Tizenhat éve hozza el nekünk a világ animációinak krémjét az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A főszervezővel és alapítóval, Liszka Tamással emlékeztünk a kezdetekre és beszélgettünk a fesztivál szervezői oldaláról is.

ContextUs: Mikor kristályosodott ki a fesztivál alapgondolata?

2003 nyarán volt az első próbálkozásunk a Millenárisban. Ott volt a hatalmas csarnok, amivel nem tudtak mit kezdeni, mi pedig tele voltunk kedvvel és ötletekkel – így alakítottunk ki egyfajta ingyenes nyári kertmozit. Életem legszebb nyara volt.

Félig lerobbant projektorral elkezdtünk vetíteni egy vörös téglafalra – minden este vetítettünk, és egy-két hónap alatt állandó közönségünk alakult ki. Százak jöttek a város legkülönbözőbb pontjairól: a Rózsadombról leszivárgott egyetemistákon keresztül a belvárosi hajléktalanokig mindenki velünk együtt nézte a filmeket.  Kiderült, hogy a filmek szeretete messze felülírja a társadalmi pozíciót. Azóta is ennek az animáció által megalkotott közösségre, és a belőle áradó atmoszféra megőrzésére törekszünk.

ContextUs: Hogyan alakult át ez a projekt egy nemzetközi fesztivállá?

Mondhatni a folytatása volt, megtoldva az én régi vágyammal, hogy legyen egy kifejezetten animációs filmeknek szentelt mozi Budapesten. Nem volt könnyű ezt elintézni akkoriban, elvégre a technika még elég vaskos volt. Kompromisszumként kezdtünk el mozi helyett fesztivált tervezni a Millenárisban – később le is zajlott az első évad. Remekül sikerült! Özönlöttek a filmek és a vendégek a világ minden pontjáról.

Liszka
Orosz Anna Ida, Liszka Tamás, Piotr Kardas / Fotó: Az Anilogue Hivatalos Facebook-Oldala

Nagyon élveztük, és a visszajelzéseken felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy tovább lépünk egy fokkal a valódi mozikig. Leszerződtünk az Urániával, amely azóta is a fesztivál fő helyszíne. Az eltelt tizenhat évben arra törekedtünk, hogy elérjük azt a szintet és elismerést, ahol ne legyen kérdés, hogy ha megjelenik egy film Japánban, Kanadában, Ausztriában, bárhol, azt az Anilogue-on bemutathatjuk Budapest számára.

ContextUs: Miben rejlik szerinted az Anilogue különlegessége?

Utánjátszó fesztiválból van millió a világon, mi viszont kifejezetten arra törekszünk, hogy még világszinten is az elsők között legyünk az új művek bemutatásában. Idén például a Mirait mutathatjuk be a Mozinet hivatalos karácsonyi premiere előtt.

Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel hivatalosan is Mamoru-san mind az öt egész estét filmjének premiere az Anilogue-on volt. Ez az egyik legnagyobb sikersztorink, amiből még sokat szeretnénk meghonosítani.

Pár éve Vécz Péter, A nyuszi és az ősz című animációs film készítője egy interjú után elmesélte nekem, hogy a fesztiválon tett látogatása után döntötte el, rajzfilmkészítő lesz. Addig grafikusnak készült, de az ott látott filmek után ez megváltozott. Önmagukban is csupa öröm megnézni ezeket a filmeket, de azt látni, hogy azzal, hogy egy-egyet levetítünk, micsoda változásokat tudunk előidézni, még izgalmasabb!

ContextUs: Hányan alkotjátok a szervezőgárdát?

A szervezést a kezdetek óta ketten-hárman csináljuk. Egész évben aktívan keressük az újdonságokat, elutazunk különböző fesztiválokra, szerződéseket kötünk, szóval összegyűjtjük a filmeket, amiket majd öt napig adni fogunk. Amikor elindul a fesztiválszezon folyamatosan egyre több segítséget kapunk. A sajtós, grafikus és hangtechnikai kollégákon át a helyszínek stábjáig mindenki ilyenkor csatlakozik be.

Az idei legjobb hír a rajzfilm szerelmeseinek – Jön az Anilogue

Idén 300 animációs rövidfilmet és 10 egész estés filmet láthat majd a közönség, köztük Mamoru Hosoda legújabb filmjét, a Mirait. A budapesti animációs seregszemlét egy legendás francia rendező, a Kirikou figuráját megalkotó Michel Ocelot személyesen nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az Anilogue fókuszában idén Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak.

