A LED lámpát napjainkra már széles körben ismerik, használják. Népszerűségét a főbb ismérveinek köszönheti, mint a hosszú élettartam és az alacsony fogyasztás, nem mellesleg pedig rengeteg formában megvásárolható. No de honnan ered, és mit is jelent pontosan a LED?

Mit is jelent a LED?

Manapság mindenki tudja, mire gondolunk, de hogy mit jelent a LED kifejezés?
A LED egy angol kifejezés rövidítése, “Light Emitting Diode”, azaz egy fényt kibocsátó dióda. Kevésbé köztudott, hogy a LED más néven világító dióda. Alapvetően félvezető anyagból készült fényforrás, a fényerősség pedig ezen anyag összetételétől függ.

Tökéletes megoldás lehet mindenki számára a LED lámpa, és amennyiben valami igazán egyedire, különlegesre vágyunk otthonunkban, akkor a Lightmyhouse.hu kínálatában gyönyörű fali lámpa termékek között válogathatunk, ahogy a mennyezeti lámpáik is fantasztikusak. Fokozza ezen termékek esetén a kényelmet és a komfortérzetet a távvezérelhető színhőmérséklet-szabályozás.

Hogy honnan ered a LED, ez a modern és nagyszerű világítástechnológia, annak érdemes a nyomába eredni.

A LED lámpa – ismerjük meg a történetét!

A mai LED lámpa története 1994-ben kezdődik, amikor három japán tudós felfedezte a kék fénnyel világító LED-et. Munkásságukért később Nobel-díjban részesültek, hiszen felfedezésükkel alapjaiban változtatták meg a világítástechnológiát.
A LED alapanyagát képező félvezető anyag elektrolumineszcenciáját egyébként már 1907-ben felismerték, majd a technológia és módszertan működését tanulmányozva publikálták később az egyedülálló eredményeket. Büszkék lehetünk, két magyar tudós, Bay Zoltán és Szigeti György is kísérletezett a kezdeti LED fényforrás fejlesztésével.
Https-__Lightmyhouse.hu_ - 2021 Augusztus - Cikk2
Az első igazi, a mai LED lámpára a leginkább hasonlító lámpát a Texas Instruments kutatói alkották meg tulajdonképpen véletlenül. Hatalmas előrelépés volt az infravörös fénytartományban működő fénykibocsátó dióda, de még sokáig csak laboratóriumi körülmények között létezhetett.
A tömeggyártásának feltalálása hozta a nagy változást a világítási megoldások piacán. Ekkor azonban még a vörös LED mellett csak a zöldet tudták megvalósítani, a fehér fény még váratott magára egészen a japán tudósok 1994-es áttöréséig. Nekik sikerült a kék fény előállítása, így a három meglévő szín alapján jöhetett létre a fehér LED világítás.

Nézzük meg a LED lámpa előnyeit közelebbről!

A LED az egyik legnagyszerűbb találmány, mely a hatékonyság, gazdaságosság, környezetbarát megoldás mellett számos előnnyel bír.
Fontos tulajdonsága, hogy a hagyományos izzókkal szemben húszszoros az élettartamának ideje. A LED felkapcsolást követően azonnal teljes fényerősséget biztosít. Többféle színárnyalatban világíthat, így dekorációhoz, hangulathoz igazítható. Rendkívül széles a felhasználhatósági köre, és a LED lámpák gazdag kínálatából választhatunk már manapság.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!