Olvasom London metróneveit irodalmi művekkel helyettesítették

London metróneveit irodalmi művekkel helyettesítették

Promóció

Aki járt már Londonban, valószínűleg tapasztalta, hogy picivel több a metróvonal, mint Budapesten. Ellenben, az egész várost körbe lehet járni a földalattival. Most néhány könyvimádó, kreatív ember megalkotta a londoni metrótérkép alternatív változatát, és az állomások neveit irodalmi művekre cserélte.

Promóció
- Advertisement -

A brit főváros, London történelmi múltja, gazdag kultúrája számos írót megihletett. Arról nem beszélve, hogy olyan nagynevű művészek örökítették meg nevét, állomásait, mint Shakespeare, Dickens vagy Arthur Conan Doyle. Ebből kifolyólag, a méltán híres metróhálózat és a könyv szerelmeseinek találkozásából született meg az irodalmi térkép.

Az irodalom szerelmesei imádni fogják / Fotó: Standard

A térkép lefedi a legtöbb zónát, és olyan címeket tartalmaz, mint a Twist Olivér, A lány a vonaton vagy a Paddington medve. Az egyes megállókhoz természetesen azoknak a műveknek a neveit írták, amelyek valamilyen módon kötődnek a helyhez. Dickens neve ezért hétszer, Colin MacInnes neve háromszor, Graham Greene neve pedig kétszer is feltűnik. A térképet az In the Book nevű cég hozta létre, amely személyre szóló könyvekkel foglalkozik.

A térkép célja, hogy átfogó földrajzi útmutatót nyújtson London sokszínű irodalmi történelméhez

– mondta a cég szóvivője, Tom Matthews.

A metró, ahol ingyen utazhatsz, ha 30 guggolást elvégeztél

A moszkvai metrótársaság Visztavocsnaja megállójában olyan automatát szereltek fel, amely méri, hány guggolást teljesítettél. Amennyiben eléred a 30-t, tádám, ingyen utazhatsz a metrószerelvényeken. És hogy? Az automata kidob egy jegyet, mintha pénzért vetted volna. Az ötlet kifejlesztői szerint a gépen nem lehet csalni. A szőnyeg pontosan érzékeli, ki és milyen ritmusban guggol le.

Az alkotók mind a helyieknek, mind a turistáknak szeretnék megmutatni London irodalmi műveit, és mivel a térképet mind gyakran forgatják, ennél jobb megoldást nem is találhattak volna. Matthews szerint az irodalom egyedülálló módon festi le a helyszíneket, amelyre csak kevés más dolog képes.

Érdekes megfigyelni, hogy bizonyos írók és műfajok túlnyomó többségben vannak az egyes helyeken.

Például Dickens a Central Line vonalat uralja, míg a viktoriánus művek, lásd Drakula vagy a Dr Jekyll és Hyde inkább a Picadilly környékére tehetők. Érdekes lenne látni egy hasonló térképet Budapestről is.

Promóció
ForrásStandard
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3