Önkéntesekkel együtt körülbelül harmincan visszük végig a fesztivált, aminek a végeztével aztán ismét szét széledünk egy újabb évre. Bevallom a fesztivál vége mindig keserédes érzést hagy maga után. Mint egy gyorsvonat ment át mellettünk egy pillanat alatt a saját fesztiválunk, és már huss, vége is van.

ContextUs: Tizenhat év nagyon hosszú idő – nem fáradtál bele mostanra a véget nem érő szervezésbe?

Nem, ezt képtelenség megunni. Az animáció egy olyan szakma, ami nem bír ugyanolyan lenni – legalábbis mi a válogatás során igyekszünk kerülni a kliséket. Nem a kaptafára megyünk, a régi témákban is az újdonságot és a meglepetést keressük.

Egy élőszereplős filmmel ellentétben itt teljesen az alapoktól kell felépíteni egy komplett világot. Rettenetesen pepecselős és fárasztó munka – épp ezért, ha jól sikerül, az varázslatos tud lenni.

Így készült a magyar, Oscar-díjra is jelölt Ruben Brandt, a gyűjtő

A Ruben Brandt, a gyűjtő képzőművészeti és pszichoterapikus témát jár körbe. Azonban mindezt szórakoztató és érdekes köntösbe csomagolva. Milorad Kristic rendezőnek ez az első játékfilmje, ennek ellenére máris Oscar-díjra is esélyes, hiszen jelölést kapott. A rendező eddig egyetlen rövidfilmet jegyzett, a My Baby Left Me című munkája egyből el is hozott egy Ezüst Medvét az 1995-ös Berlini Filmfesztiválról.

ContextUs: Mi alapján választotok helyszínt?

Habár jónak tartom ezt az előadventi időszakot, a november elég zsúfolt Budapesten, nehéz helyet találni. Idén a Toldi és a Puskin mozi is tele van, és bár örülök ennek, a város túlterheltsége miatt a helyszínek leszervezése minden évben kihívást jelent. Ez talán az egyik legnagyobb hátulütője egy ilyen kaliberű fesztivált a fővárosban megtartani vidék helyett. Néha irigykedem rájuk: jó érzés lehet, hogy ki van zászlózva a város főutcája a fesztivállal, mint Kecskeméten vagy Miskolcon. Sajnos nem hiszem, hogy a közeljövőben az Anilogue zászlója felkerül a Margit hídra.

47032943 2009557555799388 6291091146823172096 O
Liszka Tamás, Az Anilogue Alapítója: “Sajnos Nem Hiszem, Hogy A Közeljövőben Az Anilogue Zászlója Felkerül A Margit Hídra” / Fotó: Chripkó Lili

ContextUs: Milyen arányban érkeznek magyar és külföldi vendégek a fesztiválra?

Őszintén szólva nem számolom. Igaz, hogy egyre többször kérnek inkább angol, mint magyar feliratot a filmekhez, de ebből én nem vonnék le következtetést a közönség megoszlására vonatkozóan. Nagyjából ugyan annyi külföldi és magyar jön el, mindössze annyi a rejtély nyitja, hogy egyre többen tudnak angolul.

ContextUs: Van a fesztiválnak valami kimondatlan, hosszú távú célkitűzése?

Az a titkos elképzelésem, hogy egy idő után összeáll egy olyan értő, nyitott, de kritikus közönség, akik jártasak a világ animációiban és már ránézésre képesek lesznek különbséget tenni siker és vizuális zaj között. Szerintem a nézők a tudásukkal segítenek legtöbbet a készítőknek azáltal, hogy nem pisszegik ki a zsenit, mert felismerik. Magyarországon az animáció egy elég zárt világ, mindenki ismer mindenkit és ezért hamar egybemosódnak a stílusok. Ezt a bezárkózást lenne hivatott feloldani ez a rezonáló közönség.

CV

Liszka Tamás 1975-ben született Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, intermédia szakon diplomázott. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem Média design alapszakán oktat, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájában az interaktív filmnyelv elméleti kérdéseit kutatja. Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál főszervezője és alapítója.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.