Nézem Film Félvilág: Mágnesként vonz a Mágnás

Félvilág: Mágnesként vonz a Mágnás

Promóció

Számos említésre méltó alkotást termelt ki a hazai filmgyártás 2015-ben. Vegyes fogadtatásban részesült, de szépen szerepelt a kasszáknál az Argo második része, a Liza, a rókatündér különleges világával a magyar közönség megnyerése mellett rengeteg külföldi díjat is bezsebelt, a Saul fiára pedig elfogultság nélkül tekinthetünk Oscar-esélyesként. Év végi befutóként – eredetileg csak tévéfilmként, majd a pozitív fogadtatás hatására hamarosan a mozikban is – csatlakozott a táborhoz a Mágnás Elza meggyilkolását feldolgozó Félvilág.

Promóció
- Advertisement -

Főszereplőnk (Turcsányi Emília alias Mágnás Elza) a nyitójelenetben holtan tekint a szemünkbe. Az ezt követő szűk másfél órában arra kapunk magyarázatot, hogyan került az úrnővé avanzsált prostituált egy Dunán hánykolódó utazóládába. Az igaz történeten alapuló kamaradráma lassan csordogál, de első percétől kezdve magával ragadja a nézőt – hála a szemet gyönyörködtető képi világnak, a mesterien megkomponált zenei betéteknek, a minden részletre kiterjedően átgondolt forgatókönyvnek, valamint a Mágnás Elzát alakító Kovács Patrícia, de leginkább a Kóbori Rózsit megformáló Gryllus Dorka játékának.

Tudjuk tehát mi lesz a végkifejlet, kezdettől fogva sejthető, ki teszi majd el láb alól a rátarti úrnőt, a mellékszálak – a szövevényes szerelmi viszonyok, a mélyen elfojtott sebek, a lassacskán feltáruló titkok –, mégis lüktetést adnak a történetnek.

Mágnás Elza taszító arroganciája ráadásul nem csak a környezetében élőket, hanem a történetet szemlélő nézőket is mágnesként vonzza magához.

Belesimulunk a sztoriba, elcsípünk sokat sejtető párbeszédeket, elnyel bennünket a kor hangulata; megvetjük, megszánjuk, megsajnáljuk a szereplőket.

Félvilág
Jelenet a Félvilág című filmből / Fotó: Company Hungary Kft.

A tökéletes elmélyülést egyetlen momentum töri meg: a színészek motyogása. Annyira halkan, hadarva és elfojtottan hangzik el néhány mondat a filmben, hogy homlokunkat ráncolva kell a távkapcsoló után nyúlnunk – remélve, hogy a következő ilyen esetben segítségünkre siet majd a feltekert hangerő. Egy-két kibogozhatatlan vagy épp színpadiasra sikeredett megszólalást leszámítva, lehengerlő színészi teljesítmények domborodnak ki a mindössze néhány szobában és utcai átvezetőkben kibontakozó drámában.

Gryllus Dorka élete egyik legmeggyőzőbb alakítását nyújtja kiöregedő komornaként, Kovács Patrícia pedig hitelesen válik bicskanyitogatóan pöffeszkedő luxusprostivá.

Döbrösi Laura játéka azonban néha bizonytalan, ennek ellenére szerethetően formálja meg a törékeny naivát. A főszereplők mellett feltűnő Kulka János vagy a karcos hangú, Cili mamaként szipkázó Bordán Irén is hozzájárul, hogy egy tökéletesen kerek világ teljesedjen ki a képernyőn.

Félvilág
Jelenet a Félvilág című filmből / Fotó: Company Hungary Kft.

Az egész filmet körüllengő fojtogató feszültség és perzselő erotika olyan különleges atmoszférát teremt, ami magyar mozgóképeknél csak ritkán tapasztalható. A hollywoodi blockbustereken felcseperedő fiatalabb generáció tagjainak kihívást jelenthet néhány hosszúra nyújtott jelenet átvészelése, az esztétikai élményt kereső nézők számára viszont igazi ínyencségként szolgálhat Szász Attila legújabb filmje, a Félvilág.

Rendező: Szász Attila

Forgatókönyvíró: Köbli Norbert

Szereplők: Kovács Patrícia,  Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, Kulka János, Sándor Péter

Forgalmazó: A Company Hungary Kft.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3