A bejrúti robbanás több galériát és múzeumot is tönkretett

A raktár felrobbanása és az azt követő tűz folytán több galéria és múzeum is súlyos károkat szenvedett el Libanon fővárosában, Bejrútban. 

Hat éve tárolták a kikötőben a robbanóanyagot

Kedden este két hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát, Bejrútot. A közeli kikötő mellett álló raktár detonációja 70 ember tragikus halálát és közel 4 ezer ember megsebesülését eredményezte. 

bejrut
A bejrúti Sursock múzeeum a robbanás után / Fotó: Marie Nour Hechaime

A libanoni állam által működtett Nemzeti Hírügynökség korábbi beszámolója szerint tűz ütött ki a bejrúti kikötőben. A jelenleg is tartó nyomozások eredményei szerint 2750 tonna robbanásveszélyes ammónium-nitrát okozta a tragédiát, amelyet már hat éve tároltak a felrobbant raktárban és nem egyszer felszólították a hatóságokat az évek során, hogy a robbanóanyagot szállítsák el.

Better shot of the Beirut explosion.

182k votes, 9.3k comments. 2.9m members in the PublicFreakout community. A subreddit dedicated to people freaking out, melting down, losing their …

A katasztrófa azonban nemcsak a város épületeiben, de a művészeti életben is súlyos károkat okozott. A város legnagyobb képzőművészeti központjai, a Marfa és a Tanit Galéria teljes egészében megsemmisültek. A város központjában található Opera Galériát szintén porrá zúzta a robbanás, írja a The Art Newspaper. 

Súlyos károk a kulturális térben is

A kikötőben történt robbanás eredményeként Bejrút egész városában erőteljes, pusztító hullámlökések áradtak végig. Az ablaküvegek még a több kilométerrel arrébb fekvő komplexumokoban is szilánkosra törtek, több lakóház is lakhatatlanná vált.

Elbocsátották a Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóját a mérgező munkakörnyezetről szóló vádak miatt

A Detroiti Kortárs Művészeti Múzeum (MOCAD) bejelentette, hogy megszünteti kapcsolatát ügyvezető igazgatójával, Elysia Borowy-Reederrel. A The Art Newspaper értesülése szerint az ellene indított vizsgálat alátámasztotta a korábbi vádakat, miszerint nem biztosítja a rasszizmusmentes munkahelyi környezetet és az egészséges, sokszínűséget támogató légkört. Mindezt egy nyílt levél előzte meg, amelyet 70 alkalmazott írt alá.

A Hotel Le Gray mindössze öt perces sétára fekszik a kikötőtől. A város egyik legjelentősebb luxusszállodája volt, a robbanásból származó repülő törmelékek azonban lyukat fúrtak a szálloda bútoraiba, áthatoltak a falakon és az üvegszálak minden irányba szétszóródtak. A Sursock Múzeum, ami az 1960-as évek Libanonjának jelentőségteljes kulturális központja volt, 2015-ben költséges restaurációk árán újítottak fel, szintén súlyos károkat könyvelhet el. A múzeum igazgatója, Zeina Arida szerint a keddi tragédia a legerősebb robbanás volt, amit valaha látott, ám szerencsére egy munkavállalója sem sérült meg.

Libanonban a dollár árfolyama azonban olyan magas, hogy nincsen lehetőségük arra, hogy akár csak az épület ablakait kicserélhessék.

Ezzel együtt pedig számos képzőművészeti alkotás és műkincs is megsérült, ami a libanoni kulturális tér csorbulásával is jár. Nemrégiben azonban a Drezdában történt műkincsrablás és a német kurátor, Hella Mewis elrablása rázta meg a kulturális életet. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból