Szükséges önerő a lakásvásárláshoz? Ha igen, mekkora?

Önerő a lakásvásárláshoz minden esetben kötelező. Viszont ennek mértéke több tényezőtől is függ, így nem lehet a mértékét egyetlen számmal meghatározni. Ebben a bejegyzésben ezt a témakört vesszük át. Megnézzük, hogy mikor mekkora önerőre van szükség egy lakásvásárlás esetén.

Önerő lakásvásárláshoz? Lakásvásárlási hitelnél kötelező!

Amennyiben lakáshitel segítségével szeretnél lakást vagy házat vásárolni, akkor szükséged lesz önerőre. Pontosan annyira, amennyit a bank elvár tőled. Egy lakáshitel ugyanis maximum az ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-át fedezheti. Ez azt jelenti, hogy a maradék legalább 20%-ot neked önerőként kell hozzátenned.

Azért írom, hogy legalább, mert a bankok kérhetnek ennél nagyobb önerőt is, ez csak a minimum. Sok esetben örülhetsz annak is, ha csak 30% önerőt kérnek a lakásvásárlási hitelhez. Ebből is láthatod, hogy nem olyan könnyű megmondani, mekkora tőkére lesz szükséged, mert ez bankonként, sőt akár konstrukciónként is eltérhet.

Mitől függ, hogy mekkora az önerő?

Nem csak bankonként vagy konstrukciónként lehet eltérő a mértéke. Az is sokat nyom a latban, hogy hol található maga a megvásárolni kívánt ingatlan. Egy fővárosi vagy megyeszékhelyen lévő lakás árát sokkal könnyebb megbecsülni, mint egy kis faluban lévő házét.
Épp ezért a kisebb településeken inkább csak 70%-os a finanszírozási arány, a kisfalvakban pedig ez lemehet 60% körülre is. Ez azt fogja jelenteni, hogy akár 40% tőkét is tudnod kell felmutatni, hogy megkapd a hitelt a maradék 60% fedezésére.

Nézzünk két példát!

Tegyük fel, hogy van egy kiszemelt budapesti 40 millió forintos vételárú lakás. Ebben az esetben legalább 8 millió forint pénzmagot kell felmutatni, de nyugodtan számolhatsz akár 10-12 millióval is.
Ha vidéken nézünk egy fele ekkora, azaz 20 millió forint értékű házat, akkor kb. 6-8 millió forinttal kell számolnod. Szóval közel annyival, mint a budapesti, dupla annyiba kerülő ház esetén.
Érdemes ezt észben tartani, és ennek függvényében a bankokhoz lakáshitelért folyamodni. Mert ha nincs önerőd, akkor garantáltan el fognak utasítani.

Mit tegyél, ha nincs annyi pénzed, amennyire szükséged lenne?

Ha nincs önerőd, akkor jelenleg csak a CSOK, illetve a babaváró hitel van, amivel pénzmaghoz juthatsz. Viszont ezeknél ugyebár számos további feltételnek is meg kell felelni. Épp ezért ez sajnos nem opció bárki számára.
Korábban a lakás-takarékpénztárak voltak még jók önerőnek, de már ez sem opció. Ahogy sajnos a személyi kölcsön sem. Bár korábban azokat használták erre, de ma már ez sem lehetséges.
Sajnos jelenleg nincs sok lehetőséged az önerő felhajtásához. Nincs olyan program az országban, ami segítene lakáshoz jutni gyermekteleneket és egyedülállókat. Épp ezért marad a spórolás, az időben történő előtakarékoskodás. Vagy a családi segítség, de ugyebár ez sem adatik meg mindenkinek. De legalább már látod, hogy mire készülj.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

https-__flexibill.hu_ - 2021 november - Cikk1

Előre fizetünk – Mindent a digitális faktoringról

A mai rohanó és digitális világban az idő még inkább pénz, és egy banki szolgáltatás, ami nem intézhető mobilról egy app segítségével, kőkorszakinak tűnik, és nem képes megszólítani a feltörekvő generációkat.

Nincs több cikk