A Louvre titokban alapos tudományos vizsgálatnak vetette alá Leonardo da Vinci Salvator Mundiját. Azonban úgy tűnik, kétféleképpen kommunikálták az eredményeket. Vajon kizárólag da Vincinek tulajdonítható a világ legdrágább festménye vagy reneszánsz gyakorlat szerint műhelymunka eredménye? Miért nem érkezett meg a mestermű a Louvre-ba?

Egyre közelebb a Salvator Mundi rejtélyéhez?

Újabb fordulatokról számolt be a The Art Newspaper a Salvator Mundi, a világ legdrágább festményével kapcsolatban, miután Franciaországban április 13-án bemutatták Antoine Vitkine The Saviour for Sale című dokumentumfilmjét. 

A film arra a kérdésre igyekezett választ adni, hogy Leonardo da Vinci híres festménye, amelyet a Mona Lisa férfi változatának is tartanak, végül miért nem érkezett meg a Louvre nagyszabású, a reneszánsz géniusz halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra.

Leonardo Da Vinci Salvator Mundi Vita Dokumentumfilm
A Salvator Mundi Egyik Másolata / Fotó: Musée Du Louvre / Antoine Mongodin

Vitkine anonim módon megszólaltatta a Macron-kormány egyik vezető tisztségviselőjét, aki a kamerának elárulta, hogy a festmény valójában megérkezett a Louvre-ba 2018 júniusában, hogy az intézmény laboratóriuma, a C2RMF szakértői egy titkos tudományos vizsgálatnak vethessék alá. A dokumentumfilm szerint ez a szupertitkos vizsgálat végül azt állapította meg, hogy Leonardo da Vinci „csak közreműködött” a festmény elkészítésében, nem mondható ki egyértelműen, hogy kizárólag a Mester keze munkája. Tehát, a Macron-kormány illetékese szerint a Louvre szakértői nem tulajdonították 100%-ban Leonardónak a Salvator Mundit.

Kapcsolódó cikk

Mint arról korábban beszámoltunk, a Salvator Mundit 2017 novemberében a Christie’s aukcióján vásárolta meg rekordáron Szaúd-Arábia koronahercege, Mohammed bin Salman, a kulturális minisztérium nevében. A dokumentumfilmben a francia kulturális minisztérium magasrangú munkatársa szintén neve elhallgatását kérve azt nyilatkozta, hogy ezután a kép kölcsönzéséről a legmagasabb szinten, egy francia-szaúd-arábiai csúcson tárgyaltak 2018 áprilisában. 

A Salvator Mundi ezután került New Yorkból Párizsba, és vizsgálták át a franciák röntgennel és egyéb gépekkel. A nyilvánosságra nem hozott eredmények ismeretében egy nemzetközi szakértőkből álló csoport amellett foglalt állást, hogy nem kizárólag Leonardo da Vinci alkotása a Salvator Mundi. A Louvre ezután „Leonardo da Vinci és műhelyének munkájaként” szerette volna a kiállításon bemutatni a művet.

A szaúd-arábiai tulajdonosnak nem tetszett a szakértői vélemény

Az arabok viszont nem erre az állásfoglalásra számítottak. Bin Salman – még mindig a névtelenséget kérő informátor elmondása alapján – foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy tulajdonát – saját nyugatias, modern imázsának erősítése érdekében – 100%-ban az itáliai zseninek tulajdonítva mutassák be a Louvre Leonardo-kiállításán a Mona Lisa mellett. Állítólag ezért még fizetni is hajlandóak lettek volna a franciáknak.

Documentary looks at why 'Salvator Mundi' was not exhibited at the Louvre

A French documentary has claimed that "Salvator Mundi," the world's most expensive painting, was not exhibited at the Louvre in 2019 because experts doubted ...

Végül Emmanuel Macron francia elnök, egyben a kiállítás védnöke döntött 2019 szeptemberében: Franciaország és a Louvre hitelessége a tét, nem engednek az arabok „ajánlatának”. Erre bin Salman úgy döntött, hogy nem adja kölcsön a festményt a kiállítás idejére.

