kurtág Artisjust-díjat is kapott, a Milánóban is bemutatott operája lett. Ám szintén tavaly feleségét, Kurtág Mártát elveszítette, aki szintén világszerte elismert zongoraművész volt. Halála után a The New York Times is méltatta.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból