A biológusok szerte a világban jól kiképzett kutyákkal igyekeznek egy-egy adott állat- vagy növényfaj nyomára bukkanni a természetben. 

A kutyák szaglása segítség ritka fajok felkutatásában

Bár a négylábú kedvenceket nem érdeklik az emberi arcok, számos szituációban kiváló partnerei az embereknek: életeket mentenek, filmes díjakat söpörnek be, és komoly segítséget jelentenek a homeoffice-ban is. A kutyák szaglása pedig a tudományban is segítségünkre lehet.

Kutyak Szaglasa Annegret Grimm Seyfarth Border Collie
Annegret Grimm-Seyfarth És Kutyája, Zammy / Fotó: André Künzelmann / Ufz Researcher

Vannak olyan helyzetek, amikor még a legmodernebb technikai megoldásokkal sem képesek a tudósok a ritka állatfajok nyomára bukkanni, hogy aztán megfigyelhessék őket. Ilyenkor lépnek színre azok a „tudományos kiképzésben” részesült, rendkívül intelligens kutyák, akik a természetvédelmi biológusok segítségére siethetnek, írja a The Washington Post.

Kapcsolódó cikk

A németországi Helmholz Környezetvédelmi Kutatóközpont biológusai nemrég publikált cikkükben több mint 2400 olyan esetet soroltak fel, amelyben kutyák segítségével kutatták fel és figyelték meg a vadon élő állatokat. A világ minden részén alkalmazzák a betanított kutyákat, hogy kiszagolják az állatokat, növényeket, rovarokat, gombákat és még baktériumokat is. A labradorok, retriverek, pointerek, border collie-k és a német juhászok a leginkább alkalmasak erre a feladatra, de további kutyafajták is betaníthatók.

A kutyák jobban teljesítenek

Azokban az esetekben, amikor valamilyen egyéb módszert is alkalmaztak a négylábú észlelők mellett, a kutyák, fajtájuktól függetlenül, több mint 88%-ban jobban teljesítettek. Közel 4-5-ször több fekete medvét, nyestet, hiúzt jeleztek, mint a rejtett kamerák, és sokkal gyorsabban is vették észre az állatokat.

A kutyák orrában ötvenszer több szaglóreceptor található, mint az emberében, és gyakran rendkívül kis illatkoncentráció alapján, még a föld alatt is képesek meglelni a növényeket és az állatokat. 

Annegret Grimm-Seyfarth, a tanulmány egyik szerzője a border collie-ját tarajos gőte és vidraürülék felkutatására képezte ki. Az ürülékmintákból aztán biológusként az állatok táplálkozását és genetikai állományát vizsgálja. A kiképzett kutyák szaglása 100%-os pontossággal képes megkülönböztetni az egyes vidrafajtákat is, az embereknél pedig kétszer gyorsabban találják meg az ürüléket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet