Számos említésre méltó alkotást termelt ki a hazai filmgyártás 2015-ben. Vegyes fogadtatásban részesült, de szépen szerepelt a kasszáknál az Argo második része, a Liza, a rókatündér különleges világával a magyar közönség megnyerése mellett rengeteg külföldi díjat is bezsebelt, a Saul fiára pedig elfogultság nélkül tekinthetünk Oscar-esélyesként. Év végi befutóként – eredetileg csak tévéfilmként, majd a pozitív fogadtatás hatására hamarosan a mozikban is – csatlakozott a táborhoz a Mágnás Elza meggyilkolását feldolgozó Félvilág.

Főszereplőnk (Turcsányi Emília alias Mágnás Elza) a nyitójelenetben holtan tekint a szemünkbe. Az ezt követő szűk másfél órában arra kapunk magyarázatot, hogyan került az úrnővé avanzsált prostituált egy Dunán hánykolódó utazóládába. Az igaz történeten alapuló kamaradráma lassan csordogál, de első percétől kezdve magával ragadja a nézőt – hála a szemet gyönyörködtető képi világnak, a mesterien megkomponált zenei betéteknek, a minden részletre kiterjedően átgondolt forgatókönyvnek, valamint a Mágnás Elzát alakító Kovács Patrícia, de leginkább a Kóbori Rózsit megformáló Gryllus Dorka játékának.

Tudjuk tehát mi lesz a végkifejlet, kezdettől fogva sejthető, ki teszi majd el láb alól a rátarti úrnőt, a mellékszálak – a szövevényes szerelmi viszonyok, a mélyen elfojtott sebek, a lassacskán feltáruló titkok –, mégis lüktetést adnak a történetnek.

Mágnás Elza taszító arroganciája ráadásul nem csak a környezetében élőket, hanem a történetet szemlélő nézőket is mágnesként vonzza magához.

Belesimulunk a sztoriba, elcsípünk sokat sejtető párbeszédeket, elnyel bennünket a kor hangulata; megvetjük, megszánjuk, megsajnáljuk a szereplőket.

Félvilág
Jelenet A Félvilág Című Filmből / Fotó: Company Hungary Kft.

A tökéletes elmélyülést egyetlen momentum töri meg: a színészek motyogása. Annyira halkan, hadarva és elfojtottan hangzik el néhány mondat a filmben, hogy homlokunkat ráncolva kell a távkapcsoló után nyúlnunk – remélve, hogy a következő ilyen esetben segítségünkre siet majd a feltekert hangerő. Egy-két kibogozhatatlan vagy épp színpadiasra sikeredett megszólalást leszámítva, lehengerlő színészi teljesítmények domborodnak ki a mindössze néhány szobában és utcai átvezetőkben kibontakozó drámában.

Gryllus Dorka élete egyik legmeggyőzőbb alakítását nyújtja kiöregedő komornaként, Kovács Patrícia pedig hitelesen válik bicskanyitogatóan pöffeszkedő luxusprostivá.

Döbrösi Laura játéka azonban néha bizonytalan, ennek ellenére szerethetően formálja meg a törékeny naivát. A főszereplők mellett feltűnő Kulka János vagy a karcos hangú, Cili mamaként szipkázó Bordán Irén is hozzájárul, hogy egy tökéletesen kerek világ teljesedjen ki a képernyőn.

Félvilág
Jelenet A Félvilág Című Filmből / Fotó: Company Hungary Kft.

Az egész filmet körüllengő fojtogató feszültség és perzselő erotika olyan különleges atmoszférát teremt, ami magyar mozgóképeknél csak ritkán tapasztalható. A hollywoodi blockbustereken felcseperedő fiatalabb generáció tagjainak kihívást jelenthet néhány hosszúra nyújtott jelenet átvészelése, az esztétikai élményt kereső nézők számára viszont igazi ínyencségként szolgálhat Szász Attila legújabb filmje, a Félvilág.

Rendező: Szász Attila

Forgatókönyvíró: Köbli Norbert

Szereplők: Kovács Patrícia,  Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, Kulka János, Sándor Péter

Forgalmazó: A Company Hungary Kft.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.