Ugyanúgy, ahogy a gyermekednek sem engeded, hogy egy csomag gumicukrot egyen vacsorára, figyelemmel kell kísérned a kutyád étrendjét is. A háziállatok szintén a család részét képezik, ezért megérdemlik a legjobb minőségű kutyaeledelt.

Mire figyelj?

A legtöbbünk azonban a kutyatáp kiválasztásánál beleesik abba a gyakori hibába, hogy a fontosabb szempontokat figyelmen kívül hagyja, és a legolcsóbb vagy a legaranyosabb csomagolású opciót választja. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a mai cikkünkben leírjuk azokat az összetevőket, amelyekre odafigyelve rábukkanhatsz a ZebraPets.hu kutyaeledelei között a tökéletes száraz tápra.

Mielőtt viszont belevágnánk, hadd magyarázzuk el röviden a kutya emésztőrendszerének működését! A közhiedelemmel ellentétben a kutyák ugyanis nem mindenevők, hanem „opportunista húsevőknek” számítanak. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tápanyagot magából a zsákmányból szerzik, de az étrendjük elviseli néhanapján a hozzáadott extrákat is, mint például a gabonaféléket, zöldségeket és hüvelyeseket. Az energiájukat pedig főként a fehérjéből nyerik.

Hús

Sokat elmond egy táp minőségéről, ha az összetevők között legelől valamilyen hús szerepel. A friss hús ugyanis tartalmazza azokat az aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a kedvencednek szüksége van. De, mivel a legtöbb húsfélének viszonylag nagy a víztartalma, nagyon sok formula dehidratált fehérjét, vagyis különféle hús melléktermékeket is tartalmaz, amelyeket érdemes inkább elkerülni.

Szénhidrátok

A szénhidrátok fogyasztása a háziállatoknál is heves vita tárgyát képezi. Mi azt valljuk, hogy ha a kedvenced nem allergiás vagy érzékeny, akkor egy kis mennyiség bevitele teljesen rendben van. Egyedül arra kell ügyelned, hogy a naponta elfogyasztott teljes kalória legfeljebb 30%-a származzon olyan szénhidrátforrásokból, mint amilyen például a sütőtök, az alma vagy a papaya.

Zsírok

A megfelelő zsírok elősegítik az egészséges bőrt és a fényes szőrzetet, és segíthetnek megelőzni a különféle betegségekhez kapcsolódó krónikus gyulladásokat. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak, amelyek megtalálhatók a halban vagy az olívaolajban.

Prebiotikumok

A kutatások bebizonyították, hogy az emberhez hasonlóan a háziállatok emésztőrendszerében is különféle baktériumkolóniák találhatóak, amelyek közötti egyensúlyt a probiotikumok biztosítják. Ezeknek azonban bizonyos típusú “üzemanyagokra” van szükségük a túléléshez, amelyeket prebiotikumnak neveznek, és általában olyan rostokat takarnak, mint az inulin vagy a cikóriagyökér.

Kalcium

A kedvencednek nagyon sokféle ásványi anyagra és vitaminra van szüksége ahhoz, hogy egészséges és aktív maradjon, de a kalcium bevitele különösen nagy jelentőséggel bír, aminek például az őrölt tojáshéj és a hal is kiváló forrása lehet.

Ezekkel a tápláló összetevőkkel már egy igazán tartalmas étrendet biztosíthatsz a kutyusod számára. Szóval, mindenképpen próbálj meg arra törekedni, hogy a választott táp tartalmazza őket!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.