2019-ben izgalmas élmények várnak a kiállításlátogatókra! Nemcsak több, a huszadik század egyetemes és magyar művészetének fontos iskoláit és epizódjait bemutató tárlat, hanem egy különleges művészegyéniség alkotásaiból rendezett kiállítás is vár az érdeklődőkre. Íme, TOP 5-ös válogatásunk 2019 legjobbnak ígérkező kiállításaiból.

Bauhaus100.- Program a mának – Ludwig Múzeum

Éppen száz esztendeje, 1919-ben kezdődött Weimarban Walter Gropius vezetésével a Bauhaus iskola működése. Létrejöttének fő hajtóereje az élet és művészet viszonyának újrafogalmazására irányuló késztetés volt. A modern társadalom igényeinek figyelembevételével, a technika vívmányainak felhasználásával megalkotott építészeti és designkultúra létrehozását tűzte ki célul.

A Bauhaus alapítására emlékező nemzetközi eseménysorozathoz kapcsolódik a Ludwig Múzeum kiállítása is. Célja a művészeti iskola kortárs nézőpontból való értelmezése.

A kiállítás feltárja a Bauhaus koncepciójának napjainkig tartó hatását, így a korabeli munkák mellett közel harminc kortárs képzőművész kapcsolódó munkáiból lesz látható válogatás.

2019. április 10. – szeptember 17.

Bauhaus
Bauhaus100 / Fotó: Ludwig Múzeum

WANTED” – Czóbel lappangó művei –  Újragondolt Czóbel 4.0 –  Czóbel Múzeum, Szentendre

A modern magyar festészet egyik nemzetközileg elismert alkotója, a nagybányai művésztelep és a Nyolcak csoportjának tagja, Czóbel Béla volt az első magyar művész, akinek munkásságát már életében külön múzeum mutatta be.

A Czóbel Múzeum minden évben más szempontokat érvényesítve újrarendezi tárlatát, tavaly például az életmű kronologikus bemutatására törekedett.

Az idei kiállítás koncepciójának újdonsága az eddigiekhez képest, hogy egy külön szekciót szentel Czóbel elveszett műveinek. A képekről készült archív fotók nagyításai tekinthetők meg.

“WANTED” – Czóbel lappangó művei című tárlat nem csak izgalmas érdekesség; célja az is, hogy felhívja a közönség figyelmét a rejtőzködő művekre és ezáltal esetleg a fotókon kiállított művek eredetijei is előkerüljenek. Érdemes figyelmes szemmel járni!

2019. április 27. – 2020. április 30.

Czóbel Ringelspiel
Czóbel Béla: Ringelspiel / Körhinta / Fotó: Múzeumi Centrum

A szürrealista mozgalom Magritte-től Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben – Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galériában 2019 júniusától a párizsi Pompidou Központtal való együttműködésnek köszönhetően a szürrealizmus legismertebb mestereinek remekműveivel találkozhat a hazai közönség.

A 1920-as években, Franciaországban született művészeti irányzat az anyagi, hétköznapi tárgyi valóság feletti tartalmakat kutatta, és az álmok, az ösztönök felszabadítására törekedett.

A Nemzeti Galéria kiállítása olyan művészek alkotásait mutatja be, mint Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Man Ray.

Állítólagos lánya miatt exhumálják Salvador Dali testét / ContextUs

A hölgy szerint anyja a művész közeli szomszédságában élt, a titkos viszony 1955-ben szövődött kettejük között. Martínez már 2007-ben kétszer próbálkozott apasági teszttel, ám az eredményeket sosem kapta meg. Egy, a spanyol El Mundo-nak adott interjújában pedig azt nyilatkozta, annyira hasonlít állítólagos apjára, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzik róla, az a bajusz.

A kiállítás megnyitásáig is ajánljuk a Salvador Dalí életét feldolgozó film megtekintését az Urániában. A film a szürrealizmus mesterének, Salvador Dalínak az életét és művészetét szakértők közreműködésével, művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi által ismerteti.

2019. június 27. – október 20.

Dali Cheval
Salvador Dalí: Dormeuse, Cheval, Lion Invisibles / Fotó: Mng Honlap Sajtószoba

Iparterv 50+ – Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum februárban nyíló tárlata a szocializmus kánonteremtő kiállításainak, az 1968-as Iparterv I.-nek és az 1969-es Iparterv II.-nek állít emléket. Az aczéli kultúrpolitika korában, 1968 decemberében 11 fiatal művész, köztük például Bak Imre és Keserü Ilona részvételével a cenzori hivatal megkerülésével nyílt az első Iparterv tárlat.

Az utca mint galéria: Plakátkultúra Magyarországon

A modern művészi plakát nem csupán a beléágyazott szöveges információ kísérője, hanem képi elemei autonóm módon igazolják az elbeszélt tartalmakat is. A plakátok a 19. század óta a kereskedelem, a kultúra és a politika szervezőiként vannak jelen, nem csupán értékes kordokumentumként, hanem önálló művészeti ágként is működve.

Az évforduló kapcsán a Ludwig Múzeum programsorozatot szervez, hogy megidézze a ’60-as és ’70-es évek politikai, társadalmi, kulturális közegét, valamint az Ipartervnek a későbbi magyar művészettörténetre gyakorolt hatását. Ezért olyan kortárs alkotásokat is bemutat, amelyek az Iparterven szereplő alkotók műveire reflektálnak.

2019. február 1. – március 24.

Vegeldaniel.com 336354
Iparterv 50+ / Fotó: Ludwig Múzeum

David Lynch: Small Stories/Kis történetek- Műcsarnok, Budapest Fotófesztivál

A Budapest Fotófesztivál közel kéthónapos kiállítás- és programsorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar, valamint a nemzetközi fotográfiát. A Fotófesztiválon kiállítások mellett workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások és szakmai események várják az érdeklődőket.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy

A fesztivál egyik legjobban várt programja David Lynch, amerikai függetlenfilmes, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész kiállítása.

Radírfej, a Kék bársony,Twin Peaks és számtalan további ikonikus film alkotójának fotóiból készült tárlatot tekinthetjük meg Budapesten.

Bpf2019 © David Lynch Smallstories Thinking Of Childhood 1
David Lynch Smallstories Interior #1, Smallstories Thinking Of Childhood, Smallstories Interior #5 / Fotó: David Lynch / Item Éditions, Paris

2019. március 1. – június 2.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.