Ugyanúgy, ahogy a gyermekednek sem engeded, hogy egy csomag gumicukrot egyen vacsorára, figyelemmel kell kísérned a kutyád étrendjét is. A háziállatok szintén a család részét képezik, ezért megérdemlik a legjobb minőségű kutyaeledelt.

Mire figyelj?

A legtöbbünk azonban a kutyatáp kiválasztásánál beleesik abba a gyakori hibába, hogy a fontosabb szempontokat figyelmen kívül hagyja, és a legolcsóbb vagy a legaranyosabb csomagolású opciót választja. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a mai cikkünkben leírjuk azokat az összetevőket, amelyekre odafigyelve rábukkanhatsz a ZebraPets.hu kutyaeledelei között a tökéletes száraz tápra.

Mielőtt viszont belevágnánk, hadd magyarázzuk el röviden a kutya emésztőrendszerének működését! A közhiedelemmel ellentétben a kutyák ugyanis nem mindenevők, hanem „opportunista húsevőknek” számítanak. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tápanyagot magából a zsákmányból szerzik, de az étrendjük elviseli néhanapján a hozzáadott extrákat is, mint például a gabonaféléket, zöldségeket és hüvelyeseket. Az energiájukat pedig főként a fehérjéből nyerik.

Hús

Sokat elmond egy táp minőségéről, ha az összetevők között legelől valamilyen hús szerepel. A friss hús ugyanis tartalmazza azokat az aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a kedvencednek szüksége van. De, mivel a legtöbb húsfélének viszonylag nagy a víztartalma, nagyon sok formula dehidratált fehérjét, vagyis különféle hús melléktermékeket is tartalmaz, amelyeket érdemes inkább elkerülni.

Szénhidrátok

A szénhidrátok fogyasztása a háziállatoknál is heves vita tárgyát képezi. Mi azt valljuk, hogy ha a kedvenced nem allergiás vagy érzékeny, akkor egy kis mennyiség bevitele teljesen rendben van. Egyedül arra kell ügyelned, hogy a naponta elfogyasztott teljes kalória legfeljebb 30%-a származzon olyan szénhidrátforrásokból, mint amilyen például a sütőtök, az alma vagy a papaya.

Zsírok

A megfelelő zsírok elősegítik az egészséges bőrt és a fényes szőrzetet, és segíthetnek megelőzni a különféle betegségekhez kapcsolódó krónikus gyulladásokat. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak, amelyek megtalálhatók a halban vagy az olívaolajban.

Prebiotikumok

A kutatások bebizonyították, hogy az emberhez hasonlóan a háziállatok emésztőrendszerében is különféle baktériumkolóniák találhatóak, amelyek közötti egyensúlyt a probiotikumok biztosítják. Ezeknek azonban bizonyos típusú “üzemanyagokra” van szükségük a túléléshez, amelyeket prebiotikumnak neveznek, és általában olyan rostokat takarnak, mint az inulin vagy a cikóriagyökér.

Kalcium

A kedvencednek nagyon sokféle ásványi anyagra és vitaminra van szüksége ahhoz, hogy egészséges és aktív maradjon, de a kalcium bevitele különösen nagy jelentőséggel bír, aminek például az őrölt tojáshéj és a hal is kiváló forrása lehet.

Ezekkel a tápláló összetevőkkel már egy igazán tartalmas étrendet biztosíthatsz a kutyusod számára. Szóval, mindenképpen próbálj meg arra törekedni, hogy a választott táp tartalmazza őket!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.butika.hu_ - 2023 január - Cikk1

Zoknikötési útmutató

Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra.

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.