Nézem Színház A londoni Királyi Udvari Színház művészei a koronavírus-korszak híreit...

A londoni Királyi Udvari Színház művészei a koronavírus-korszak híreit adják elő rendhagyó helyszíneken

Promóció

Az aktuális politikai, társadalmi kérdések feldolgozása az újságírás és a színjátszás eszközeivel nem újkeletű, de mindenképpen izgalmas ötlet.

Rendhagyó évadnyitás

Promóció
- Advertisement -

Bár a hazai színházi világ a színházak finanszírozásának kérdése után az SZFE-botránytól hangos jelenleg, érdemes egy pillantást vetni arra, külföldön hogy történik az új idény elindítása. A koronavírus-járvány mindenütt veszélybe sodorta a színházak fenntartását és a színházi dolgozók megélhetését.

A londoni Royal Court Színház homlokzata / Fotó: Tristram Kenton/The Guardian

A londoni Royal Court Theatre, a brit Királyi Udvari Színház novemberben nyitja meg kapuit a közönség előtt egy egészen különlegesnek ígérkező előadássorozattal. Nem a két színpadon fog zajlani új darabok bemutatója, hanem a művészek külső helyszíneken, a színház épülete körül játszanak majd az egymástól kellő távolságot tartó közönségnek. Az előadások pedig a koronavírus-járvány időszaka alatti sajtóhírekről fognak szólni. Hat különböző lapszám, azaz előadás készül a karantén egy-egy hetének szalagcímeiből.

Sam Mendes és a Netflix 200 millióval támogatja a bajba jutott színházi dolgozókat

A streamingóriás 500 ezer fonttal (csaknem 200 millió forinttal) indította el a kezdeményezést, amelyre személyenként legfeljebb ezer fontig (390 ezer forintig) lehet pályázni. Azok kérhetik a támogatást, akik 2019 januárja és 2020. március 31. között brit színháznál dolgoztak. Az alappal azokat akarják segíteni, akik nem kapnak támogatást a brit kormány járvánnyal kapcsolatos pénzügyi segélyprogramjában – írta a .

A királyi színház Élő Újság elnevezésű projektje az USÁban a nagy gazdasági világválság alatt, született hasonló kezdeményezésnek állít emléket.

Az amerikai Federal Theatre az 1930-as években munka nélkül maradt szerzőket kért fel, hogy írjanak a legégetőbb társadalmi kérdésekről szóló drámákat.

Az egyik ekkor keletkezett darabot, a One Third of a Nationt (A nemzet egyharmada) az egész országban színpadra állították. Vicky Featherstone, a Royal Court művészeti igazgatója tinédzser korában hallott először az amerikai színházi kezdeményezéséről.

A karantén alatt egyik nap eszembe jutott, hogy mennyire létfontosságúnak számított az igazság kimondása a világválság után nem csak a színházi világ megmentése miatt, hanem azok felkarolására is, akik előtte nem kaptak elég megszólalási lehetőséget

– nyilatkozta Featherstone. Hozzátette, hogy a királyi színház Living Newspaper előadásai pörgősek, politikától sem mentesek és a nyugalom megzavarására alkalmasak lesznek, a jelentősen megváltozott és változó idők jegyében. Az előadások november 12-től délelőtt 11 és este 23 óra között tekinthetők meg.

Mi újság a színházban?

A Royal Court elindított egy adománygyűjtő kampányt is, amelynek célja, hogy 100.000 fontot gyűjtsenek össze a színház újrainduláshoz. A nagyszínpadon jelenleg is a márciusi bezáráskor játszott darab díszletei láthatóak.

Becsomagolt színházak jelentek meg Nagy-Britanniában

Egy új projekt segítené azokat a brit színházakat, amelyek a júliusi nyitási engedély ellenére nem állnak készen darabjaik bemutatására. Ezek a kulturális intézmények július 4-től kinyithatnak, ám műsoraikat csak online kereteken belül élvezhetik a nézők, élőben egyelőre nem. Ennek ellenére a Hamletet nem sokára már a technológia segítségével tekinthetjük meg.

A színház és az újságírás ötvözése nem újkeletű Angliában sem. 2014-ben a színház a The Guardiannel közös projektje során a lap újságírói rövid színházi darabokat írtak, amelyeket aztán online vetítettek. Az Off the Page (A lapon túl) elnevezésű kezdeményezés alkotásai aktuálpolitikai, oktatási és divattal kapcsolatos témákat dolgoztak fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Just announced: In November we’re reopening the doors of the Royal Court to create six weekly editions of a living newspaper.⠀ ⠀ Each edition will be available to watch in person at the Royal Court or online at home.⠀ ⠀ Living Newspaper is a major writer-based project drawing on the radical history of the Federal Theatre Project of the US – an arts programme to mobilise and employ unemployed artists and theatre workers surfacing from the Great Depression. ⠀ Each weekly edition will be created and edited by a collective of writers, working with freelance artists, to make a live newspaper with headlines, features and columns which will be performed in spaces around the Royal Court building.⠀ ⠀ More details will be announced in the coming weeks and tickets will go on sale in late October. Join the Royal Court Theatre mailing list to be kept updated.⠀ ⠀ Today we’re launching a fundraising campaign to raise £100,000 to reopen the doors, to support Living Newspaper and the theatre’s future. Every £1 raised will be doubled thanks to a matched funding pot generously donated by the Royal Court Theatre Board and Development Council. ⠀ ⠀ Link in bio for more info.

Royal Court Theatre (@royalcourttheatre) által megosztott bejegyzés,

Roy Williams sporttal kapcsolatos minidarabjából, a Death of Englandből (Anglia halála) végül egy egész estés dráma készült a Nemzeti Színház számára. A darab folytatását idén tervezik színpadra állítani.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3