Nézem Képzőművészet A bejrúti robbanás több galériát és múzeumot is tönkretett

A bejrúti robbanás több galériát és múzeumot is tönkretett

Promóció

A raktár felrobbanása és az azt követő tűz folytán több galéria és múzeum is súlyos károkat szenvedett el Libanon fővárosában, Bejrútban. 

Hat éve tárolták a kikötőben a robbanóanyagot

Promóció
- Advertisement -

Kedden este két hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát, Bejrútot. A közeli kikötő mellett álló raktár detonációja 70 ember tragikus halálát és közel 4 ezer ember megsebesülését eredményezte. 

A bejrúti Sursock múzeeum a robbanás után / Fotó: Marie Nour Hechaime

A libanoni állam által működtett Nemzeti Hírügynökség korábbi beszámolója szerint tűz ütött ki a bejrúti kikötőben. A jelenleg is tartó nyomozások eredményei szerint 2750 tonna robbanásveszélyes ammónium-nitrát okozta a tragédiát, amelyet már hat éve tároltak a felrobbant raktárban és nem egyszer felszólították a hatóságokat az évek során, hogy a robbanóanyagot szállítsák el.

Better shot of the Beirut explosion.

177k votes, 9.4k comments. 2.7m members in the PublicFreakout community. A subreddit dedicated to people freaking out, melting down, losing their …

A katasztrófa azonban nemcsak a város épületeiben, de a művészeti életben is súlyos károkat okozott. A város legnagyobb képzőművészeti központjai, a Marfa és a Tanit Galéria teljes egészében megsemmisültek. A város központjában található Opera Galériát szintén porrá zúzta a robbanás, írja a The Art Newspaper. 

Súlyos károk a kulturális térben is

A kikötőben történt robbanás eredményeként Bejrút egész városában erőteljes, pusztító hullámlökések áradtak végig. Az ablaküvegek még a több kilométerrel arrébb fekvő komplexumokoban is szilánkosra törtek, több lakóház is lakhatatlanná vált.

Elbocsátották a Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóját a mérgező munkakörnyezetről szóló vádak miatt

A Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum (MOCAD) bejelentette, hogy megszünteti kapcsolatát ügyvezető igazgatójával, Elysia Borowy-Reederrel. A The Art Newspaper értesülése szerint az ellene indított vizsgálat alátámasztotta a korábbi vádakat, miszerint nem biztosítja a rasszizmusmentes munkahelyi környezetet és az egészséges, sokszínűséget támogató légkört. Mindezt egy nyílt levél előzte meg, amelyet 70 alkalmazott írt alá.

A Hotel Le Gray mindössze öt perces sétára fekszik a kikötőtől. A város egyik legjelentősebb luxusszállodája volt, a robbanásból származó repülő törmelékek azonban lyukat fúrtak a szálloda bútoraiba, áthatoltak a falakon és az üvegszálak minden irányba szétszóródtak. A Sursock Múzeum, ami az 1960-as évek Libanonjának jelentőségteljes kulturális központja volt, 2015-ben költséges restaurációk árán újítottak fel, szintén súlyos károkat könyvelhet el. A múzeum igazgatója, Zeina Arida szerint a keddi tragédia a legerősebb robbanás volt, amit valaha látott, ám szerencsére egy munkavállalója sem sérült meg.

Libanonban a dollár árfolyama azonban olyan magas, hogy nincsen lehetőségük arra, hogy akár csak az épület ablakait kicserélhessék.

Ezzel együtt pedig számos képzőművészeti alkotás és műkincs is megsérült, ami a libanoni kulturális tér csorbulásával is jár. Nemrégiben azonban a Drezdában történt műkincsrablás és a német kurátor, Hella Mewis elrablása rázta meg a kulturális életet. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3