Hiába nyitott ki a koronavírus-járvány alatt a Louvre, visszaesett a bevétel

Külföldi érdeklődők hiányában jelentősen visszaesett nyáron a világ egyik leglátogatottabb múzeumának, a párizsi Louvre-nak a látogatottsága, miután a koronavírus-járvány miatt a nem európai turisták előtt zárva vannak a francia határok : júliusban a tavalyi évhez képest 75, augusztusban pedig 60 százalékkal csökkent a látogatók száma – jelezte csütörtökön a múzeum.

A járvány ellenére hűségesek maradtak a franciák a múzeumhoz

Az augusztus végig előzetesen megvásárolt jegyeket is beleszámítva, az igazgatóság adatai szerint 550 ezren keresték fel júliusban és augusztusban a Louvre-t, akiknek csaknem nyolcvan százaléka francia, írja a Rappler.

A koronavírus-fertőzés miatti kötelező maszkviselés ellenére a hazai közönség hűséges maradt a Louvre-hoz, amely változatos programokat kínált egész nyáron, családoknak, fiataloknak és kifejezetten párizsi lakosoknak is.

louvre koronavirus bevetelek
Szájmaszkot viselői látogatók a Louvre múzeum előtt / Fotó: Christophe Petit Tesson / MTI

Az elmúlt években a múzeum látogatóinak alig 20-25 százaléka volt francia.

Legalább nem kell tömegek mellett megcsodálni a remekműveket

A látogatottság egyébként megfelel a július 6-i újranyitáskor előirányzott célszámoknak, a múzeum ugyanis előre számolt azzal, hogy jelentősen vissza fog esni az internetes jegyeladás a nem európai külföldi turisták elmaradása miatt. Sőt, az akkori közlemény szerint 40 milliós kárról számoltak be a vezetők.

A megelőző években az amerikaiak és a kínaiak érkeztek a legnagyobb számban nyaranta a Louvre-ba, idén a szomszédos európai országok turistái, a németek, a hollandok és a belgák adták a külföldi látogatók jelentős részét.

Miközben az elsősorban a jegybevételből gazdálkodó múzeum pénzügyi helyzete aggasztóvá vált, a látogatók számára soha annyira nem volt ideális a Louvre gyűjteményeinek megtekintése, mint jelenleg, amikor is nem kell a szokásos tömegtől és lökdösődéstől tartani a festmények előtt.

Túl “meztelen” volt, így nem léphetett be a Louvre ajtaján egy influenszer

Az ausztrál Instagram-influenszer, Newsha Syeh is így járt, akiről, mint kiderült, túl kihívóan öltözött fel. A Cosmopolitan szerint egy már azóta törölt Instagram-posztban mérgelődött Newsha Syeh-re. Rita Ora mindig is a bevállalós stílusáról és az extrém rucijairól volt híres, de néha még így is ki tudja akasztani a rajongóit.

A járvány elején, márciusban néhány napra bezárt a múzeum, ugyanis a dolgozók éltek a jogukkal, és nem mentek be dolgozni. Ám nem tartott sokáig, újra megnyitotta kapuit az egyik legismertebb múzeum.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból