Nehéz leszokni, de nem lehetetlen

A dohányzás manapság már szinte az élet természetes velejárója, ami nem feltétlenül követendő és jó dolog. Lehet, hogy te is eljutottál arra a pontra, hogy ideje megszabadulni az égő, füstölgő bűzrudacskáktól, de még nem tudod, hogyan tedd. Segítünk!

Az első lépések

Valószínűleg már te sem emlékszel az első cigidre. Lehet, hogy a kíváncsiság motivált, esetleg a tiltás ellen lázadtál, vagy épp a környezet és a társaság hozta magával az első szál cigarettát. Akármilyen is volt az indulás, a lényegen nem változtat, hogy mára már minden bizonnyal függsz a nikotintól.
Leszokas Dohanyzas Agyserkento
A nikotin egy olyan szerves vegyület, ami nagymértékben megtalálható a dohányban, és égés hatására szabadul fel. Természetesen emellett számos más káros anyag is felszabadul, ami a tüdőbe jutva további károkat okoz. Amellett, hogy a nikotin felpörget, megemeli az adrenalinszintet, jelentősen csökkenti a stresszt is. Éppen ezért nem véletlen, amikor egy húzós szituáció után azt látod, hogy a dohányos ismerőseid mennek és rágyújtanak. A hirtelen nikotinmegvonás fejfájáshoz, alvászavarhoz vagy akár depresszióhoz is vezethet, így minden esetben érdemes lépcsőzetesen haladni.
Mivel alapvetően egy függőségről van szó, így minden esetben nehéz az arról való leszokás. Ha már tudatosítottad magadban azt, hogy milyen káros hatással van a szervezetedre, akkor jó eséllyel elindulhat a leszokás folyamata.

Leszokás és ami vele jár

Nagyon ritka az, amikor valaki képes úgy leszokni a dohányzásról, hogy egyik nap még dohányzik, és másnaptól soha többé nem gyújt rá. Természetesen nem lehetetlen, de nem ez az elvárás.

Ha már megszületett benned az elhatározás, hogy le szeretnéd tenni a cigit, akkor ugyanúgy minden nap szükséges tudatosítani magadban azt, hogy amikor nem gyújtasz rá, azt a szervezeted meghálálja és folyamatosan gyógyítja magát. Gondolj csak bele, nem leszel többé füstszagú, továbbá a hajad és a körmöd nem fog törni, a bőröd pedig ráncosodni. A leszokáshoz kétféle módszer segíthet hozzá, az egyik az úgynevezett nikotintapasz, míg a másik a hevítőkészülékek és az Agyserkentő.hu-nál kapható nikotinmentes hevítőrudak használata.

Természetesen a leszokás sem egyszerű folyamat, hiszen a szervezeted egy idő után követelni fogja a jól megszokott nikotinadagját. Ez különböző kellemetlen tünetekkel jár, mint fokozott fejfájás, levertség, a koncentráció hiánya és különféle hangulatingadozások. Sőt olyan időszakok is lesznek, amikor bármit megadnál egy cigiért. Na ilyenkor kell erősnek lenni.
Ha hiányzik maga a mozdulat, a szertartás vagy csak a társaság, akikkel együtt dohányoztál, akkor bátran próbáld ki a különböző nikotinmentes hevítőrudakat. Hidd el, az élmény majdnem ugyanaz lesz, de sokkal kevésbé káros!

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból