A Maradj otthon! kampány margóján elismert és inspiráló kulturális személyiségeket kérdeztünk arról, miképpen dolgozzák fel a koronavírus-járvány kirobbanása óta jeletősen megváltozott, kihívásokkal teli és lelkileg megerőltető hétköznapokat.

Maradj otthon, de hogyan?

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot. Az izoláció alatt megjelentetett villáminterjúinkkal inspirálni és erősíteni reméljük a felelős társadalmi magatartást. Interjúsorozatunk pénteki részében Lázár Domokos (Dodi), az Esti Kornél dalszerző-gitárosa osztja meg velünk karanténhétköznapjait.

Lazardodi2
/ Fotó: Farkas Norbert / 24.Hu

ContextUs: Mi az a négy szó, amivel kifejeznéd a négy sarkából kifordult világot?

Pánik, bizalom, félelem, távolság.

ContextUs: Szükség van rutinokra a karantén idején is. Mik a tieid?

Igyekszem hasonlóan beosztani a napokat, napközben dolgozom, szerencsére tudom itthonról csinálni a munkáimat. Minden nap mozgok egy kicsit, ez néha csak egy rövid séta, amit, mivel vidékre evakuáltuk magunkat a barátnőmmel, nem is olyan nehéz beiktatni.

Lázár tesók – Az igazi béke

A Lázár tesók ‘Az igazi béke’ című dala (2019). https://www.facebook.com/lazartesok/ Zene: Lázár Ágoston, Lázár Domokos Szöveg: Lázár Domokos Felvétel/keveré…

És Ágoston, az öcsém is itt van, akivel így tudunk új dalokon is dolgozni.

ContextUs: Melyik könyv fekszik az ágyad mellett?

Nadya Tolokonnikova: Lázadj! (Még nincs az ágy mellet, egyelőre csak elhoztam magammal.)

ContextUs: Ki az, akivel minden nap tartod a kapcsolatot?

A családommal, az Esti Kornél tagjaival és a munkatársaimmal az Eötvös Károly Intézetből.

ContextUs: Melyek azok a társadalmi szokások, amin a válság után is változtatnunk kell majd?

Jó volna faragni a fogyasztási szokásokon, nagyon úgy fest, túlpörgettük a kapitalizmust, felesleges dolgokat vásárolunk, feleslegesen és rengeteget utazunk A-ból B-be, mindezekkel pusztítjuk a Földet, ami most kicsit bejelzett, hogy

hé, le kéne állni.

Vannak érdekes tanulságok: Kína felett például pár hét alatt kitisztult a levegő.

Seres Lili Hanna: a tudatos állampolgári attitűd szilárdabbá válhatna

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

Ugyanakkor szkeptikus vagyok, szerintem semmi nem fog változni, a világ legnagyobb országait (is) félhülye, infantilis populisták vezetik, ami nem sok jót ígér.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet