Lilly Singh és Trevor Noah a beszélgetőműsorok koronavírus utáni sorsáról meséltek 

Lilly Singh youtuber és a A Little Late sztárja, valamint Trevor Noah a Comedy Central The Daily Show humoristája a politikai és a nemzeti ügyek összevetéséről, valamint a koronavírus-járvány alatt népszerűvé vált beszélgetőműsorokról osztották meg gondolataikat. 

Több házigazda

Lilly Singh és Trevor Noah a Variety újságírójának adott interjújukban fejtették ki véleményüket azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekkel a koronavírus-járvány és a rasszizmus ellenes tüntetések kapcsán szinte minden nemzet szembesül. A Little Late sztárja és a Comedy Central The Daily Show-jának humoristája a karantén ideje alatt népszerűvé vált új műfajról, az online beszélgetőműsorokról is kifejtették gondolataikat. 

lilly trevor
Lilly Singh és Trevor Noah / Fotók: Getty Images

A késő esti beszélgetőműsorok terén – amelyeknek főleg az Egyesült Államokban van nagy hagyománya – az utóbbi időben szembetűnő változás volt megfigyelhető. A fehér férfi házigazdákat színes bőrűek és nők váltották fel kényelmes foteljeikben. Nem kivétel ez alól Trevor Noah és Lilly Singh sem. Noah szerint annak ellenére, hogy dél-afrikai, sosem haragudott a fehér férfiakra, amiért sokáig ők uralták a humoros műsorok előkelő trónját. A közönség változik, így a sokszínűségre is előbb-utóbb sor kerül. Főleg, ha a szolgáltatói hálózatok is nyitottabbá válnak. Mindez igazi dominóhatásként befolyásolja majd a médiát és a szórakoztatóipart. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem egy olyan világra vágyom, ahol nincsenek fehér férfi házigazdák, hanem egy olyanra, ahol több reteget képviselő házigazda is van[/perfectpullquote]

– mondja Noah. Véleményével Lilly Singh is egyetért, aki szerint szükség van arra, hogy a műsorok ne csak egy szűkebb kör, de minél több réteg képviseletét legyenek hivatottak szolgálni. 

Népszerű műfaj

A koronavírus-járvány az esti beszélgetőműsoroktól is arculatváltást követelt. Singh sok epizódját előre elkészítette, mielőtt a korlátozásokkal kísért pandémia végigsöpört volna a világon, Noah pedig a lakásából folytatja műsorát. A férfi ennek megfelelően igyekezett adásainak tartalmát a világot foglalkoztató hírekkel, valamint a politikai állásfoglalásokkal összeegyeztetni.

Az elnémítás kultúrája ellen szólalt fel J. K. Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushdie is

Az aláírók úgy látják, az elnémítás kultúrája gátja az érdemi vitáknak, és ha nem lehet majd ütköztetni a különböző álláspontokat, ha eltűnnek a különböző vélemények, azt megszenvedik majd a társadalmilag fontos ügyek.


Noah meglátása szerint az embereket sokkal inkább érdekli a való világ történéseinek eseménysora, mintsem a televízióban sugárzott műsorok garmadája. Ha pedig az emberek keresnek valamit egy szórakoztatás céljából teremtett adásban, az a dolgok tisztázása, jelentése. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az emberek különböző valóságokban élhetnek, és ez az a bizonytalanság, ami némi kényelmetlenséget teremt[/perfectpullquote]

– mondja Noah. Singh hozzáteszi a komédia kiváló eszköz ahhoz, hogy górcső alá vegyék a súlyosabb témákat. Továbbá a valóságból való menekülésre is jó megoldás a humor. Ennek ellenére, a karantén ideje alatt mégsem érzékelték, hogy a nézők szemet hunynának a dolgok felett. Mi több, inkább meg akarják ismerni a jelenleg is zajló valóságot, segíteni akarnak a változásban és egyszerűen csak felfogni, hogy mi történik éppen az emberiséggel. Singh véleménye szerint a humoristák pont erre adnak lehetőséget. Műsoraikban nemcsak a sziporkázó vicceknek, de a politikai párbeszédnek is jelentősége van, ami a közelgő amerikai elnökválasztásokat illetően igencsak fontos. Talán ez is némi magyarázatként szolgál azt illetően, hogy miért kezdett a koronavírus-járvány ideje alatt számos híresség saját műsor sugárzásába. Naomi Campbell többek között Anna Wintourral folytatott beszélgetést Donald Trumpról, Reese Witherspoonnak Jennifer Lopez engedett bepillantást hétköznapjaiba. Billie Eilish pedig az édesapjával rádióadásba kezdett. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból