Önerő a lakásvásárláshoz minden esetben kötelező. Viszont ennek mértéke több tényezőtől is függ, így nem lehet a mértékét egyetlen számmal meghatározni. Ebben a bejegyzésben ezt a témakört vesszük át. Megnézzük, hogy mikor mekkora önerőre van szükség egy lakásvásárlás esetén.

Önerő lakásvásárláshoz? Lakásvásárlási hitelnél kötelező!

Amennyiben lakáshitel segítségével szeretnél lakást vagy házat vásárolni, akkor szükséged lesz önerőre. Pontosan annyira, amennyit a bank elvár tőled. Egy lakáshitel ugyanis maximum az ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-át fedezheti. Ez azt jelenti, hogy a maradék legalább 20%-ot neked önerőként kell hozzátenned.

Azért írom, hogy legalább, mert a bankok kérhetnek ennél nagyobb önerőt is, ez csak a minimum. Sok esetben örülhetsz annak is, ha csak 30% önerőt kérnek a lakásvásárlási hitelhez. Ebből is láthatod, hogy nem olyan könnyű megmondani, mekkora tőkére lesz szükséged, mert ez bankonként, sőt akár konstrukciónként is eltérhet.

Mitől függ, hogy mekkora az önerő?

Nem csak bankonként vagy konstrukciónként lehet eltérő a mértéke. Az is sokat nyom a latban, hogy hol található maga a megvásárolni kívánt ingatlan. Egy fővárosi vagy megyeszékhelyen lévő lakás árát sokkal könnyebb megbecsülni, mint egy kis faluban lévő házét.
Épp ezért a kisebb településeken inkább csak 70%-os a finanszírozási arány, a kisfalvakban pedig ez lemehet 60% körülre is. Ez azt fogja jelenteni, hogy akár 40% tőkét is tudnod kell felmutatni, hogy megkapd a hitelt a maradék 60% fedezésére.

Nézzünk két példát!

Tegyük fel, hogy van egy kiszemelt budapesti 40 millió forintos vételárú lakás. Ebben az esetben legalább 8 millió forint pénzmagot kell felmutatni, de nyugodtan számolhatsz akár 10-12 millióval is.
Ha vidéken nézünk egy fele ekkora, azaz 20 millió forint értékű házat, akkor kb. 6-8 millió forinttal kell számolnod. Szóval közel annyival, mint a budapesti, dupla annyiba kerülő ház esetén.
Érdemes ezt észben tartani, és ennek függvényében a bankokhoz lakáshitelért folyamodni. Mert ha nincs önerőd, akkor garantáltan el fognak utasítani.

Mit tegyél, ha nincs annyi pénzed, amennyire szükséged lenne?

Ha nincs önerőd, akkor jelenleg csak a CSOK, illetve a babaváró hitel van, amivel pénzmaghoz juthatsz. Viszont ezeknél ugyebár számos további feltételnek is meg kell felelni. Épp ezért ez sajnos nem opció bárki számára.
Korábban a lakás-takarékpénztárak voltak még jók önerőnek, de már ez sem opció. Ahogy sajnos a személyi kölcsön sem. Bár korábban azokat használták erre, de ma már ez sem lehetséges.
Sajnos jelenleg nincs sok lehetőséged az önerő felhajtásához. Nincs olyan program az országban, ami segítene lakáshoz jutni gyermekteleneket és egyedülállókat. Épp ezért marad a spórolás, az időben történő előtakarékoskodás. Vagy a családi segítség, de ugyebár ez sem adatik meg mindenkinek. De legalább már látod, hogy mire készülj.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.