A LED lámpát napjainkra már széles körben ismerik, használják. Népszerűségét a főbb ismérveinek köszönheti, mint a hosszú élettartam és az alacsony fogyasztás, nem mellesleg pedig rengeteg formában megvásárolható. No de honnan ered, és mit is jelent pontosan a LED?

Mit is jelent a LED?

Manapság mindenki tudja, mire gondolunk, de hogy mit jelent a LED kifejezés?
A LED egy angol kifejezés rövidítése, “Light Emitting Diode”, azaz egy fényt kibocsátó dióda. Kevésbé köztudott, hogy a LED más néven világító dióda. Alapvetően félvezető anyagból készült fényforrás, a fényerősség pedig ezen anyag összetételétől függ.

Tökéletes megoldás lehet mindenki számára a LED lámpa, és amennyiben valami igazán egyedire, különlegesre vágyunk otthonunkban, akkor a Lightmyhouse.hu kínálatában gyönyörű fali lámpa termékek között válogathatunk, ahogy a mennyezeti lámpáik is fantasztikusak. Fokozza ezen termékek esetén a kényelmet és a komfortérzetet a távvezérelhető színhőmérséklet-szabályozás.

Hogy honnan ered a LED, ez a modern és nagyszerű világítástechnológia, annak érdemes a nyomába eredni.

A LED lámpa – ismerjük meg a történetét!

A mai LED lámpa története 1994-ben kezdődik, amikor három japán tudós felfedezte a kék fénnyel világító LED-et. Munkásságukért később Nobel-díjban részesültek, hiszen felfedezésükkel alapjaiban változtatták meg a világítástechnológiát.
A LED alapanyagát képező félvezető anyag elektrolumineszcenciáját egyébként már 1907-ben felismerték, majd a technológia és módszertan működését tanulmányozva publikálták később az egyedülálló eredményeket. Büszkék lehetünk, két magyar tudós, Bay Zoltán és Szigeti György is kísérletezett a kezdeti LED fényforrás fejlesztésével.
Https-__Lightmyhouse.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk2
Az első igazi, a mai LED lámpára a leginkább hasonlító lámpát a Texas Instruments kutatói alkották meg tulajdonképpen véletlenül. Hatalmas előrelépés volt az infravörös fénytartományban működő fénykibocsátó dióda, de még sokáig csak laboratóriumi körülmények között létezhetett.
A tömeggyártásának feltalálása hozta a nagy változást a világítási megoldások piacán. Ekkor azonban még a vörös LED mellett csak a zöldet tudták megvalósítani, a fehér fény még váratott magára egészen a japán tudósok 1994-es áttöréséig. Nekik sikerült a kék fény előállítása, így a három meglévő szín alapján jöhetett létre a fehér LED világítás.

Nézzük meg a LED lámpa előnyeit közelebbről!

A LED az egyik legnagyszerűbb találmány, mely a hatékonyság, gazdaságosság, környezetbarát megoldás mellett számos előnnyel bír.
Fontos tulajdonsága, hogy a hagyományos izzókkal szemben húszszoros az élettartamának ideje. A LED felkapcsolást követően azonnal teljes fényerősséget biztosít. Többféle színárnyalatban világíthat, így dekorációhoz, hangulathoz igazítható. Rendkívül széles a felhasználhatósági köre, és a LED lámpák gazdag kínálatából választhatunk már manapság.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.