Ilyen egy LGBTIQ+ jogokat hirdető filmfesztivál arculata

Merész színösszeállítások és a melegjogi tüntetések transzparenseiről ismerős betűtípusok kombinációi hirdetik az LGBTIQ+ közösséggel való szolidaritást, a Five Films For Freedom fesztivál után is.

Nemzetközi, sőt univerzális üzenet

Vajon egy konkrét, de igencsak intim terméknek, egy rendszeres, de évről-évre megújuló eseménynek vagy egy ikonikus intézménynek számító luxusáruháznak nehezebb munka arculatot tervezni? Erről valószínűleg minden grafikusnak más lenne a véleménye. Most arra láthatunk egy megoldást, hogyan lehet két olyan erős és sokrétű szimbolikával rendelkező világot egységes arculattal megjeleníteni, mint az LGBTIQ+ jogok és a filmművészet.

lmbtq filmfesztival
/ Fotó: Alphabetical

A londoni székhelyű dizájnstúdió, az Alphabetical tervezte a nemzetközi Five Films For Freedom digitális rövidfilm-fesztivál arculati anyagait, számol be a kreatív projektről a Creative Boom.

Charles Dickens klasszikusa előtt tiszteleg és modernizálja arculatát a BT

„Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrosszabb idők. / A bölcseség kora volt az; meg a bolondság kora. / A hit korszaka; a hitetlenség korszaka. / A Világosság ideje; a Sötétség ideje. / A remény tavasza; a kétségbeesés tele. / Előttünk volt még minden; nem volt már előttünk semmi.”

A Brit Filmintézet (BFI) és a British Council, az Egyesült Királyság kulturális kapcsolatokkal és oktatási lehetőségekkel foglalkozó nemzetközi szervezete által még márciusban megrendezett fesztivál célja az LGBTIQ+ jogok támogatása volt. Minden nap más-más filmet mutattak be a Brazíliából, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Írországból érkezett rendezők.

https://www.instagram.com/p/B-NaqzUBiqg/

A kezdeményezés koncepciója az volt, hogy olyan helyeken mutassák be a filmeket „kifejezve az LGBTIQ+ közösséggel való szolidaritást, ahol korlátozzák a szabadság- és emberi jogokat” – mondja a kreatív csapat.

Nem mentek messzire az inspirációért

A stúdiót azzal keresték meg, hogy olyan merész arculatot alkosson a filmfesztivál számára, amely az LGBTIQ+ közösség üzenetét hordozza, és a szabad szeretetet mint kivívni való emberi jogot hirdeti világszerte.

#FiveFilmsForFreedom 2020 Official Trailer

The world’s widest-reaching LGBTIQ+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, queer, +) digital short-film programme returns from 18 to 29 March 2020. …

A tervezők korábbi LGBTQI+ jogi kampányok erős, színpompás arculatából merítettek ihletet. Az eredmény reményeik szerint egy olyan egység lett, amely univerzálisan jeleníti meg a szeretetet mint az emberi jogok húzóerejét.

Megújult a Contextus.hu kulturális online magazin

Az elmúlt időszakban nagy változásokon ment keresztül a három éve útjára indított ContextUs. Az egyik ilyen, hogy Magyarország legolvasottabb kulturális online magazinjává nőtte ki magát. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a Google Vezető hírek szolgáltatásának tagja. Ennek okán több emberhez érnek el cikkeink, hiszen az adott keresési találatok elején szerepelnek, kiemelt helyen.

A stúdió olyan egyedi betűtípust tervezett, amilyet a kézzel írt transzparenseken látni a tüntetéseken, és régi filmcímekre utaló szövegeket fogalmazott. Mindez így együtt a játékosság és az ütősség egyensúlyát hivatott megteremteni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból