Neked már van magasnyomású mosód? Nincs? Pedig az egyik legpraktikusabb takarítóeszköz a háztartásban.
Oké, a tízemeletes panelban talán nem, de ha kertes házban laksz, ha autód, kerékpárod, gyerekeid van (és nekik örökké sáros, koszos játékaik, kinti bútoraik vannak), ha van műhelyed, raktárépületed, áruszállító autód, és még sokáig sorolhatnánk, akkor hasznos kellék a takarítógépek sorában.
A sok év alatt összekoszolódott házfalat is le tudod tisztítani vele, de vigyázz, ha kis szobrok vagy gipszstukkók is díszítik a felületet, akkor annak inkább kézzel állj neki!
Maga a magasnyomású mosó bizonyára ismerős már számodra is. Sok benzinkútnál vagy autómosóban elérhető, de olyan sok feladatra bevethető eszköz, hogy érdemes a házad vagy a vállalkozásod körül is tartani belőle sajátot.
A ház körüli kisebb-nagyobb tisztítandó felületeken túl, mint amilyen a járda, a kerítés, a terasz, az autód vagy a bringád, nagyobb munkákra is befogható, akár ipari környezetben is.
Természetesen a különböző felhasználási területek különböző gépeket igényelnek, nem ugyanazt a konstrukciót tervezték a családi házas környezetbe, mint egy hatalmas üzemépület tisztítására. Sőt, a háztartási használatúak és az ipari mosók között is különböző kategóriák léteznek. Sőt, a háztartási használatúak és az ipari mosók között is különböző kategóriák léteznek. Ezért érdemes körülnézni a típusok között a PLAZAWEB.HU-n, mielőtt döntést hozol.

Magasnyomású mosó = gőzborotva?

Tévhit, hogy a kettő ugyanaz lenne. A magasnyomású mosó nem gőzt, hanem vizet nyom ki magából, amely nem melegebb 40 Celsius-fokosnál, tehát kb. olyan hőmérsékletű, mint a fürdővíz. A tévedést bizonyára az okozza, hogy a nagy nyomás következtében a víz olyan apró szemcsékben áramlik ki a mosóból, mintha gőz lenne.

Ugyanakkor mégsem teljesen butaság a kettőt egymáshoz nagyon hasonlónak találni, mert a magasnyomású mosók is olyan alapossággal távolítják el a makacs szennyeződéseket, mintha egy mozdulattal megborotváltuk volna a felületet. A különböző erő kifejtéséről a cserélhető, elforgatható, szélesíthető fúvókák gondoskodnak. Egyes típusokhoz kiegészítők is kaphatók, pl. mosókefés fúvókafej.
Egyes modellek vödörből vagy kannából is képesek magukhoz venni a vizet, másoknak saját tartálya van. Teljesítményüket tekintve 80-170 bar nyomással tudják a vizet nyomni.

Mobil, könnyű mozgatni

Aki ilyesmibe ruház be, többnyire nagyobb házban vagy kertben lakik, van garázsa, autóbeállója vagy nagy terasza… egyszóval elég nagy tere ahhoz, hogy akár mozgatni is kívánja a magasnyomású mosó készülékét. Hogy ne kelljen egy-egy ilyen mutatványba belerokkanni, a tervezők kényelmes fogantyúkkal és gördülékeny kerekekkel szerelték fel a masinákat.
A kábel általában 5 méter körüli hosszúságú, ami van, akinek bőven elég, akinek pedig nem, annak bizonyára már amúgy is van a sufnijában a ház sarkában egy praktikus hosszabbítója.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból