Egyesek úgy vélik, hogy a border collie a világon a legeszesebb juhászkutya. Nem is csoda, hiszen rendkívül intelligens. A Grandopet.hu border collie fajtaleírásából mindent megtudhatsz a kutyus jelleméről, külső jellegzetességeiről. Tanulékony, szorgalmas, szófogadó, barátságos kutyafajta, aki nagyon jól érzi magát más állatokkal, és gyermekekkel is.

Önálló, mégis együttműködő, ragaszkodó társ

A cikk alapján könnyen eldöntheted, hogy őt választod-e kedvencként.

A border collie egy munkára termett kutyus, ettől függetlenül hűséges társ a mindennapokban is. Kedves jelleme igazán szerethetővé teszi, hiszen tanulékony, szófogadó típus. Szorgalmas, és éles eszű, nem kifejezetten öleb alkat, de nagyon ragaszkodó. Kitartó és buzgó, egyszerűen mindent megtesz a gazdája kedvéért, imád megfelelni. Nem csupán szorgalmas, de energikus, és munkaszerető, éppen ez teszi őt tökéletes pásztorkutyává.

Fontos számára a mentális és fizikai kihívás, a megugrandó célok, a közös elfoglaltság és a játék. A rendszeresen felé támasztott elvárások nélkülözhetetlenek számára, ennek hiányában viselkedési zavarok léphetnek fel. Ilyenkor a felesleges energiáit másképp igyekszik levezetni, ami nagyon veszélyes lehet számára.

Őrzési, terelési vágyainak helyet kell biztosítani, ezért mindenképpen kertes házban javasolt a tartása. Ideális körülmények esetén, gondos gazdi mellett kiegyensúlyozott kutyus.

Border collie külső jellegzetességei

Közepes termetű kutya, izmos testalkatú. Mozgékony, dinamikus, munkáját maximális figyelemmel végzi. Nagyon barátságos habitusú, meleg tekintete a gazdájának szól, az állatok felügyelése közben viszont szigorú.

Az ideális súlya körülbelül tizenhárom és huszonkettő kilogramm közötti, a szukák kicsit kisebbek a kan kutyáknál. Középhosszú és nem teljesen rövid szőrzet jellemző ennél a kutyafajtánál. Bundája sűrű, amely megfelelő védelmet biztosít az időjárással és a parazitákkal szemben.

Leginkább fekete-fehér színkombinációban népszerű, azonban több színvariáció is megengedett az FCI által.

Manapság a border collie nem csupán juhászkutyaként közkedvelt, egyre többen választják házi kedvencként is. Egy szerethető, lojális kutya, számára a legfontosabb az ideális nevelés és a munkaszeretetének kielégítése. Ebbe beletartozik a fizikai mozgás és a mentális játékok, összetett feladatok is.

Kinek ajánlott a border collie?

Szem előtt kell tartani, hogy nagyon igényes fajta, szőrzete gondos ápolást igényel. Heti rendszerességgel mindenképpen javasolt átfésülni.

Kezdő kutyatartóknak nem igazán javasolt, hiszen magas intelligenciája révén észreveszi a nevelési hibákat, és ezeket képes a hasznára fordítani. A border collie a folyamatos mentális és testi igénybevételt kedveli. Jól kijön gyerekekkel is, azonban fontos megtanítani a gyermekeket arra, hogy a kutyus nem kifejezetten öleb.

Megfelelő neveléssel és helyes tartási körülmények mellett tökéletes társ, akár családosok, akár egyedülállók számára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsmeglepkek.hu - 2023 december - Cikk1

Ízek, borok, pillanatok kettesben

Van a világon egy olyan dolog, ami képes összehozni a legkülönfélébb kultúrájú, típusú embereket, elsimítani a konfliktusokat, megerősíteni kapcsolatokat és kellemessé tenni az együtt töltött időt.

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!