Vannak olyan ételek, amelyek a bélrendszernek jót, illetve rosszat tesznek.
Nemcsak immunrendszerünk nagy része található itt, de a szakemberek szerint krónikus betegségeink nagy része is innen indul ki. A tudomány szerencsére már felfedezte az általános egészségi állapot és a bélrendszer állapota közt fennálló szoros és elszakíthatatlan kapcsolatot. Ezek után már nincs más dolgunk, mint odafigyelni, hogy a bélrendszerünk szempontjából kedvező ételeket fogyasszunk.

Ezeket fogyasszuk!

A prebiotikumok és polifenolok nagyon fontosak az emésztőrendszer számára. A következő élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmazzák őket, ezért érdemes minél többször beilleszteni őket étrendünkbe.

Kapcsolódó cikk

Magas prebiotikum tartalmúak:

– fokhagyma
– articsóka
– pitypang zöldje (kákics)
– vöröshagyma

Magas polifenol tartalmúak:

– bogyós gyümölcsök
– magas kakaótartalmú étcsokoládé
– kávébab
– szőlőmag kivonat
– kurkuma
– zöld tea
– olívaolaj

Kapcsolódó cikk

Ezeket kerüljük!

Hihetetlennek tűnnek, de minden élelmiszernövényünk hasznos az emésztőrendszer számára. A szakértők viccesen ezt úgy szokták magyarázni, hogy egyes növények nem akarják, hogy megegyük őket, hiszen mégiscsak ők voltak itt előbb… Éppen ezért védelmi mechanizmust fejlesztettek ki ellenünk, melynek része az is, hogy megnehezítik az emésztésünket. Magvaikban is leveleikben egy bizonyos fehérjét, lektint tartalmaznak.
A sokak számára emészthetetlen és kellemetlen panaszokat okozó glutén a legismertebb lektin, de nem az egyetlen fajta. Lektint az alábbi növények tartalmaznak nagy mennyiségben, ezért őket jobb kerülni vagy nem túl gyakran fogyasztani, főként, ha panaszokat is okoznak:

– kukorica
– quinoa
– burgonya
– paradicsom
– babfélék
– paprikafélék

A bélrendszer egészségének fenntartásához étrendkiegészítő formájában is érdemes probiotikumot fogyasztani.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.