Egyesek úgy vélik, hogy a border collie a világon a legeszesebb juhászkutya. Nem is csoda, hiszen rendkívül intelligens. A Grandopet.hu border collie fajtaleírásából mindent megtudhatsz a kutyus jelleméről, külső jellegzetességeiről. Tanulékony, szorgalmas, szófogadó, barátságos kutyafajta, aki nagyon jól érzi magát más állatokkal, és gyermekekkel is.

Önálló, mégis együttműködő, ragaszkodó társ

A cikk alapján könnyen eldöntheted, hogy őt választod-e kedvencként.

A border collie egy munkára termett kutyus, ettől függetlenül hűséges társ a mindennapokban is. Kedves jelleme igazán szerethetővé teszi, hiszen tanulékony, szófogadó típus. Szorgalmas, és éles eszű, nem kifejezetten öleb alkat, de nagyon ragaszkodó. Kitartó és buzgó, egyszerűen mindent megtesz a gazdája kedvéért, imád megfelelni. Nem csupán szorgalmas, de energikus, és munkaszerető, éppen ez teszi őt tökéletes pásztorkutyává.

Fontos számára a mentális és fizikai kihívás, a megugrandó célok, a közös elfoglaltság és a játék. A rendszeresen felé támasztott elvárások nélkülözhetetlenek számára, ennek hiányában viselkedési zavarok léphetnek fel. Ilyenkor a felesleges energiáit másképp igyekszik levezetni, ami nagyon veszélyes lehet számára.

Őrzési, terelési vágyainak helyet kell biztosítani, ezért mindenképpen kertes házban javasolt a tartása. Ideális körülmények esetén, gondos gazdi mellett kiegyensúlyozott kutyus.

Border collie külső jellegzetességei

Közepes termetű kutya, izmos testalkatú. Mozgékony, dinamikus, munkáját maximális figyelemmel végzi. Nagyon barátságos habitusú, meleg tekintete a gazdájának szól, az állatok felügyelése közben viszont szigorú.

Az ideális súlya körülbelül tizenhárom és huszonkettő kilogramm közötti, a szukák kicsit kisebbek a kan kutyáknál. Középhosszú és nem teljesen rövid szőrzet jellemző ennél a kutyafajtánál. Bundája sűrű, amely megfelelő védelmet biztosít az időjárással és a parazitákkal szemben.

Leginkább fekete-fehér színkombinációban népszerű, azonban több színvariáció is megengedett az FCI által.

Manapság a border collie nem csupán juhászkutyaként közkedvelt, egyre többen választják házi kedvencként is. Egy szerethető, lojális kutya, számára a legfontosabb az ideális nevelés és a munkaszeretetének kielégítése. Ebbe beletartozik a fizikai mozgás és a mentális játékok, összetett feladatok is.

Kinek ajánlott a border collie?

Szem előtt kell tartani, hogy nagyon igényes fajta, szőrzete gondos ápolást igényel. Heti rendszerességgel mindenképpen javasolt átfésülni.

Kezdő kutyatartóknak nem igazán javasolt, hiszen magas intelligenciája révén észreveszi a nevelési hibákat, és ezeket képes a hasznára fordítani. A border collie a folyamatos mentális és testi igénybevételt kedveli. Jól kijön gyerekekkel is, azonban fontos megtanítani a gyermekeket arra, hogy a kutyus nem kifejezetten öleb.

Megfelelő neveléssel és helyes tartási körülmények mellett tökéletes társ, akár családosok, akár egyedülállók számára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

searchbar.hu - 2022 július - LinkMarketing - 1

A SEO alapjai

Ha rendelkezel weboldallal, vagy éppen most tervezel létrehozni egyet, akkor bizonyára nem ismertetlen fogalom számodra a SEO (search engine optimization).

Nincs több cikk