Ismerjük meg közelebbről a népszerű LED lámpát!

A LED lámpát napjainkra már széles körben ismerik, használják. Népszerűségét a főbb ismérveinek köszönheti, mint a hosszú élettartam és az alacsony fogyasztás, nem mellesleg pedig rengeteg formában megvásárolható. No de honnan ered, és mit is jelent pontosan a LED?

Mit is jelent a LED?

Manapság mindenki tudja, mire gondolunk, de hogy mit jelent a LED kifejezés?
A LED egy angol kifejezés rövidítése, “Light Emitting Diode”, azaz egy fényt kibocsátó dióda. Kevésbé köztudott, hogy a LED más néven világító dióda. Alapvetően félvezető anyagból készült fényforrás, a fényerősség pedig ezen anyag összetételétől függ.

Tökéletes megoldás lehet mindenki számára a LED lámpa, és amennyiben valami igazán egyedire, különlegesre vágyunk otthonunkban, akkor a Lightmyhouse.hu kínálatában gyönyörű fali lámpa termékek között válogathatunk, ahogy a mennyezeti lámpáik is fantasztikusak. Fokozza ezen termékek esetén a kényelmet és a komfortérzetet a távvezérelhető színhőmérséklet-szabályozás.

Hogy honnan ered a LED, ez a modern és nagyszerű világítástechnológia, annak érdemes a nyomába eredni.

A LED lámpa – ismerjük meg a történetét!

A mai LED lámpa története 1994-ben kezdődik, amikor három japán tudós felfedezte a kék fénnyel világító LED-et. Munkásságukért később Nobel-díjban részesültek, hiszen felfedezésükkel alapjaiban változtatták meg a világítástechnológiát.
A LED alapanyagát képező félvezető anyag elektrolumineszcenciáját egyébként már 1907-ben felismerték, majd a technológia és módszertan működését tanulmányozva publikálták később az egyedülálló eredményeket. Büszkék lehetünk, két magyar tudós, Bay Zoltán és Szigeti György is kísérletezett a kezdeti LED fényforrás fejlesztésével.
Https-__Lightmyhouse.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk2
Az első igazi, a mai LED lámpára a leginkább hasonlító lámpát a Texas Instruments kutatói alkották meg tulajdonképpen véletlenül. Hatalmas előrelépés volt az infravörös fénytartományban működő fénykibocsátó dióda, de még sokáig csak laboratóriumi körülmények között létezhetett.
A tömeggyártásának feltalálása hozta a nagy változást a világítási megoldások piacán. Ekkor azonban még a vörös LED mellett csak a zöldet tudták megvalósítani, a fehér fény még váratott magára egészen a japán tudósok 1994-es áttöréséig. Nekik sikerült a kék fény előállítása, így a három meglévő szín alapján jöhetett létre a fehér LED világítás.

Nézzük meg a LED lámpa előnyeit közelebbről!

A LED az egyik legnagyszerűbb találmány, mely a hatékonyság, gazdaságosság, környezetbarát megoldás mellett számos előnnyel bír.
Fontos tulajdonsága, hogy a hagyományos izzókkal szemben húszszoros az élettartamának ideje. A LED felkapcsolást követően azonnal teljes fényerősséget biztosít. Többféle színárnyalatban világíthat, így dekorációhoz, hangulathoz igazítható. Rendkívül széles a felhasználhatósági köre, és a LED lámpák gazdag kínálatából választhatunk már manapság.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból