Nincs is annál kétségbeejtőbb, mint amikor mindig vidám és aktív négylábúnk levert, rosszul érzi magát, és nincs étvágya. Ezek a tünetek valamilyen betegségre utalhatnak, amelyet mindenképpen azonnal ajánlott kivizsgáltatni állatorvos segítségével.

Hogyan ismerhetőek fel a betegségek?

Minden gazdi jól ismeri a kutyáját, személyiségét, szokásait, jó és kevésbé jó tulajdonságait. Éppen ezért az ebek viselkedésének hirtelen megváltozása sok esetben jelezhet valamilyen egészségügyi rendellenességet.
Az egyik legárulkodóbb jel, hogy valami nincs rendben kutyánkkal, az étvágytalanság. A kutyák híresek a falánkságukról, és szinte még a legtanultabb ebek sem tudnak nemet mondani egy-egy finom falatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk nem közelíti meg a tálkáját, nem eszi meg a szokásos mennyiséget, érdemes gyanakodnunk.
A kutyák gyomra nem érzékeny, de az étvágytalanság jelezhet emésztőrendszeri panaszokat is. A másik rendkívül kellemetlen forgatókönyv, hogy megevett valami olyat, amit nem tud megemészteni. A legrosszabb eshetőségben ilyenkor bélműtétre kerülhet sor, hogy a nem kívánt tárgyat eltávolítsák.
A gyakori, légúti, megfázásos megbetegedések esetében kutyánknál gyakori köhögést, tüsszögést, felköhögött váladékot észlelhetünk. Súlyosabb esetben kutyánk láza is felmehet, amelyet levertség és a kutya melegsége is jelezhet.

Mit tegyünk, ha kutyánk viselkedése megváltozik?

Ha azt tapasztaljuk, hogy kutyánk nem úgy viselkedik, ahogy azt tőle megszoktuk, figyeljük az állapotát néhány órán keresztül. Gondoljuk végig, mióta tartanak a tünetek, mennyi és milyen típusú táplálékot fogyasztott az eb.
Ha kutyánk egyértelmű jelét adja annak, hogy nem érzi jól magát, semmiképpen se vegyük félvállról a dolgot. Mivel nem képesek beszámolni a problémájukról, ezért csupán az állatorvos tud diagnózist felállítani, alapos vizsgálat után. Ezért ne habozzunk hozzá fordulni, ha gyanús tüneteket és viselkedést észlelünk.

Az állatorvos a diagnózis és az esetlegesen szükséges gyógyszerek mellett diétát is javasolhat. Emellett a Petissimo webáruházban kapható nagyszerű gyógytápok is segíthetnek a mielőbbi felépülésben.

Melyek a leggyakoribb kutyabetegségek?

Az egyik legfertőzőbb és idős, beteg kutyákra legveszélyesebb vírus a kennel köhögés, amely felső légúti gyulladást okozhat. Szerencsére lehet tenni ellene, védőoltás kérésével.
Nem ritka kutyáknál a hasnyálmirigy-gyulladás sem, amely a rendszertelen és túl zsíros és fűszeres ételek fogyasztásával alakulhat ki. Súlyos esetben az eb kórházi kezelésre szorulhat, és élete végéig gyógytápot kell ennie.
Gyakoriak még a különböző élősködők, kullancsok, bolhák, szúnyogok által terjesztett fertőző betegségek is. Ezek akár végzetes kimenetelű szívférgességet okozhatnak, amely ellen különböző módszerekkel, nyakörvvel vagy tablettával védhetjük kedvencünket.
A Petissimo kiváló minőségű gyógytápjai segítenek a betegségek megelőzésében és a lábadozás utáni időszak könnyű átvészelésében!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!