Aki járt már Londonban, valószínűleg tapasztalta, hogy picivel több a metróvonal, mint Budapesten. Ellenben, az egész várost körbe lehet járni a földalattival. Most néhány könyvimádó, kreatív ember megalkotta a londoni metrótérkép alternatív változatát, és az állomások neveit irodalmi művekre cserélte.

A brit főváros, London történelmi múltja, gazdag kultúrája számos írót megihletett. Arról nem beszélve, hogy olyan nagynevű művészek örökítették meg nevét, állomásait, mint Shakespeare, Dickens vagy Arthur Conan Doyle. Ebből kifolyólag, a méltán híres metróhálózat és a könyv szerelmeseinek találkozásából született meg az irodalmi térkép.

Tubemapcentral1
Az Irodalom Szerelmesei Imádni Fogják / Fotó: Standard

A térkép lefedi a legtöbb zónát, és olyan címeket tartalmaz, mint a Twist Olivér, A lány a vonaton vagy a Paddington medve. Az egyes megállókhoz természetesen azoknak a műveknek a neveit írták, amelyek valamilyen módon kötődnek a helyhez. Dickens neve ezért hétszer, Colin MacInnes neve háromszor, Graham Greene neve pedig kétszer is feltűnik. A térképet az In the Book nevű cég hozta létre, amely személyre szóló könyvekkel foglalkozik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A térkép célja, hogy átfogó földrajzi útmutatót nyújtson London sokszínű irodalmi történelméhez[/perfectpullquote]

– mondta a cég szóvivője, Tom Matthews.

A metró, ahol ingyen utazhatsz, ha 30 guggolást elvégeztél

A moszkvai metrótársaság Visztavocsnaja megállójában olyan automatát szereltek fel, amely méri, hány guggolást teljesítettél. Amennyiben eléred a 30-t, tádám, ingyen utazhatsz a metrószerelvényeken. És hogy? Az automata kidob egy jegyet, mintha pénzért vetted volna. Az ötlet kifejlesztői szerint a gépen nem lehet csalni. A szőnyeg pontosan érzékeli, ki és milyen ritmusban guggol le.

Az alkotók mind a helyieknek, mind a turistáknak szeretnék megmutatni London irodalmi műveit, és mivel a térképet mind gyakran forgatják, ennél jobb megoldást nem is találhattak volna. Matthews szerint az irodalom egyedülálló módon festi le a helyszíneket, amelyre csak kevés más dolog képes.

Érdekes megfigyelni, hogy bizonyos írók és műfajok túlnyomó többségben vannak az egyes helyeken.

Például Dickens a Central Line vonalat uralja, míg a viktoriánus művek, lásd Drakula vagy a Dr Jekyll és Hyde inkább a Picadilly környékére tehetők. Érdekes lenne látni egy hasonló térképet Budapestről is.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet