A BBC kulturális rovata globális felmérést kezdeményezett tavaly áprilisban. Szerették volna, ha lenne egy lista azon irodalmi művekről, amelyeknek hatása az emberiség egész történelmére kihatott.

Írók, költők, egyetemi professzorok, újságírók és kritikusok között indított felmérést a BBC. Összesen 35 országból, 108 embert kérdeztek meg, és ajánlásaikban 33 különböző nyelven írott művek szerepeltek.

Mit árulnak el rólad a soha ki nem olvasott könyveid?

Egy nagyobb életmódbeli változásnál, például költözésnél, esetleg nagytakarításnál előfordul, hogy az ember felesleges tárgyakra bukkan. Átértékeli, mije van, és azok a valamik kellenek-e neki az új életében. Amolyan számvetés önmagunkkal, egyben egy nagyon felszabadító élmény. A könyvekből, akárcsak ruhákból, életünk során óriási mennyiségeket vagyunk képesek felhalmozni.

A BBC felhívta a figyelmet arra, hogy tulajdonképpen vitaindító a lista, és nem reprezentatív. Szerették volna, ha vita indul annak kapcsán, hogy vajon miért lesznek bizonyos történetek ennyire hangsúlyosak, ennek okán pedig fennmaradnak évszázadokkal vagy akár évezredekkel később is.

Könyvek Legjobb Könyvek 2019 Legjobb Könyvek Idézetek
Könyvek / Fotó: Istock

Továbbá szerették volna, ha a kultúrafogyasztók konstruktívan eszmétcserélnének, hogy vajon ezen történetek elmesélése hogyan győzi le a megosztottságot és változásra inspirál.

A felmérés során 100 könyv került a listára. A teljes lista ezen a linken érhető el.

A listán első helyen szerepel Homérosz Odüsszeiája, másodikon Harriet Beecher Stowe Tamás bátya kunyhója műve, a dobogó alsó fokára pedig Mary Shelley Frankensteinje került fel.

Irodalmi klasszikusok újragondolva, Insta-regényekként térnek vissza a közösségi médiában

A New York-i Közkönyvtárnak közel 200.000 követője van az Instagramon. Mivel a felhasználók egyébként is órákat töltenek azzal, hogy a közösségi média felületet görgetik mindenféle számukra érdekes (vagy kevésbé érdekes) tartalmakat böngészve, a könyvtár gondolt egyet, és összeköti a kellemest a hasznossal, vagyis a kultúrával. A projekt keretében irodalmi klasszikusok “Insta-regényekként”, “Insta-novellákként” kelnek új életre.

Az összeállított 100-as lista három legnépszerűbb alakja Shakespeare, Virginia Woolf és Franz Kafka – mindegyikük három-három művükkel szerepel a listán.

1. Odüsszeia (Homérosz, Kr.e. 8.sz)
2. Tamás bátya kunyhója (Harriet Beecher Stowe, 1852)
3. Frankenstein (Mary Shelley, 1818)
4. 1984 (George Orwell, 1949)
5. Széthulló világ (Chinua Achebe, 1958)
6. Az Ezeregyéjszaka meséi (Arab/perzsa szerzők, 8-18. század)
7. Don Quijote (Miguel de Cervantes, 1605-1615)
8. Hamlet (William Shakespeare, 1603)
9. Száz év magány (Gabriel García Márquez, 1967)
10. Iliász (Homérosz, Kr.e 8. század)

Mint írtuk, a BBC kulturális rovata egyfajta vitaindítónak szánta a felmérést. Írjátok meg kommentben, ti egyetértetek a listával! Ha nem, hogyan formálnátok, mi maradt le véleményetek szerint?

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet