Kutyalázról 39,5°C feletti testhőmérséklet esetén beszélhetünk. A mérést digitális hőmérővel, a végbélen keresztül kell végezni, de ma már léteznek kutyák számára megfelelő fülhőmérők is. A láz számos betegséget jelezhet, csillapításáról pedig minden esetben gondoskodni szükséges. Nézzük meg, mit érdemes még tudni a kutya lázzal kapcsolatban!

Ezek a láz tünetei

Ha gyengeséget és letargiát, kedvetlenséget, depressziót észlelünk a kutyánál, ami ráadásul fokozott lihegéssel és étvágytalansággal párosul, elkerülhetetlen a lázmérés, hiszen eképp kaphatunk pontos képet a kutya állapotával kapcsolatban. Már az első tünetek észlelésekor jól jöhetnek a BioZoo.hu webshopan kapható táplálékkiegészítők, amelyek természetesen megelőzésre is alkalmasak.

Lázméréshez alkalmazzunk digitális lázmérőt. Vazelinnel bekent állapotban helyezzük a kutya végbelébe. Ennél a típusnál azonban jóval egyszerűbb alkalmazni egy kutyáknak tervezett fülhőmérőt. Láz esetén nem árt megmérni a kutya pulzusát sem. Ehhez helyezzük a mutató- és a középső ujjunkat a kutya lábának belső részéhez és nézzük meg, hányat ver a szíve 15 másodperc alatt. Ezt az eredményt szorozzuk meg néggyel. A pulzus normál értéke 70 és 180 ütés között van percenként, de ezt a kutya mérete és testsúlya is nagyban befolyásolja.

A láz okozói

Lázat okozhatnak kutyáknál az egyszerű bakteriális vagy vírusos fertőzések, ilyen például a kutyainfluenza, a szopornyica vagy a parvovírus. A kullancs által terjesztett betegségekre (Lyme-kór) is felhívhatja a figyelmet a láz, de valamilyen méreg lenyelésekor is kialakulhat. Vannak kutyák, amelyek oltás után hajlamosak belázasodni, de súlyos esetben akár valamilyen daganat jelzője is lehet.

Mit tehetünk ellene?

A láz azt jelzi, hogy a kutya immunrendszere dolgozik. Ha tartósan magas, addig is érdemes gondoskodni a csökkentéséről, amíg a kutya el nem jut az állatorvoshoz. A testhőmérséklet csökkenthető, ha hideg csapvizet locsolunk a pofájára, a nyakára, a mancsaira és az ágyék területére. Ezt követően hasznos lehet a borsmentás borogatás, amelyből ugyanezekre a területekre kell tenni. Egy erős borsmenta tea kiváló lesz a borogatáshoz.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása. Ha a kutya nem iszik magától, itatni szükséges. Tápanyagokban gazdag, házi készítésű levessel a hidratálás és a tápanyag-utánpótlás is megoldható. Gyógynövényekkel és vitaminokkal támogatható az immunrendszer működése, hasznos például a csipkebogyópor, a C-vitamin, az E-vitamin, a manuka méz és a spirulina alga is. Emberi fogyasztásra alkalmas lázcsillapítót azonban soha ne adjunk a kutyáknak, ugyanis súlyos esetben akár vese- vagy májelégtelenséget is okozhatnak kedvenceinknél.

Ha a láz oka egy egyszerű vírusos vagy bakteriális megbetegedés, lázcsillapítással és az immunrendszer támogatásával segíthetjük a kutyust abban, hogy állapota gyorsan javuljon. Ha azonban a láz nem múlik, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

searchbar.hu - 2022 július - LinkMarketing - 1

A SEO alapjai

Ha rendelkezel weboldallal, vagy éppen most tervezel létrehozni egyet, akkor bizonyára nem ismertetlen fogalom számodra a SEO (search engine optimization).

Nincs több cikk