A 18-23 évesek közel 17%-a nem heteroszexuálisnak tartja magát. 

Társadalmi LMBT elfogadottság, láthatóság és egyenlő jogok

Február 24-én tette közzé a Gallup közvéleménykutató egyik legfrissebb felmérését, amely azt állapította meg, hogy az amerikai lakosság 5,6%-a vallja magát az LMBT-közösséghez tartozónak, írja a The New York Times. Legutóbb 2017-ben készült hasonló felmérés: akkor a lakosság 4,5%-a válaszolta azt, hogy a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultsággal rendelkezik.

Lmbt Felmeres Amerika
Egyre Többen Merik Felvállalni Szexuális Identitásukat / Fotó: Calla Kessler/The New York Times

A közvéleménykutatók szerint ez a növekedés részben a fiatalabb generációk miatt következett be, akik nagyobb valószínűséggel merik magukat nem heteroszexuálisnak tekinteni. A kutatás szerint az LMBT felnőttek több mint fele biszexuálisnak vallotta magát.

Kapcsolódó cikk

A Z generációból (az 1997-2002 között születettek) hatból egy személy (17%) vallotta magát az LMBT közösséghez tartozónak a felmérés alapján. Jeffrey Jones, a közvéleménykutató vezető elemzője szerint ez az arány valószínűleg még növekedni fog a jövőben. Hozzátette, hogy az amerikaiak egyre inkább támogatják a szexuális kisebbségek egyenlő jogait, ez is magyarázhatja a növekedő arányt.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a szexuális kisebbségek nyilvános jelenléte, azaz a láthatósága és az elfogadás együttesen azt eredményezik, hogy egyre többen felvállalhatják az identitásukat

– jelentette ki Sarah Kate Ellis, a GLAAD LMBTQ média- és jogvédő szervezet vezetője.

2020 folyamán mind az ötven szövetségi államra kiterjedően 15 ezer nagykorú amerikai állampolgárral készült telefonos interjú. A kérdést a következőképpen fogalmazták meg: „Az alábbiak közül minek vallja magát?” A válaszlehetőségek között a heteroszexuális, leszbikus, meleg, biszexuális és transzgender lehetőség szerepelt. A korábbi felmérés csupán eldöntendő kérdéssel kérdezett rá, hogy a felmérésben résztvevő az LMBT-közösséghez tartozik-e.

Van még teendő jogszabályi szinten is 

Az USA Legfelsőbb Bírósága az elmúlt évtizedben számos mérföldkőnek számító határozatot hozott a szexuális kisebbségek jogainak védelmében. Ilyen volt 2013-ban, hogy az azonos nemű házaspárok is megkaphatták a szövetségi juttatásokat, és 2015-től az egész országban összeházasodhatnak az azonos nemű párok. Idén júniustól a polgárjogi törvényt kiterjesztették a meleg és transznemű munkavállalókra is.

Kapcsolódó cikk

Bár nemrég többszáz vallási vezető követelte a konverziós terápiák betiltását, eddig csupán húsz államban létezik a minden tudományos alapot nélkülöző kezelések valamilyen szintű tiltása. Donald Trump kormánya és néhány republikánus vezető – ahogyan Magyarországon  és Lengyelországban is – pedig mindent megtett azért, hogy a szövetségi kormányban visszavegye a transzneműeket megillető jogokat – állítólag még Melania Trump sem világíthatta ki szivárvány színekkel a Fehér Házat. A Képviselőház azonban a héten szavazott az egyenlő jogok törvénytervezetéről, amely még szigorúbban lépne fel azokban az esetekben, ha valakit szexuális orientációja vagy nemi identitása miatt ér hátrányos megkülönböztetés. 

Az LMBTQ+ jogvédő szervezetek úgy nyilatkoztak, hogy a Gallup eredményei megegyeznek az általuk készített felmérésekkel. Amit Paley, az LMBTQ+ fiatalkorúak öngyilkosságának megelőzéséért létrejött Trevor Project vezetője azonban hozzátette, hogy az identitásra vonatkozó válaszadási lehetőségeket lehetett volna még tovább finomítani. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet