A Maradj otthon! kampány margóján elismert és inspiráló kulturális személyiségeket kérdeztünk arról, miképpen dolgozzák fel a koronavírus-járvány kirobbanása óta jeletősen megváltozott, kihívásokkal teli és lelkileg megerőltető hétköznapokat.

Maradj otthon, de hogyan?

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot. Az izoláció alatt megjelentetett villáminterjúinkkal inspirálni és erősíteni reméljük a felelős társadalmi magatartást. Interjúsorozatunk pénteki részében Lázár Domokos (Dodi), az Esti Kornél dalszerző-gitárosa osztja meg velünk karanténhétköznapjait.

Lazardodi2
/ Fotó: Farkas Norbert / 24.Hu

ContextUs: Mi az a négy szó, amivel kifejeznéd a négy sarkából kifordult világot?

Pánik, bizalom, félelem, távolság.

ContextUs: Szükség van rutinokra a karantén idején is. Mik a tieid?

Igyekszem hasonlóan beosztani a napokat, napközben dolgozom, szerencsére tudom itthonról csinálni a munkáimat. Minden nap mozgok egy kicsit, ez néha csak egy rövid séta, amit, mivel vidékre evakuáltuk magunkat a barátnőmmel, nem is olyan nehéz beiktatni.

Lázár tesók – Az igazi béke

A Lázár tesók ‘Az igazi béke’ című dala (2019). https://www.facebook.com/lazartesok/ Zene: Lázár Ágoston, Lázár Domokos Szöveg: Lázár Domokos Felvétel/keveré…

És Ágoston, az öcsém is itt van, akivel így tudunk új dalokon is dolgozni.

ContextUs: Melyik könyv fekszik az ágyad mellett?

Nadya Tolokonnikova: Lázadj! (Még nincs az ágy mellet, egyelőre csak elhoztam magammal.)

ContextUs: Ki az, akivel minden nap tartod a kapcsolatot?

A családommal, az Esti Kornél tagjaival és a munkatársaimmal az Eötvös Károly Intézetből.

ContextUs: Melyek azok a társadalmi szokások, amin a válság után is változtatnunk kell majd?

Jó volna faragni a fogyasztási szokásokon, nagyon úgy fest, túlpörgettük a kapitalizmust, felesleges dolgokat vásárolunk, feleslegesen és rengeteget utazunk A-ból B-be, mindezekkel pusztítjuk a Földet, ami most kicsit bejelzett, hogy

hé, le kéne állni.

Vannak érdekes tanulságok: Kína felett például pár hét alatt kitisztult a levegő.

Seres Lili Hanna: a tudatos állampolgári attitűd szilárdabbá válhatna

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

Ugyanakkor szkeptikus vagyok, szerintem semmi nem fog változni, a világ legnagyobb országait (is) félhülye, infantilis populisták vezetik, ami nem sok jót ígér.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.