Kutyalázról 39,5°C feletti testhőmérséklet esetén beszélhetünk. A mérést digitális hőmérővel, a végbélen keresztül kell végezni, de ma már léteznek kutyák számára megfelelő fülhőmérők is. A láz számos betegséget jelezhet, csillapításáról pedig minden esetben gondoskodni szükséges. Nézzük meg, mit érdemes még tudni a kutya lázzal kapcsolatban!

Ezek a láz tünetei

Ha gyengeséget és letargiát, kedvetlenséget, depressziót észlelünk a kutyánál, ami ráadásul fokozott lihegéssel és étvágytalansággal párosul, elkerülhetetlen a lázmérés, hiszen eképp kaphatunk pontos képet a kutya állapotával kapcsolatban. Már az első tünetek észlelésekor jól jöhetnek a BioZoo.hu webshopan kapható táplálékkiegészítők, amelyek természetesen megelőzésre is alkalmasak.

Lázméréshez alkalmazzunk digitális lázmérőt. Vazelinnel bekent állapotban helyezzük a kutya végbelébe. Ennél a típusnál azonban jóval egyszerűbb alkalmazni egy kutyáknak tervezett fülhőmérőt. Láz esetén nem árt megmérni a kutya pulzusát sem. Ehhez helyezzük a mutató- és a középső ujjunkat a kutya lábának belső részéhez és nézzük meg, hányat ver a szíve 15 másodperc alatt. Ezt az eredményt szorozzuk meg néggyel. A pulzus normál értéke 70 és 180 ütés között van percenként, de ezt a kutya mérete és testsúlya is nagyban befolyásolja.

A láz okozói

Lázat okozhatnak kutyáknál az egyszerű bakteriális vagy vírusos fertőzések, ilyen például a kutyainfluenza, a szopornyica vagy a parvovírus. A kullancs által terjesztett betegségekre (Lyme-kór) is felhívhatja a figyelmet a láz, de valamilyen méreg lenyelésekor is kialakulhat. Vannak kutyák, amelyek oltás után hajlamosak belázasodni, de súlyos esetben akár valamilyen daganat jelzője is lehet.

Mit tehetünk ellene?

A láz azt jelzi, hogy a kutya immunrendszere dolgozik. Ha tartósan magas, addig is érdemes gondoskodni a csökkentéséről, amíg a kutya el nem jut az állatorvoshoz. A testhőmérséklet csökkenthető, ha hideg csapvizet locsolunk a pofájára, a nyakára, a mancsaira és az ágyék területére. Ezt követően hasznos lehet a borsmentás borogatás, amelyből ugyanezekre a területekre kell tenni. Egy erős borsmenta tea kiváló lesz a borogatáshoz.

Fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása. Ha a kutya nem iszik magától, itatni szükséges. Tápanyagokban gazdag, házi készítésű levessel a hidratálás és a tápanyag-utánpótlás is megoldható. Gyógynövényekkel és vitaminokkal támogatható az immunrendszer működése, hasznos például a csipkebogyópor, a C-vitamin, az E-vitamin, a manuka méz és a spirulina alga is. Emberi fogyasztásra alkalmas lázcsillapítót azonban soha ne adjunk a kutyáknak, ugyanis súlyos esetben akár vese- vagy májelégtelenséget is okozhatnak kedvenceinknél.

Ha a láz oka egy egyszerű vírusos vagy bakteriális megbetegedés, lázcsillapítással és az immunrendszer támogatásával segíthetjük a kutyust abban, hogy állapota gyorsan javuljon. Ha azonban a láz nem múlik, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.

httpsdodo.hu - 2024 január - Cikk6

A csodás ökoházak sokfélesége

Egyre többen élik tudatosan az életüket, s közben nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a minket körülvevő világ sokkal élhetőbb legyen.