A sajtó és a közönség a tárlat megnyitásakor, 2019 októberében mindebből csak annyit érzékelt, hogy valamiért a kép nem érkezett meg Franciaországba: a tervezett helye üresen maradt

100% Leonardo da Vinci 

Ha ez még nem lett volna elég fordulatos, kiderült, egy újabb csavar is került a történetbe. A Louvre vezetése talán hajlott arra, hogy mégis enged az arabok nyomásának. Ezért 2019 decemberében elkészítettek egy 46 oldalas, a múzeum kiadványainak stílusába illeszkedő kis könyvet, amelyben részletesen ismertették a laborvizsgálat eredményeit és a szakértők megállapítását.

A történeti és tudományos vizsgálatok eredményei alapján kimondhatjuk, hogy Leonardo da Vincinek tulajdonítható az alkotás

– írta Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója az előszóban. 

A könyvet a múzeum titokban adta ki, de forgalomba végül nem került. A múzeum ugyanis nem jelentethet meg olyan kiadványokat magántulajdonban lévő műtárgyakról, amelyek nem képezik a múzeum gyűjteményének részét.

Kapcsolódó cikk

A dokumentumfilmben azonban nem ejtenek szót a könyvecskéről. Vitkine szerint a Louvre álláspontja az, hogy ez a kiadvány nem is létezik, és a vizsgálatokat sem végezhették volna el, mert nem az övék a műtárgy.

„A film elsősorban Macron 2019-ben meghozott döntésének politikai vonatkozásait kívánta feltárni. Tiszteletben tartom a Louvre szakmaiságát, és nem áll módomban megmagyarázni a Macronhoz eljutott információk és a szaúdiak által finanszírozott könyvben megjelentek között feszülő ellentmondásokat. Abban bizonyos vagyok, hogy a könyv tartalma Macron elnökhöz nem jutott el, amikor meghozta a döntést. Ám nem becsülhetjük alá azt a kétirányú politikai nyomást, amely beszennyezheti a szakemberek szigorúan művészeti és tudományos szempontokon alapuló állásfoglalását” – jelentette ki Vitkine.

A Louvre kiadványának tudományos megállapításai

A sajtóhoz 2020 márciusában eljutott néhány példány a kötetből. 

A kötetet Vincent Delieuvin, a Louvre egyik vezető kurátora és a C2RMF két munkatársa szerkesztette. Martinez bevezetője után következő fejezetek mind azt támasztják alá, hogy kizárólag Leonardo alkotása a Salvator Mundi. A Christie’s aukciós ház elsősorban Luke Syson, a londoni Nemzeti Galéria munkatársának véleményére alapozva tulajdonította teljes egészében Leonardónak a képet. Ezt a 2011-es szakvéleményt több nemzetközi szakértő elfogadta, mások viszont inkább a mester és egy tanítványának közös munkájának vélték. A múzeum vizsgálata megerősíti a kép korábbi restaurátorának önálló megállapításait is. 

A Louvre laboratóriumának fő érvei amellett, hogy kizárólag Leonardo keze munkája az alkotás:

  • infravörös kamerával felfedeztek egy olyan alig látható ceruzarajzot, amely nagyon hasonlít a Mona Lisán és Keresztelő Szent János című festményeken is megtalálható vázlatra, amely egyértelműen eltér azoktól az előrajzolásoktól, amelyek a műhelyekben készült festményeken találhatók
  • több olyan korrekció is fellelhető a képen, amely Leonardo zseniális keze nyomára utal
  • az arc és a kéz részletei is egy kiváló festőre utalnak
  • Leonardo híres sfumato technikája, amely érett korszakát jellemezte

„Ezek a tényezők arra engednek következtetni, hogy az alkotás teljes egészében Leonardo munkája, amelyet sajnos nem sikerült megfelelő körülmények között megőrizni és kellő körültekintéssel restaurálni” – írta Delieuvin.

A The Art Newspaper megjegyzi azonban, hogy aki kategorikusan kijelenti egy reneszánsz korabeli alkotásról, hogy az kizárólag egy mester munkája, nagyon kockázatos terepre téved. Jonathan Nelson, az itáliai reneszánsz festészet egyik kiváló szakértője szerint ugyanis minden reneszánsz mester festménye valamilyen mértékben műhelymunka eredménye.

A lap kérdéseket intézett a Louvre-hoz a filmmel és a könyvvel kapcsolatban, de az intézmény nem reagált a megkeresésre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet